Erdoğan'ın yeni anayasa planı: Seçime değil referanduma gidiyoruz!

Erdoğan'ın yeni anayasa planı: Seçime değil referanduma gidiyoruz!
Güncelleme:

Ankara kulislerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sürpriz bir şekilde gündeme getirdiği yeni anayasa çalışmaları için yeterli vekil sayısına ulaşamayan Cumhur İttifakı'nın yeni anayasayı referanduma getirmeyi planladığı konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz Pazartesi Bakanlar Kurulu toplantısından sonra sürpriz bir şekilde gündeme getirdiği Yeni Anayasa için AK Parti çalışmalara başlıyor.

Cumhur İttifakı'nın yol haritasına göre AK Parti, MHP ile hukukçu vekillerden bir heyet oluşturacak. Heyetteki isimlere Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli karar verecek. Heyet 10 gün içinde netleşecek. Anayasa 6 ayda yazılacak.

REFERANDUM İÇİN 360 VEKİLİN OYU GEREK

AK Parti, teklife ilişkin muhalefetin önerilerini almak üzere parti gruplarını ziyaret edecek ve önerilere göre revizeler yapılacak. Teklif daha sonra Meclis Başkanlığı'na sunulacak, oradan Anayasa Komisyonu'na gönderilecek. Komisyon, teklifin tüm maddeleri ve genelini görüşecek. Anayasanın Komisyon'da kabul edilmesi halinde teklif, Genel Kurul'a inecek. Teklifin görüşmelerinde her bir maddenin referanduma gitmeden kabulü için 400 milletvekilinin oyu gerekiyor. Her bir madde için 360-400 arasında oy alınabilirse, teklif referanduma götürülebilecek. 360'ın altında kalması durumunda görüşülen madde düşecek. Her bir maddenin yeterli oyu alarak kabul edilmesi halinde yeni anayasanın geneli oylanacak. 360 "evet" oyu çıkarsa anayasa Cumhurbaşkanı'na sunulacak. Erdoğan, teklifi halkın onayına sunacak. Halktan yüzde 50'nin üzerinde "evet" gelirse anayasa yürürlüğe girecek.

GİZLİ OYLAMADAKİ 'EVETLER' REFERANDUMA GÖTÜREBİLİR

Yeni anayasa tartışmalarıyla beraber muhalefet, Cumhur İttifakı'nın anayasayı referanduma götürmek için yeterli sayıda olmadığını ifade etti. Mevcut durumda AK Parti'nin 289, MHP'nin 48 ve BBP'nin 1 milletvekili bulunuyor. Bu durumda Cumhur İttifakı'nın hiç fire vermeyeceği şeklinde bir hesaplama yapılsa dahi, toplam oyu 338'e ulaşıyor ve referandum için gerekli olan 360 oya ulaşamıyor. 

Akşam'dan Yelda Gökdağ ve Osman Nuri Cerit'e konuşan AK Parti'li kaynaklar, teklif üzerinde yapılacak gizli oylamanın durumu değiştirebileceği görüşünü savundu. 

MUHALEFETLE YAPABİLSEK KEŞKE AMA OLMAZ

AK Parti kaynakları, yeni anayasanın muhalefet ile birlikte yapılması ihtimalini gözden geçirdiklerini belirtti. Kaynaklar, CHP'nin olası itirazlarının süreci çıkmaza sokma ihtimali olduğunu belirterek, "Keşke tüm partiler bir araya gelsek ve ortak bir Anayasa çıkarsak... Ama biliyoruz ki, CHP her şeye itiraz edecek..." dedi.ı

Akşam