Erdoğan'ın 3'üncü kez adaylığı için dikkat çeken yorum

Erdoğan'ın 3'üncü kez adaylığı için dikkat çeken yorum
Güncelleme:

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, "Cumhurbaşkanı kelimesi 16 Nisan 2017 anayasa değişikliği sonrası farklı bir anlam kazanmıştır. Adaylıkta Anayasa'ya göre hiçbir hukuki problem yok" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığı konusundaki tartışmalara yanıt veren Şentop, hukuken bir sorun olmadığını kaydetti.

Şentop, "Sayın Cumhurbaşkanımızın adaylığı siyaseten belliydi. Tartışmanın zamanlaması ilginç. Hiçbir tereddüt yok. Cumhurbaşkanımızın bu birinci dönemidir, Cumhurbaşkanımızın ikinci defa adaylığı söz konusudur. Bu bakımdan Anayasa'ya göre hiçbir hukuki problem yok" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı tanımının değiştiğini savunan Şentop, şu gerekçeye dayandırdı:

"Kaldı ki işin başka bir kısmı Cumhurbaşkanı terimi hakkındaki tartışma. Anayasamızda Cumhurbaşkanı kelimesi 16 Nisan 2017 anayasa değişikliği sonrası farklı bir anlam kazanmıştır. Eski sistemde Cumhurbaşkanı vardı ama onunla birlikte bir başbakan vardı ve bakanlar kurulu vardı. Oldukça sınırlı yetkilere sahipti. Şimdi ise başbakanlık ve bakanlar kurulu dahil Cumhurbaşkanı olarak tabir ediliyor. Eskisi gibi sorumsuz Cumhurbaşkanı yoktur."

'10 ÜLKE ERDOĞAN'IN NOBEL ADAYLIĞINA DESTEK VERDİ'

Şentop ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Ödülün her yıl verildiğini hatırlatan Şentop, "2022 yılının en önemli olayı nedir dünyada? Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonucu ortaya çıkan savaştır. Bu olayla ilgili dünyada öne çıkan, savaşın durdurulması, insani ateşkesin sağlanması noktasında adım atan kişi Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bunun somut sonuçları da var. 2022'de ateşkese yakın bir tablo ortaya çıkmıştı. Tahıl koridoru ile ilgili bir adım atıldı. Dünyada tahıl fiyatları ile ilgili önemli bir regülasyon sağladı bu tablo. Tahılın öğütülerek fakir ülkelere gönderilmesi yönünde de somut adımlar atıldı. Bunun yanında İstanbul'da Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bir esir değişimi gerçekleşti. Yine bir insani koridor ile yararlıların ve yaşlıların ülkelerine iade edilmesi yönünde bir somut adım atıldı. 2022 yılına baktığımızda en önemli olay Rusya-Ukrayna savaşı. İkinci önemli olan olay da savaşın sona erdirilmesi için Erdoğan'ın attığı adımlar. 2022 yılı için eğer bir Barış Ödülü'nden bahsediyorsak, burada tek bir kişi var. O da Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi.

"Bu fikir, birçok uluslararası toplantıda bu destek veren ülkelerden parlamenterlerin bize teklif ettiği değerlendirmelerle ortaya çıktı" diyen Şentop, "Sonuçta özel bir gayret de göstermedik. Sadece ben adaylık başvurusu yaptıktan sonra bazı ülkelerden arkadaşlarımız, parlamenterler ve senatörler destek verdi" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile birlikte 10 ülkenin daha Erdoğan'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdiğini belirten Şentop, bu ülkelerin; Pakistan, Endonezya, Macaristan, Japonya, Bangladeş, Cezayir, Umman, Mali, Gabon, Nijer olduğunu kaydetti.