Erdoğan'ın 3'üncü sandık hesabı takvime sığmadı

Erdoğan'ın 3'üncü sandık hesabı takvime sığmadı
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan'ın "başörtüsüne anayasal güvence" için referandum hesabı seçim takvimine uymadı.

AK Parti, MHP ve BBP milletvekillerinin ortak imzasıyla TBMM’ye sunulan ve mevcut anayasanın 41. maddesi ile 24. maddesinde değişiklik öngören anayasa değişikliği teklifi 25 Ocak’ta, TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edilmişti. AK Parti, “türban serbestisi” ve “ailenin korunmasına yönelik” düzenlemeler içeren anayasa değişikliği teklifini, TBMM Genel Kurulu’nda, en az 360 milletvekilinin “evet oyuyla” geçirmeyi planlamıştı.

Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu'nun haberine göre düzenlemenin en kısa zamanda TBMM Genel Kurulu’na sevk edileceği belirtilmişti. Ancak 6 Şubat’taki depremin ardından TBMM Genel Kurulu, çalışmalarına 3 hafta ara verdi. Çalışmalarına yeniden 28 Şubat’ta başlayan TBMM Genel Kurulu’nda, öncelikli yasal düzenlemelerin görüşmeleri öne alınınca “takvim sıkıştı”. 

TORBA YASA GÖRÜŞÜLECEK

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta öncelikli olarak, kamu alacaklarının yapılandırılması ve bazı cezaların silinmesini öngören “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına” ilişkin yasa teklifi görüşüldü. Genel Kurul’da ayrıca Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Deprem Felaketini Araştırma Komisyonu kuruldu. Genel Kurul, gelecek hafta ise Çevre Yasası’nda değişiklik öngören yasa teklifini gündemine alacak. Sonraki haftalarda ise AK Parti, Afet Fonu Kurulmasına Yönelik Yasa Teklifi ve 7. Yargı Paketi, Orman Yasası’nda değişiklik öngören yasa tekliflerini görüşecek. Meclis seçim için kapanmadan önce son hafta ekonomiye ilişkin düzenlemelerini içeren bir “torba yasa” teklifini görüşecek. Ardından Meclis, nisan ayının ilk haftası kapanacak. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “türban serbestisi” ve “ailenin korunmasına yönelik” anayasa değişikliği teklifinin “en kısa sürede Genel Kurul gündemine gelmesi” talimatını vermiş ve seçimlerde “3 sandık kurulmasını” istemişti. Ancak 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde seçmenin önüne 3 sandık kurulabilmesi için anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurul gündemine 13 Mart’ta alınması gerekiyor. Meclis takvimine göre 13 Mart’ta teklifin gündeme alınması “mümkün görünmüyor”. Bu nedenle teklifin AK Parti’nin yeniden iktidar olması durumunda “gelecek döneme kalacağı” belirtiliyor.

Cumhuriyet