Eski Meclis Başkanı 'başkanlık' uyarısı

Eski Meclis Başkanı 'başkanlık' uyarısı

TBMM eski Başkanı Erdem, 'başkanlık' sistemi ile ilgili uyarılarda bulundu.

TBMM eski Başkanı Kaya Erdem, İzmir'de yaptığı konuşmada, başkanlık sistemi için anayasa değişikliği çalışmalarına değinerek, "Siz anayasaya istediğiniz özgürlükçü maddeleri koyun, her şeyi en mükemmel şekilde yapın, eğer demokrasiyi oturtamamış tek adamı başa getirdiğiniz zaman, yani yasamanın yürütmeyi kontrol altına alamadığı bir durumu yarattığınız zaman, o getirdiğiniz anayasa bomboş olur, hiçbir işe yaramaz" dedi.

TBMM eski Başkanı, eski Başbakan Yardımcısı Kaya Erdem, İzmir Smart Otel'de eski ANAP'lılara konuşma yaptı. Erdem'i aralarında Suat Çağlayan, Cengiz Bulut, Ekrem Beşerler, Metin Öney, Doğan Erdin'in bulunduğu yaklaşık 100 kişi dinledi. 88 yaşındaki tecrübeli siyasetçi başkanlık sistemi tartışmalarına değinerek şunları söyledi:

"Seçimle cumhurbaşkanı geldi ve bu gücü kullanmak istiyor. Bunun için başkanlık sistemine geçmek istiyor. Bu amaçla anayasa değişikliği hazırlanıyor. Siz anayasaya istediğiniz özgürlükçü maddeleri koyun, her şeyi en mükemmel şekilde yapın, eğer demokrasiyi oturtamamış tek adamı başa getirdiğiniz zaman, yani yasamanın yürütmeyi kontrol altına alamadığı bir durumu yarattığınız zaman, o getirdiğiniz anayasa bomboş olur, hiçbir işe yaramaz. Adam, "ben bunu dinlemiyorum" der ve yapmaz. Türkiye, başbakanda olan iktidar gücünü cumhurbaşkanına veriyor, "başkanlık sistemi olabilir" diyor. Burada parti başkanı cumhurbaşkanı olacak. Bunun anlamı meclisi yürütmeyi emri altına almaktır. O zaman eski tas eski hamam. Değişen bir şey olmayacak. Türkiye referandum, anayasa değişikliği, şunun yerine bunu koyalımla uğraşacaksınız. Vatandaşın ümidi kıracaksınız ve yeni bir şey getirmemiş olacaksınız. Bizim ne yapıp edip bu konuyu halletmemiz lazım. Bu sistemde kimi getirirseniz tek adam olacak. İnşallah Türkiye buradan kurtulur ve düzlüğe çıkır. Batı seviyesine ulaşır ve biz de bir ileri iki geri gitmekten kurtuluruz."

FOTOĞRAF