Eski MİT'çiden flaş açıklama: ''Barzani savaş çıkaracak''

Eski MİT'çiden flaş açıklama: ''Barzani savaş çıkaracak''
Güncelleme:

Barzani'nin Kuzey Irak'taki referandum inadının altındaki ayrıntıyı MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş açıkladı.

Ortadoğu’da kaosun fitilini ateşleyecek referandumda direten Barzani'yle ilgili çarpıcı bilgileri Milliyet Yazarı Tunca Bengin köşesine taşıdı.

İşte Bengin'in köşesinden dikkat çeken ayrıntılar:

Barzani her ne kadar herkesin karşı çıkmasına rağmen referandum kararında direniyor görüntüsü verse de bunun bir gölge oyunu olduğu çok net. Zaten gerçek aktörler ABD ve İsrail bunu saklamıyor da. O nedenle, düşük de olsa bir son dakika erteleme olasılığı var ama şu ana kadarki işaretler daha çok Irak’ın parçalanma sürecinin ivme kazanacağı ve bölgede yeni sıcak gelişmelerin yaşanacağı yolunda. Çünkü bu ABD’nin stratejik olarak hayır dediği bir olay değil. Zaten bir erteleme olursa da bunun Barzani’ye bağımsızlığa gidiş yolunu açan taktiksel bir hamle anlamına geleceği de belli. Yani her iki olasılıkta da Türkiye’ye yönelik riskler açık ve net. Dolayısıyla da akla gelen soru Barzani’nin bu niyeti öngörülemedi mi? Bu soruya 1989 - 1991 yılları arasında Diyarbakır Bölge Başkanlığı da yapan MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş’in yanıtı şuydu:

“Barzani’nin bağımsızlık meselesi babası Mustafa Barzani’den itibaren bir miras olarak kalan ve Kürtlerin açıkça her zaman söylediği hedeftir, rüyadır. Bu bilindiği halde maalesef öngörülemedi. Esasında Irak Kürdistanı’ndaki yapının oluşmasında Türkiye’nin politikaları da önemli şekilde rol oynamıştır. Bilindiği halde ve bu gelişmeler 1990’lı yıllardan itibaren bugüne gelinen süreç görülebilmesine, analiz edilebilmesine rağmen maalesef Türkiye kendi iç politik tartışmaları içerisinde bu meseleye yeterli ve doğru politikalar üretemedi.

Dünya savaşı demeyelim ama bir bölgesel savaş söz konusu. O nedenle, Türkiye’nin kendi çıkarları bakımından iç politikaya dönük beklentiler için bir maceraya girmemesi gerekir...”

Tunca Bengin'in yazısının tamamı için...

Etiketler barzani tunca bengin