Erdoğan'dan Mihraç Ural açıklaması

Erdoğan'dan Mihraç Ural açıklaması
Güncelleme:

Vatikan ve Roma ziyaretinde gazetecilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'deki Suriye zirvesinde ortaya çıkan terörist Mihraç Ural'ın sahte kimlikle giriş yaptığını söyledi.

İtalya ziyaretinde gazetecilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ve İran'ın YPG ile işbirliğine gidebileceği yönündeki iddiaları değerlendirdi.

Erdoğan, "YPG bir maymuncuk gibidir, nerede ne yapacakları belli olmaz. Bunu herkes kullanabilir. YPG bir terör örgütüdür. Rusya’nın ya da İran’ın dediğiniz türden bir hareket tarzı benimseyeceklerine ihtimal vermek istemiyorum'' diye konuştu.

"Mihraç Ural sahte kimlikle girdi"

Erdoğan, Soçi'de düzenlenen Suriye kongresinde görülen terörist Mihraç Ural'ın oraya sahte kimlikle girdiğini belirterek, "Cenevre sürecinin çok başarılı olduğuna inanmıyorum. Yapılan tüm çalışmalara rağmen, somut bir şey ortaya çıkarılamadı. Astana süreci ise netice alma bakımından daha verimli oldu. Astana’yı biz Cenevre’nin adeta mütemmim cüzü olarak değerlendiriyoruz. Soçi’yle ilgili sıkıntılar yaşandı, bunların aşılması için Mevlüt Bey’in (Çavuşoğlu) epey gayretleri oldu. O gayretler neticesinde bazı yanlışlar düzeltildi. Ama tamamı düzeltildi diyemem. Örneğin o terörist adamın (Mihraç Ural) oraya gitmiş olması. Bunu Sayın Putin’e söylediğimde, ‘Benim bundan haberim yok’ dedi. Ondan sonra konuyla ilgili görüşmeler yaptı. Bize aktardıklarına göre adam oraya sahte kimlikle giriş yapmış." dedi.

Mihraç Ural'ın iadesi istendi mi?

Gereken her şeyi söyledik. Mevlüt Bey de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a söyledi. ‘O adam oraya madem o şekilde girmiş, elinizdeyse bize iade edin’ dedik. Böyle bir teröristin her ne surette olursa olsun görüşmecilerin arasına sızabilmesi, Soçi’nin en büyük açığı olmuştur."

"Menbiç er ya da geç sahiplerini bulacak"

Cumhurbaşkanı'nın gündeminde ABD'nin Menbiç tutumu da vardı. Obama'nın Menbiç konusunda Türkiye'ye yalan söylediğini belirten Erdoğan, Trump yönetiminin de aynı yolu izlediğini ifade etti.

Erdoğan, ''Trump bize, 'Onlar orada kalmayacaklar, kalamazlar, Fırat’ın doğusuna gidecekler’ demişti. Münbiç’in gerçek sahibinin Araplar olduğunu kabul etmişti ama söylenilenler halen hayata geçirilmedi" diye konuştu.

Menbiç'te yerel halkın ayaklanmaya başladığını da hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Menbiç er ya da geç gerçek sahiplerini bulacaktır" ifadesini kullandı.

Erdoğan'a Vatikan'da Papa ile yaptığı görüşme de soruldu. Cumhurbaşkanı, "Papa’ya göre de şehrin statüsünün korunması gerekiyor. O da ABD’nin attığı adımın yanlış olduğunu söylüyor. Kendisine, 'Kudüs’ün statüsünün muhafaza edilmesi için beraberce çalışmalıyız. Katolik dünyasına bu doğrultuda sizin vereceğiniz mesajlar önemli’ dedim'' şeklinde konuştu.

Papa'ya 1915 olaylarıyla ilgili Türkiye'nin hassasiyetlerini hatırlattığını da belirten Erdoğan, konunun siyasetçilere bırakılması ve siyasi malzeme yapılmaması gerektiğini aktardığını söyledi.

Seçiniz...