Erdoğan'ın sözlerine CHP ve MHP'den tepki

Erdoğan'ın sözlerine CHP ve MHP'den tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret açıklamalarına CHP ve MHP'den sert tepki geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1 Kasım seçimlerinden hemen önce yaptığı asgari ücret çıkışı, siyasi kulisleri hareketlendirdi. AK Parti, seçim vaadi olarak asgari ücretin 1300 TL olacağını seçim beyannamesine koymuştu, ancak AK Parti'nin ekonomi kurmayı, eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 1300 TL asgari ücret için "Aralık 2016"yı işaret etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise asgari ücretin 2016 Ocak ayından itibaren 1300 TL olacağını açıkladı.

PARTİLERİN FARKLI ASGARİ ÜCRET VAATLERİ VAR

TBMM'de temsil edilen dört partinin dördü de, asgari ücret konusunda seçmenlere farklı vaatlerde bulunmuşlardı; HDP 2 bin TL asgari ücret vaadederken, CHP 1500 TL, MHP ise 1400 TL asgari ücreti seçim beyannamesine koymuştu. AK Parti ise, 1 Kasım seçimleri için asgari ücret vaadini, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'nun ağzından 1300 TL olarak açıklamıştı.

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün yaptığı konuşmada, AK Parti'nin seçim vaadi olan 1300 TL'lik asgari ücretten bahsetti.

Erdoğan, şöyle konuştu;

"Bakın asgari ücret biz göreve geldiğimizde 2002 sonu 184 liraydı. Fakat bir de asgari ücret nedir? bunu da yanlış anlatıyorlar.Asgari ücret bir tabandır. Yani bunun altında ücret ödeyemezsin. Ucu açık, istersen 5 bin öde. sana kimse neden 5 bin verdin diyemez. Şimdi bugün bakıyoruz, asgari ücret 1000 lira. 2016 başından itibaren asgari ücretin hükumetin ben teklifini vaadini söylüyorum 1300 lira olması ön görülüyor. Ve asgari ücretin görüşmeleri bu yılın aralık ayında yapılacak 2016 başı itibariyle, yeni asgari ücret yani vaat edilen 1300 başlamış olacak. Yani 5 kattan fazla bir artış."

ERDOĞAN 1300 TL ASGARİ ÜCRET İÇİN "2016 BAŞI" DEDİ AMA BABACAN "ARALIK 2016" TARİHİ VERMİŞTİ

Erdoğan'ın, 1300 TL asgari ücret için "2016 başı" tarihini vermesine rağmen, AK Parti farklı bir tarih ortaya koymuştu.

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 7 Ekim'de NTV'de yaptığı açıklamada, "1 Ocak'ta zaten bir asgari ücret artışı olacak. Ama bizim niyetimiz aralık 2015'te bin lira olan asgari ücretin aralık 2016'ya gelindiğinde bin 300 lira olması" diyerek, 1300 TL asgari ücret için en erken 2016 sonu/2017 mali yılını işaret etmişti.

CHP'Lİ TEKİN: CUMHURBAŞKANI FARKINDA OLMADAN CHP'YE OY İSTEMİŞ...

Cumhurbaşkanı'nın asgari ücret çıkışına CHP'nin tepkisi ise, "Erdoğan, farkında olmadan CHP'ye oy istedi" şeklinde oldu.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP'nin asgari ücret vaadinin 1500 TL olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu;

"Herhalde Cumhurbaşkanı, CHP'nin asgari ücret için 1500 TL vaadettiğinden haberdar değil. İşçi kardeşlerimiz elbette, 1300 TL yerine, CHP'nin vaadi olan 1500 TL asgari ücreti tercih edeceklerdir.Cumhurbaşkanı, eğer bir partinin seçim vaadine oy isteyecekse, o CHP'nin seçim vaadi olmalıdır. Cumhurbaşkanı, bu çıkışıyla, farkında olmadan CHP'ye oy istemiş. Üstelik, CHP'nin öngördüğü 1500 TL asgari ücret net rakam. AKP'nin vaadettiği 1300 TL içinde, bir de vergi var."

MHP'Lİ OKTAY VURAL:CUMHURBAŞKANI, AKP'NİN SEÇİM BEYANNAMESİNİN PROPAGANDASINI YAPIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün yaptığı konuşmada asgari ücretin 2016'da 1300 TL olacağını açıklamasına, MHP tepki gösterdi. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, "Cumhurbaşkanı, AKP'nin seçim beyannamesinin propagandasını yapıyor" diyerek, Erdoğan'ın TBMM kürsüsünden Cumhurbaşkanı olmak için ettiği tarafsızlık yeminini hiçe saydığını söyledi. 

"AKP EŞ BAŞKANI GİBİ HAREKET EDİYOR"

Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanı sıfatı taşımasına rağmen, "AKP eş başkanı gibi davranmakla" eleştiren Oktay Vural, "MHP'nin asgari ücret vaadi 1400 TL. Seçimlerden sonra, sana inat asgari ücret 1400 TL olacak. Bu millet, Cumhurbaşkanı'na inat, seçimlerde MHP'ye oy verip, asgari ücretin 1400 TL olmasını sağlayacak" dedi. 

Cumhurbaşkanı'nın "gayrı hukuki" davranarak, TBMM kürsüsünden "namusu ve şerefi üzerine" ettiği tarafsızlık yeminini çiğnediğini söyleyen Vural, "Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı makamını, gayrı hukuki şekilde siyasi iktidarın propagandası için kullanmaktadır" diye konuştu. MHP'nin 7 Haziran seçimleri öncesinde ortaya attığı "asgari ücret 1400 TL olacak" vaadinin, bizzat Cumhurbaşkanı tarafından "asgari ücret açık attırmaya mı çıktı" denilerek eleştirildiğini hatırlatan Vural, "Peki şimdi ne oldu da, 1300 TL asgari ücreti uygun görmeye başlamış? Cumhurbaşkanı, paralel Başbakan gibi çalışıyor. Şu anda TÜrkiye'de hem Cumhurbaşkanlığı, hem de Başbakanlık makamlarında boşluk yaşanıyor. 1Kasım'da inşallah biz Başbakanlığı üsteleneceğiz, Cumhurbaşkanı da Cumhurbaşkanlığı yapacak" dedi.