Erdoğan'a en yakın isim açıkladı: ''Evet, Erdoğan Esed’le görüşecek''

Erdoğan'a en yakın isim açıkladı: ''Evet, Erdoğan Esed’le görüşecek''
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar'da bir zamanlar "katil" dediği Mısır lideri Sisi ile el sıkışmasının yankıları sürerken AK Parti iktidarına yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, MHP lideri Bahçeli'nin "Erdoğan Esad ile görüşmeli" çıkışının ardından "Evet, Erdoğan Esed’le görüşecek" dedi.

AK Parti iktidarına yakınlığıyla bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye ile Suriye arasında yakın zamanda normalleşmenin başlayacağını belirterek Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yıllardır Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la 2023 seçimleri öncesinde bir araya gelebileceğini söyledi.

AK Parti iktidarı döneminde ilişkilerin kötüleştiği Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'la son dönemde yaşanan düzelmenin ardında 'Grand Strateji'nin yattığını belirten Selvi, şöyle devam etti:

"Grand Strateji’nin gereği olarak gri alanların yönetilmesi, kriz konularının ortadan kaldırılması ve sorunlu ilişkilerin düzeltilmesi gerekiyor. Grand Strateji’nin, en önemli enstrümanı ise istihbarat ve arka kapı diplomasisi.

Bu stratejinin olumlu sonuçları Suudi Arabistan, BAE ve Mısır’la ilişkilerde alındı. Şimdi sıra Suriye ile ilişkilerin düzeltilmesine geldi. (...)"

Selvi yazısının devamında "Suriye ile ne olacak?", "Erdoğan Esed’le görüşecek mi?" sorularını yanıtladı:

"(...) Evet, Erdoğan kendisi de açıkladığı gibi Esed’le görüşecek. Bunun için şartlar olgunlaştırılmaya çalışıyor. Peki bu nasıl olacak? Suudi Arabistan’la, Birleşik Arap Emirlikleri ile, Mısır’la nasıl olduysa öyle olacak. Çünkü bu konseptin dördüncü halkası Suriye deniliyor. Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkiler arka kapı diplomasisi ile olgunlaştırıldıktan sonra sıra devlet başkanlarının el sıkışmasına gelmişti."

Gazeteci, Erdoğan - Esad görüşmesinin Haziran 2023'te yapılması planlanan seçimlerden önce gerçekleşebileceğini söyledi. 

 

Abdulkadir Selvi'nin Hürriyet gazetesindeki yazısının tamamı için...