Eski Başkonsolos sessizliğini bozdu !

Eski Başkonsolos sessizliğini bozdu !

101 gün boyunca IŞİD rehinesi olan eski Başkonsolos sessizliğini bozdu.

Teröristlerin tam 101 gün rehin tuttuğu eski Başkonsolos sessizliğini SÖZCÜ için bozdu

ÖZTÜRK YILMAZ, IŞİD’DEN DAVACI OLDU

Saygı Öztürk’e konuşan Yılmaz, 101 günlük esaretin ardından Türkiye’ye döndüğünde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na IŞİD hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

Cihatçı grupların geniş bir coğrafyaya yayıldığına dikkat çeken Musul eski Başkonsolosu, CHP’li vekil Öztürk Yılmaz, “IŞİD’i Libya’da, Yemen’de, Mali’de ve daha birçok ülkede bitirmek gerekiyor” dedi…

Tür­ki­ye­’nin, Ira­k’­ın Mu­sul ken­tin­de bu­lu­nan Baş­kon­so­los­lu­ğu 11 Ha­zi­ran 2014 ta­ri­hin­de IŞİD mi­li­tan­la­rı ta­ra­fın­dan ba­sıl­dı. Baş­kon­so­los Öz­türk Yıl­maz ve konsoloslukta gö­rev­li 48 ki­şi bi­lin­me­yen yer­ler­de tam 101 gün re­hin tu­tul­du. Yü­rü­tü­len te­mas­lar so­nu­cu te­rö­rist­ler Yıl­maz ve be­ra­be­rin­de­ki Türk gö­rev­li­le­ri ser­best bı­rak­tı. Öz­türk Yıl­maz, dö­nü­şün­den kı­sa sü­re son­ra Ta­ci­kis­ta­n’­ın baş­ken­ti Du­şan­be­’ye bü­yü­kel­çi ola­rak atan­dı. Se­çim­ler­den ön­ce is­ti­fa et­ti ve CHP’­den Ar­da­han Mil­let­ve­ki­li se­çil­di. Hem gö­rev yap­tı­ğı Ira­k’­ta, hem de te­rö­rist­le­rin elin­de 101 gün re­hin tu­tu­la­rak ör­gü­tü çok ya­kın­dan ta­nı­yan Öz­türk Yıl­maz, IŞİ­D’­i Su­ri­ye ve Ira­k’­tan at­mak için ka­ra ope­ras­yo­nu­nun gün­dem­de ol­du­ğu şu gün­ler­de “Bu ör­gü­tü bir de ben­den din­le­yi­n” de­di ve SÖZ­CÜ­’ye şun­la­rı an­lat­tı:

ÜÇ AŞA­MA­LI TAK­TİK: Gö­rün­dü­ğü ka­da­rıy­la üç aşa­ma­lı tak­tik­le­ri var: Bu­lun­du­ğu ül­ke­ler­de bel­li bir top­ra­ğın kon­tro­lü­nü sağ­la­mak, ikin­ci he­def bu ala­nı ala­bil­di­ği­ne ge­niş­let­mek ve bu­ra­da ha­li­fe­lik ilan et­mek, üçün­cü he­def ise ha­li­fe­lik­le­ri bir­leş­ti­rip tek mer­kez­de top­la­mak. Do­la­yı­sıy­la kü­re­sel bir ha­li­fe­lik te­sis et­mek is­ti­yor­lar. Bu­nu içer­de ra­hat ya­pa­bil­mek için dı­şa­rı­da ey­lem ya­pı­yor­lar.

HER ŞE­YE EL KO­YU­YOR­LAR: Bir yer­de top­rak­sal ha­ki­mi­yet sağ­la­yın­ca, ora­nın bü­tün kay­nak­la­rı­na el ko­yu­yor­lar. Ban­ka­da­ki pa­ra­dan yol­da­ki ara­ca, em­la­ğa, kı­sa­ca ak­lı­nı­za ge­len her şey on­la­rın olu­yor. Mil­yon­lar­ca do­lar el­le­ri­ne ge­çi­yor.

HE­DEF­LE­Rİ TE­RÖR DEV­LE­Tİ: Ci­hat­çı grup­la­rın di­ğer­le­rin­den far­kı, bir te­rör dev­le­ti ya­rat­mak is­ti­yor­lar. İşin özü bir dev­let me­ka­niz­ma­sı ku­ru­yor­lar. Ata­ma ya­pı­yor­lar, mah­ke­me ku­ru­yor­lar, ver­gi top­lu­yor­lar, bir dev­let­te ne var­sa ay­nı­sı­nı ya­pı­yor­lar. Tek fark­la­rı ulus­la­ra­ra­sı iliş­ki ku­ra­mı­yor­lar.

AS­KE­Rİ HA­RE­KAT­LA BİT­MEZ: Bu çer­çe­ve­den ola­ya ba­kar­sak IŞİ­D’­i, ra­di­kal di­ğer un­sur­la­rı ör­ne­ğin Mu­su­l’­da, Rak­ka­’da bi­tir­mek­le bu işi bi­ti­re­mez­si­niz. Bun­la­rı Ye­me­n’­de, Af­ga­nis­ta­n’­da, Lib­ya­’da, Pa­kis­ta­n’­da, Ni­jer­ya­’da, Ma­li­’de, So­ma­li­’de ve da­ha çok sa­yı­da ül­ke­de de bi­tir­mek la­zım. Çün­kü, ra­di­ka­lizm ya­yıl­mış kü­re­sel bir teh­dit­tir. O yüz­den böl­ge­sel de­ğil, kü­re­sel bir çö­züm la­zım. Bu, Su­ri­ye­’ye bir ka­ra ha­re­ka­tı ya­pıl­mak­la bi­ti­ri­le­cek bir şey de­ğil. Top­lum­la­rın ra­di­kal­leş­me­si ön­len­me­li. Bu kap­sam­da da Tür­ki­ye­’nin de ra­di­kal grup­la­rı fren­le­me­si ge­re­ki­yor. Bir nok­ta, ül­ke­miz­de kı­rıl­ma ya­şa­nı­yor, mu­ha­fa­za­kar­lı­ğın öte­si­ne ge­çi­li­yor. Ama mu­ha­fa­za­kar­lı­ğın öte­si­ne ge­çen fa­na­tiz­min et­ki­si al­tı­na gi­rer. İş­te IŞİ­D’­de bu­nun için bir so­nuç alı­yor. Kü­re­sel bağ­lan­tı­lı olan­lar bir nok­ta­da kal­dı­ğı sü­re­ce baş­ka yer­ler­de ey­lem ya­pa­bi­li­yor­lar. Ör­güt­ler re­ji­mi çat­la­mış, kı­rıl­gan coğ­raf­ya­la­rı se­çi­yor. Bu­nun için et­kin, ko­or­di­ne­li ve kü­re­sel mü­ca­de­le ge­re­ki­yor. İşin özün­de İs­lam di­ni kul­la­nı­lı­yor. Bu fa­na­tizm­le mü­ca­de­le edi­le­mez­se ül­ke­ler mu­ha­fa­za­kar ala­nı kay­be­der­ler.

TÜR­Kİ­YE İÇİN DE GE­ÇER­Lİ: De­mok­ra­tik top­lum ola­rak ayak­ta ka­la­bil­me­miz, dün­ya­da söz hak­kı­mı­zın ola­bil­me­si için bi­zim bu fa­na­tiz­min­den, ra­di­ka­lizm­den kur­tul­ma­mız ve bu­nun için mü­ca­de­le et­me­miz ge­re­ki­yor. Dün­ya­da bun­dan son­ra­ki en bü­yük ko­nu fa­na­tizm ve ra­di­ka­lizm­dir.