Erdoğan'ın adaylığına bir itiraz daha

Erdoğan'ın adaylığına bir itiraz daha
Güncelleme:

Eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan, yeniden Cumhurbaşkanlığı için aday olan Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığına karşı YSK'ye dilekçe verdi.

Eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığına itiraz etti. Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvuran Kazan, anayasaya göre Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağını belirterek, bu durumun yorum yoluyla da aşılamayacağını vurguladı.

Dilekçede, Cumhurbaşkanı'nın üçüncü kez aday olabilmesinin tek istisnasının TBMM tarafından alınacak seçimlerin yenilenmesi kararı olduğu vurgulandı.

Kazan, "Anayasada yer alan dönem sınırlaması kuralı, YSK dahil bütün organ, makam, merci ve kişileri bağlar. Türkiye 2017 değişikliği ile sistemi değiştirmiştir, tek adam rejimine geçilmiştir gibi yorumlarla 2018 seçimini yeni sistemin ilk seçimi, 2023 seçimini de ikinci seçimi saymak asla kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Kazan, dilekçesinde, anayasa değişikliği sırasında da sonrasında da Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığını, 2017 değişikliği ile sadece cumhurbaşkanı yetkilerinin artırıldığını vurgulayarak, “Recep Tayyip Erdoğan, bir daha aday olamaz” dedi.

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz da dün YSK önünde yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasına itiraz ettiklerini duyurmuştu.

HKP de Tayyip Erdoğan’ın adaylığının iptali için Yüksek Seçim Kuruluna başvurmuştu.