Eski bakanlar Kabine'ye geri dönüyor !

Eski bakanlar Kabine'ye geri dönüyor !

AK Parti'nin yeni genel başkanı ve başbakanı için yeni bir isim öne sürülmedi..

AK Parti'nin yeni genel başkan adayı kongreye bir iki gün kala açıklanacak. Henüz ortada genel başkan ve başbakan ismi olmamasına karşın, kulislerde kongrede yapılacak değişiklikler konuşulmaya başlandı. MKYK'daki değişiklik parti ve meclis yönetimi ile kabineye ilişkin de ipuçları verecek.

AK Parti'nin 22 Mayıs 2016'da gerçekleşecek 2. Olağanüstü Kongresi'ne giderken, yeni genel başkanın ve başbakanın benzer bir süreçten geçilerek açıklanması ise şimdilik en uzak ihtimal.Yani 1.Olağanüstü Kongre öncesinde Davutoğlu’nun ismini kamuoyuna ilan eden Erdoğan’ın 2.Olağanüstü Kongre’de bunu bu şekilde alenen yapması bugünkü konumu ve Davutoğlu'nu görevlerini bırakmaya götüren süreç sebebiyle pek mümkün görünmüyor.

ADAYLIK BASIN TOPLANTISI İLE DUYURULABİLİR

Ahmet Davutoğlu'nun ismi, Erdoğan'ın yaptığı uzun istişareler ve anketler sonucunda ortaya çıkmıştı. Kongreye 11 gün kaldığı için bu kez böyle bir süreç işlemeyeceği belirtiliyor.
 
Al Jazeera'ye konuşan kaynaklar, partinin 'kurucu lideri' Erdoğan'ın olur verdiği ismin muhtemelen aday olduğunu kendisinin ilan edeceğini ifade ediyor. İsim belirlendikten sonra, delegelerden kongre sabahında toplanacak imza ile de aynı ismin resmen aday gösterileceği belirtiliyor.
 
Üzerinde durulan ihtimallerden biri, partiyi kongreye götürmek üzere oluşturulan ve başkanlığını Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş'ın yaptığı 'kongre tertip heyetini'nin basın toplantısı ile ‘aday’ı ilan etmesi.
 
Ayrıca Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Başkan Vekili Mehmet Ali Şahin'in de partinin adayını açıklayacak kişi olarak görevlendirilebileceği belirtiliyor.

KONGRE HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Kongreye ilişkin hazırlıklar ise ilk kez adayın kim olacağı netleşmeksizin yürütülüyor. Partide oluşturulan üst kurul yani kongre tertip heyeti, kongre salonu, afiş ve dökümanlar ile davetli listesi üzerinde çalışmalara başladı. Oy kullanacak bin 470 seçilmiş delegenin isimleri seçim kuruluna bildirildi.
 
Davutoğlu kongrenin erken saatte sonuçlanması halinde hemen aynı gün ya da ertesi gün devir teslim yapıp, Cumhurbaşkanı'na istifasını sunacak. Erdoğan'ın da aynı gün seçilecek yeni isme hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor.

MKYK'DAKİ DEĞİŞİKLİK BELİRLEYİCİ OLACAK

Kongre'de başta partinin en üst karar organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) olmak üzere diğer Merkez Disiplin Kurulu (MDK), Genel Merkez Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulu, Siyasi Erdem ve Etik Kurulu için de seçim yapılacak. Ancak MKYK seçimi belirleyici olacak. Çünkü 50 kişiden oluşan kurula girecek yeni isimler, parti ve Meclis grup yönetimindeki değişikliğinin de ip ucunu verecek.
 
AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) parti genel başkan yardımcılarından oluşuyor ve MKYK'nın içinden çıkıyor. Grup Başkanvekilleri de MKYK üyesi olamıyor.
 
MKYK'da yaklaşık 10 - 15 ismin değişebileceği konuşuluyor. Kulislerde, Davutoğlu'na yakın olan ve 29 Nisan'daki toplantıda yetki devrine ilişkin gündem önerisine imza atmayan Mehmet Babaoğlu ve Selçuk Öztürk ile Ankaramilletvekili Cemil Çiçek, Genel Başkan Yardımcıları Ayhan Sefer Üstün, Selçuk Özdağ'ın liste dışı kalabileceği konuşuluyor.

KABİNE DE DEĞİŞECEK

Kulislerde 65. hükümette yer alacak isimler de konuşulmaya başlandı. Eskiden bakanlık görevi üstlenen bazı isimlerin tekrar kabinede görülebileceği belirtiliyor.