Eski Bakan'dan zaman aşımı yorumu

Eski Bakan'dan zaman aşımı yorumu

Eski İçişleri Bakanı Ağar, "Susurluk Davası" için verilen 5 yıl hapis cezasının zaman aşımına uğramasına böyle yanıtladı.

Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin "Susurluk Davası" kapsamında hakkında verilen 5 yıl hapis cezasının zaman aşımından düşürülmesine karar vermesini, "Gecikmiş bir hakkın iadesi" olarak değerlendirdi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'a  "Susurluk Davası" kapsamında verilen 5 yıl hapis cezasının zaman aşımından  düşürülmesine karar verdi. Kararı AA muhabirine değerlendiren Mehmet Ağar,  "Kararı, gecikmiş bir hakkın iadesi olarak görüyorum. Siyasete dönmeyi  düşünmüyorum. Haksızlığa uğramış da olsam herhangi bir dava açmam. Bizim tarzımız  değil. Siyasete de dönmeyeceğim" diye konuştu. Mehmet Ağar,Susurluk  Davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "cürüm işlemek için  silahlı teşekkül oluşturmak” suçundan yargılandı.
 
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ağar'ı, "Susurluk Davası"  kapsamında Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "cürüm işlemek için silahlı  teşekkül oluşturduğu" iddiasıyla yargıladığı davada 5 yıl hapis cezasına  çarptırmıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de yerel mahkemenin kararını onamıştı.
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise 9. Ceza Dairesi'nin Ağar  hakkındaki kararıyla ilgili "karar düzeltme" talebinde bulunarak davanın zaman  aşımından düşürülmesini istedi.
 
Görev alanının değiştirilmesi nedeniyle Başsavcılığın istemini,  Yargıtay 9. Ceza Dairesi yerine, bu suçlara bakan Yargıtay 16. Ceza Dairesi  karara bağladı.Daire'nin kararında, suç tarihiyle soruşturma ve  kovuşturma safhalarında gerçekleşen süreler dikkate alındığında davanın zaman  aşımına uğradığı kaydedildi. - Ağar'ın cezasının infazı  durmuştuMehmet Ağar, Susurluk Davası kapsamında aldığı hapis cezasının  infazı için girdiği Aydın'ın YenipazarCezaevinde 1 yıl kaldıktan sonra denetimli  serbestlik hükümlerinden yararlanarak çıkmıştı. Ancak Ankara 13. Ağır  Ceza Mahkemesince Altındağ Nüfus Müdürü Macit Baskın'ın 1993'te öldürülmesiyle  ilgili iddianamenin kabul edilmesi üzerine, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı  Hakkında Kanun gereği Mehmet Ağar hakkındaki denetimli serbestlik uygulaması  kaldırılmış ve Ağar'ın tekrar cezaevine girmesi gündeme gelmişti. Bunun  üzerine AnayasaMahkemesinde Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında  Kanun'un "denetimli serbestlikle tahliye olanların yeniden soruşturma veya  kovuşturma geçirmesi halinde cezaevine geri dönmelerini" öngören hükmünün iptali  istemiyle dava açılmış, Anayasa Mahkemesi de bu düzenlemeyi iptal etmişti.  Böylece denetimli serbestlikle cezaevinden çıkan ve kalan infazı durdurulan  Mehmet Ağar, tekrar cezaevine dönmemişti. Mehmet Ağar'ın, Altındağ Nüfus  Müdürü Macit Baskın'ın 1993'te öldürülmesiyle ilgili Ankara'daki faili meçhul  cinayetler davasına ilişkin yargılanmasına ise Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde  devam ediliyor.