Erdoğan'ın sahaya inmesi AK Parti'yi yaktı

Erdoğan'ın sahaya inmesi AK Parti'yi yaktı

Ünlü anket şirketinin sahibi Faruk Acar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sahaya inmesinin AK Parti'ye oy kaybettirdiğini öne sürdü.

Andy-Ar’ın sahibi Faruk Acar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sahaya inmesinin AK Parti'ye oy kaybettirdiğini anket verileriyle açıkladı.

Faruk Acar, CHP'den HDP'ye oy gitmediğini buna karşın AK Parti'den yüzde 4 oy gittiğini söyledi. CHP'nin AK Parti'den 60 yaşın üzeri emekli kesim emekliye maaş vaadiyle yüzde 1 oy aldığını belirten Acar'a göre AK Parti'den CHP ye oy gitmez tabusunu yıkan bir durum.

Türkiye’de siyasi anket şirketlerinin ciddi yanılgı içine düştüğü 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’ni en yakın tahmin eden şirket olan ANDY-AR Strateji Geliştirme ve Sosyal Araştırmalar Merkezi 2015 Genel Seçimi’nde de sonucu en yakın bilen şirketler arasında yer aldı.

İMAM HATİP MEZUNU VE AK PARTİ TABANINI TANIYOR

Şirketin yönetim kurulu başkanı Faruk Acar, 'Milli Görüş' geleneğini savunan bir aileden geliyor. İmam Hatip Lisesi mezunu olan Acar AK Parti tabanını da iyi tanıyor. Acar ile son genel seçimlerdeki oy hareketlerini, AK Parti’nin düşüşünü ve HDP’nin yükselişini El Cezire Türk'ten İrfan Bozan'a anlattı.

SEÇMEN NE MESAJ VERDİ?

AK Parti’nin 13 yıllık bir ikidarın ardından girdiği dördüncü seçimde yüzde 41 oranını koruyor olması bir başarıdır. Onu takip eden iki partinin toplamı ancak yüzde 40 ediyor. Öte yandan 'yüzde 58’leri yakalayabilen, bir önceki seçimde iki kişiden birinin oyunu alan bir partinin dört yıl sonra yüzde 10 gibi bir oyu nasıl eksildi' sorusu sorulunca durum değişiyor. Burada seçmenin mesajı sadece AK Parti’ye değildi. AK Parti’nin dışında gibi görünen AK Parti’nin doğal lideri olan Recep Tayyip Erdoğan’a da mesaj var. Bana şöyle sorarsanız "seçmen AK Parti’ye mi, Erdoğan’a mı mesaj verdi" diye, ben "Erdoğan’a mesaj verdi" derim.

SEÇMEN ERDOĞAN'A NE DEDİ?

Seçmen Recep Tayyip Erdoğan’ın artık Cumhurbaşkanı olarak bu ülkenin âkil pozisyonunda olması gerektiği, toplumun diğer kesimlerini de kucaklayan biri olmasını istedi. Siyaseten AK Parti’den uzak olmayan ama diğer kesimleri de dışlamayan bir pozisyonda olması gerektiği mesajını verdi. Bir diğer mesaj ise seçim dönemi boyunca belki Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kampanyada bir tema olarak kullanmadığı başkanlık döneminin başlamaması ve burada son bulması gerektiğidir. Başkanlık dönemi rafa kalkmıştır. En azından Erdoğanlı başkanlık dönemi rafa kalkmıştır. Çünkü araştırmalarımızda herkes başkanlık sistemini Erdoğan üzerinden tarif ediyor. Dolayısıyla karşıt olunan Erdoğan’ın başkanlığıdır. Yine demokrasi ile özdeşleşmeyen yüzde 10’luk seçim barajının kalması mesajını vermiştir. Seçmen ‘’baraj kalksın’’ dedi.

AK PARTİ'NİN YÜZDE 10'U NEREYE GİTTİ?

Aşağı yukarı bunun 4 puanı HDP’ye gitti. Burası çok net. Seçim dönemi boyunca HDP’nin CHP’den ciddi oranda oy alacağı söylense de böyle olmadı. Güneydoğu sonuçlarını incelediğinizde Kürt ve muhafazakâr seçmenlerin AK Parti’den HDP’ye gittiğini gördük. Yüzde 2-3 arası MHP’ye gitti. Diğer yüzde ise diğer partilere dağıldı. Yüzde 1 civarı AK Parti oyu ise CHP’ye gitti. Bu bizim seçimden önce bulduğumuz bir durumdu. 60 yaşın üzeri emekli kesim emekliye maaş vaadi ile AK Parti’den CHP’ye gitti, bunların oranı yüzde 1. Bu da AK Parti’den CHP ye oy gitmez tabusunu yıkan bir durumdu.

GERÇEKTEN DE "EMANET" OY SÖZ KONUSU MU?

HDP’nin kampanyasına baktığınızda genel değerlendirmede "emanet oylarla barajı geçti" demek haksızlık olur. HDP için emanet oy tanımı ‘’seçmen şans verdi’’ açısından yapılıyorsa anlaşılabilir. Seçmen şansı HDP’nin diline verdi. Dilinden tatmin oldu. Bu insanlar "lanet olsun kötü bir partidir yine de vereyim" diyerek vermedi. HDP negatif bir söylemle seçime gitseydi, bu insanlar oy vermezdi. Bu arada HDP’nin AK Parti’ye, özellikle Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürü borç bilmesi gerekir. Çünkü HDP’nin kampanyasını bir anlamda AK Parti yaptı. Özellikle Erdoğan, Demirtaş’ı ve HDP’nin duruşunu hedef tahtasına koyunca her yerde HDP konuşuldu. Görmezden gelinen bir tutum izlenseydi, HDP bu orana ulaşamazdı. Erdoğan karşıtı söylemi bırakan CHP yerine, Erdoğan karşıtı bir partiye ihtiyaç vardı. Bu karşıtlığı Selahattin Demirtaş satın aldı. Bu insanlardaki HDP, AK Parti ile işbirliği yapar korkusunun da engellenmesine neden oldu.

CHP'DEN HDP'YE OY GİTTİ Mİ?

CHP önceki seçimde yüzde 29 oy aldı da, bugün yüzde 26 aldı değil. CHP daha önce yüzde 26 almıştı, bugün de yüzde 26 aldı. Sayısal olarak baktığımızda CHP’de 300 bin civarı artış olduğunu görüyoruz. AK Parti’deki düşüş 3 milyona yakın. HDP’nin yüzde 13 olmasını sağlayan seçmen daha önce CHP’ye oy vermemişti ama HDP olmasa CHP’ye oy verecek olan seçmendi. "Yeni bir seçmen geliyor" dedik ya bunların bir kısmı belediye seçimlerine yetişti, bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde oy kullandı ki; orada da Selahattin Demirtaş’a verdiler. Bu kesimin oyları CHP olarak sandığa hiç girmedi, CHP adına kayıt altına alınmadı. HDP’nin baraj meselesi, etkili kampanyası olmasaydı yeni seçmen oyu CHP’ye gidebilirdi ama gitmedi. Dolayısıyla "bu CHP seçmenidir, onların oyları HDP’ye gitmiştir" diyemeyiz.

SAHAYA İNEN ERDOĞAN AK PARTİ'YE KAYBETTİRDİ

Genel itibariyle Erdoğan’ın sahaya indiği tarih bakımından değerlendirildiğinde AK Parti’deki düşüş devam etti. Yüzde 45’ten başladı sonra yüzde 43 en sonunda da işte yüzde 41’e indi. Durdurmadı. Aksine seçmen kitlesi tarafından rahatsızlığa sebep oldu ve inişi hızlandırdı diyebiliriz. Erdoğan’ın sahaya inişi AK Parti’deki inişi hızlandırdı.