Erdoğan'dan Trump'a: Türkiye'nin iradesini dolarla satın alamazsınız

Erdoğan'dan Trump'a: Türkiye'nin iradesini dolarla satın alamazsınız
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür Sanat Büyük Ödülleri programında çok sert açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler'de yapılacak Kudüs oylaması öncesi ABD Başkanı Trump'a seslendi: Sayın Trump siz Türkiye'nin demokrasi iradesini dolarla satın alamazsınız. Tüm dünyaya sesleniyorum. Dolarlarla demokrasi iradenizi birilerine asla satmayın.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde konuşan Erdoğan, Birleşmiş Milletler'deki Kudüs oylaması öncesi şunları söyledi: "Kudüs’ü asırlarca nasıl yönettiğimizi bilmezsek bugün o bölgede yaşanan hadiselerin hikmetini çözemeyiz.BM'de oylama var. Kudüs'ü başkent yapma girişimi. Ne yapıyor ABDbaşkanı. Tehdit sallıyor... Amerika'ya ne diyorlar, 'demokrasinin beşiği.' Demokrasinin beşiği, dünyada dolarla satın alınacak iradeler arıyor. Sayın Trump, siz Türkiye'nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsınız, bizim kararımız bellidir. Tüm dünyaya da sesleniyorum. Sakın ha, böyle ufak tefek dolarlarla demokrasi mücadelenizde iradenizi birilerine asla satmayın. Dolarlar gelir satılan irade gelmez.  Demokrasi mücadelesi verilecekse, böyle kalkıp iradeleri dolarla satın almak suretiyle, engelleyerek değil, bırakın herkes iradesini özgür bir şekilde kullansın, ortaya koysun. Temenni ediyorum ki bugün Amerika, oradan beklediği neticeyi alamaz ve bu noktada da dünya Amerika'ya çok güzel bir ders verir."

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump Birleşmiş Milletler Kudüs oylaması öncesi tehditkar açıklamalarda bulunmuştu. Trump, Washington'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına karşı çıkan ülkeleri şöye tehdit etmişti: "Buradan, Güvenlik Konseyi'nde bize karşı oy kullanan ve potansiyel olarak Birleşmiş Milletler oylamasında karşı oy kullanacak olanlara bir mesaj iletmek istiyorum. Milyonlarca, trilyonlarca dolar paramızı alıyor ve sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Oylamaları izliyoruz. Bırakın bize kullansınlar. Tasarruf etmiş oluruz. Umrumuzda değil."

ÇOK SERT FAHREDDİN PAŞA YANITI

 
Erdoğan konuşmasında, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed'in Medine Müdafaası kahramanı olarak bilinen Osmanlı Paşası Fahreddin Türkkan'ı 'hırsız' olarak niteleyen bir tweeti paylaşmasına da değindi. Cumhurbaşkanı şunları söyledi: "Fahreddin Paşa'yı ve Medine müdafaasını bilmezsek, işte bir kendini bilmez çıkar, bize 'Erdoğan'ın ecdadı işte böyledir', adeta 'hırsızdır' diyecek kadar adileşir, alçaklaşır, ileri gider. Bu adam neyin şımarığıdır? Petrolün, elindeki paranın şımarığıdır. Benim ecdadım Medine'yi müdafaa ederken, be terbiyesiz, senin ecdadın neredeydi? Sen, önce bunun hesabını bize ver. Fahreddin Paşa biliyordu ki İngilizler gelir orada bir işgal hareketine girerse o eşyalar nereye gider biliyordu ve oradan o emanetleri 2 bin civarında askerle İstanbul'a gönderiyor. Ve buraya da bir saldırı olur diye Anadolu'ya götürülüyor. Şimdide Topkapı Sarayı'nda 24 saat Kuran tilaveti ile bu koruma süreci devam ediyor. Bu saygısızlığı yapan kişi bu emanetler ne diye sorsanız inanın bilmez.Bu adam petrolün elindeki paranın şımarığıdır. Benim ecdadım Medine'yi müdafaa ederken, be terbiyesiz, senin ecdadın neredeydi? 1909 yılında Astsubay okullarının ilki olan okulların açılmasına karar verildiğinde bunun 7 bölgede faaliyet gösterilmesine karar verilir. Bu bölgeler: İstanbul, Halep, Bağdat, Yemen, Selanik... Bakın biz nerelerde astsubay okulu kurmuşuz. Biz bir asır önce buralarda okullar kurmanın hazırlığını yapıyorduk. İşte biz Yemen'e düşman ayağı basmasın diye canımızı ortaya koyduk. Asırlarca barış içinde yaşadığımız toprakların bugünkü hali ortada..."

ÖDÜLÜ KAZANANLAR

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne bu yıl Prof. Dr. İlber Ortaylı, Göksel Baktagir, Yavuz Turgul, Ali Toy, Selahattin Kara ve Nurettin Topçu layık görüldü. Ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi.

Seçiniz...