Erdoğan'dan bayramda sokağa çıkma yasağı açıklaması

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Danıştay'ın Ayasofya kararı için "bu bizim gençlik hayalimizdi" dedi. Erdoğan, Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı için ise "gündemimizde böyle bir şey yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı sonrası, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

AYASOFYA'NIN İBADETE AÇILMASI

İşin davet kısmı Diyanet'e ait. Gerekli davetleri Diyanet yapacak. Camiye girişler kontrollü olacak. Corona virüs sürecindeki hassasiyetler dikkanete alınarak yapılacak. Bin ila 1500 civarında bir cemaat oluşabilecek. Davet içerisinde erkeklerin yanında bayanlar da olabilecek. Dışarıda açık alana sahip olması da avantaj. Diyanet İşleri Başkanlığımız bunu değerlendirecek.

Yurtdışından gelen tepkiler bizi bağlamaz. Bu bizim iç egemenlik meselemizdir. Kimsenin buraya bir müdahalesi söz konusu olamaz. 86 yıl aradan sonra aslına rücu etmesi cami olması bu milletin en tabii hakkıdır. Bunun gerçekleşmesi sadece Türkiye değil tüm İslam dünyası için önemlidir. Meclisimizdeki ortak duruş da çok çok anlamlıydı.

Bizim tarihe bir borcumuzdu, bu borç ifa edildi. Bundan dolayı milletçe memnun ve mutluyuz. Kimse bu siyasi bir yaklaşımdır gibi basit yaklaşımlar içerisine girmesin. Bu tam anlamıyla bu ülkede idari olarak bu görevi üstlenmiş iktidarımızın bir özlemidir. Bu özlem yerine gelmiştir. 

KURBAN BAYRAMI'NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Kurban bayramı için böyle bir adım atmak biraz zor. Ama değerlendirmesini tabi Bilim Kurulu yapacağı gibi biz de Bilim Kurulu ile bunu paylaşabiliriz. Kurban Bayramı'nın özellikleri, hususiyetleri çok çok farklı. O gün kurbanlar kesilecek, herkes özellikle de birbirini ziyaret edecek ki bu sadece bayramda oluyor. Şu anda gündemimizde böyle bir durum yok.

ERMENİSTAN'IN SALDIRILARI

Ermenistan işgalci. Nahçivan işgal altında. Bu iş hala çözülmemiştir. İşin bu noktalara geleceği de belliydi. Ermenistan sürekli Azerbaycan'ın sivil bölgelerini ateş altında tutuyor. Oralara saldırıları var. Saldırılar neticesinde Azerbaycan da kendilerine düşen adımları atmıştır. Biz kardeş Azerbaycan'ı kesinlikle yalnız bırakmayız. Sayın Aliyev ile görüşmelerimizi yapıyoruz. Bir heyeti Türkiye'ye gönderdiler, etraflıca görüşme yaptılar. Ben de kendileriyle bir görüşme yaptık. Bugün de yanındayız, yanında olacağız.

LİBYA'DAKİ GELİŞMELER

Libya meselesine değinen Erdoğan, "Biz şu ana kadar Libya'da hangi sorumluluğu aldıysak bundan sonra da Libya'da bu sorumluluğumuzu aynen devam ettireceğiz, ettiriyoruz. Libyalı kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Bizim Libya'yla olan ilişkimiz 10 yıllık, 20 yıllık, 50 yıllık bir ilişki değil, 500 yılı aşkın bir süreyi kapsayan bir ilişkidir. Kaldı ki bu dönemde de Askeri Eğitim İş Birliği Anlaşmamızı Libya'yla yaptık. Şimdi aramızda bu tür bir anlaşma da var. Yeni bir anlaşmayı da Birleşmiş Milletler'i de devreye sokmak suretiyle yapmak üzereyiz. Bu konuda Libya da çalışmalarını yürütüyor. Bu dayanışmamızı yürüteceğiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'ın Libya'ya girişine ilişkin ise, "Mısır'ın burada attığı adımlar özellikle darbeci Hafter'in yanında bunların yer alması bir defa illegal bir sürecin içerisinde olduklarını gösteriyor. Hele hele Abu Dabi'nin korsan bir yaklaşım içerisinde olarak bu darbeciye çok ciddi silahlar, paralar aktarması bunların hangi konumda olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla bir tarafta meşru bir Serrac yönetimi, bir diğer tarafta da darbeci Hafter yönetimi var. Darbeci Hafter'in yanında yer alanlarla meşru Serrac yönetiminin yanında yer alanların bir mücadelesi burada devam ediyor. Olay budur. Bunun dışındaki hepsi bir defa illegaldir, gayrihukukidir." değerlendirmesinde bulundu.

KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatı çalışmasında gelinen son noktanın sorulması üzerine Erdoğan, "Bu yeni döneme aktarılan bir şey. Kendileriyle yine görüşmelerimiz gerek Bakanlık gerek şahsım olarak devam edecek. Kıdem tazminatı hususunda da adil bir konuma bu işi getirmeden bu şekliyle bu adımı atmak adil değil, doğru değil." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'de Rus askerlerine yönelik saldırılara ilişkin, "Bu konuyla ilgili de tabii şu anda 20'yi buldu bizim oradaki devriye. Ama maalesef orada illegal bazı güçler de var. Tabii bu illegal güçler oradaki bu süreci zaman zaman sıkıntıya uğratıyor. Onu da tabii beraber yine Rus devriye güçleriyle engellemeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Seçiniz...