Erdoğan yeni kabine için danışmanına ''hazırlan'' mı dedi ?

Erdoğan yeni kabine için danışmanına ''hazırlan'' mı dedi ?
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine revizyonu için eski AK Partili milletvekili olan ve şu an Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı görevini yürüten Ayşe Türkmenoğlu'na "yeni kabine için hazırlan" dediği iddia edildi.

Günboyu gazetesi yazarı Fatih Ergin, “İkinci metal yorgunluğu operasyonu: Erdoğan kime "kabine için hazırlan" dedi?” başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinede değişikliğe gideceğini ileri sürdü. Ergin, kabineye girecek o ismin aynı zamanda eski milletvekili olduğunu açıkladı.

İşte Fatih Ergin'in yazısından dikkat çeken ayrıntılar:

İktidar partisi, geride bıraktığımız yerel seçimlerden ağır yaralı olarak çıktı. AKP'nin yerel seçimlerde aldığı hasarın ağır olmasının sebebi, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok büyükşehir belediyesinin kaybedilmesinden ibaret değil. Zira 31 Mart yerel seçimlerinin en çarpıcı sonucu, muhalefetin AKP karşısında galip gelmeyi başarabileceğini göstermesi oldu. Sadece AKP değil, iktidara muhalif seçmenlerin bile bir bölümünde hakim olan "AKP yenilmez, AKP gitmez" düşüncesi de yenildi! AKP iktidarı, psikolojik üstünlüğünü kaybetti. Mesela Cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan yüzde 50+1 oranının düşürülmesinin iktidar tarafından gündeme getirilmesi, bunun bir örneğiydi. Ancak Millet İttifakı bu tuzağa düşmeyeceğini gösterince, bu düşünceden vazgeçildi…

Peki Erdoğan'ın AKP oylarındaki erimeyi durdurmaya ve 2023, ya da erken bir seçimde iktidarda kalmaya yönelik önündeki yeni planı ne? Hemen söyleyeyim; ikinci metal yorgunluğu operasyonu! Erdoğan ilk metal yorgunluk oprasyonunu 2017'de başlatmış, Ankara ve İstanbul'un da aralarında olduğu bazı illerin belediye başkanlarını istifa ettirmişti. Mart 2018'de ise Zeytin Dalı Harekatı'nı kastederek, "Artık metal yorgunluğu yok, Afrin'le beraber şimdi diriliş haraketi yeniden başladı" ifadesini kullanmış ve bir ay sonra erken seçim ilan edilmişti.

Yeni metal yorgunluğu operasyonu ise, bu sefer belediye başkanlarını kapsamayacak. Parti içine ve kabineye yönelik olmak üzere iki ayağı bulunuyor yeni operasyonun. Geçtiğimiz günlerde AKP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir'in, partisinin kongre sürecine yönelik yaptığı açıklamalar, yeni operasyonun işaret fişeğiydi. Kongre öncesinde, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan ile temasta olduğu düşünülen bazı isimler, başka noktalarda görevlendirilme gerekçesiyle partinin yetkili organlarından istifa ettirilecek. Yerlerine ise kongrede, yeni partilere geçme potansiyeli olmayan isimler gelecek. Böylelikle 'parti yönetiminden fire verilmedi' görüntüsü verilecek. Sizin anlayacağınız, olağanüstü kurultay sürecinde MHP yönetiminin yaptığı "arınma" operasyonunun bir benzerini, ama daha yumuşağını göreceğiz AKP'de. Öyle ki, ikinci metal yorgunluk operasyonu teşkilatlardan başlatıldı. Basına da yansıdığı üzere, AKP'nin bazı illerde il başkanları görevlerinden istifa etmeye başladılar. 45 civarında il ve 530 civarında ilçe başkanı, Davutoğlu ve Babacan oluşumlarıyla ilişkili olmakla suçlanıyor.

İkinci metal yorgunluğu operasyonunun kabine ayağı ise, Ankara kulislerinin şu an en çok konuşulan başlıklarından biri. Öyle ki kulislerin adeta bakan toto ile geçtiği söyleniyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabinede revizyon konusunda kafasında ciddi soru işaretleri var. Birincisi, ittifak ortağı MHP'nin yeni sistemi başarısız gösterir gerekçesi ile bu değişikliğe sıcak bakmaması. İkincisi, Erdoğan daha önce kendisinin de belirttiği üzere, medya-kamuoyu baskısı ile kabinede revizyona karşı. Bir süredir gündemden düşen kabinede revizyon iddialarının tamamen ortadan kalkmasını bekliyor. Şurası şüphesiz ki, ikinci metal yorgunluk operasyonu kabineye de sıçrayacak. Şartların olgunlaşması bekleniyor. Hangi bakanlar değişecek, kimler yeni kabineye girecek, bu konuda bir çok isim zikrediliyor. Bununla beraber bir isim var ki; kulislerde yeni kabineye girmesine kesin gözüyle bakılıyor. O isim, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanı ve Hukuk Politikaları üyesi olan Ayşe Türkmenoğlu. Türkmenoğlu aynı zamanda AKP Konya eski Milletvekili. AKP kaynakları da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayşe Türkmenoğlu'na "yeni kabine için hazırlan" dediğini belirtti.

AKP cephesinde gelişmekte olan bu hadiseler, aslında bir tek şeyin habercisi, erken seçim! 2023'e kadar beklenilmesi durumunda, AKP'deki erime ve yıpranma daha da artacak. Bu sebeple, 2020 sonu ya da 2021'de seçime gitme düşüncesi var. Peki Erdoğan, partide ve kabinede, yapacağı yeni metal yorgunluğu operasyonu ile ilk seçimde iktidarda kalabilecek mi? Mesela ilk metal yorgunluğu operasyonu Ankara ve İstanbul'u kaybetmemeye yetmemişti. Yazımın başında belirttiğim gerçek, yani AKP'nin psikolojik üstünlüğü kaybetmesi, başta ekonomi olmak üzere Türkiye'nin başlıca sorunlarının çözüleceğine dair umutsuzluğun artık geniş toplum kesimlerine sirayet etmesi, Erdoğan'ın iktidarını yolun sonuna götürüyor. Önümüzdeki ilk seçimde milli irade de, bir metal yorgunluk operasyonu yapmaya hazırlanıyor…

Fatih Ergin'in yazısının tamamı için...