Fatih Altaylı son anketi ''yüzde 50'yi geçebilen tek aday var'' diyerek açıkladı

Fatih Altaylı son anketi ''yüzde 50'yi geçebilen tek aday var'' diyerek açıkladı
Güncelleme:

Artık 1 yıldan kısa bir süre kalan 2023 seçimleri öncesinde muhalefet halen resmen adayını belirlemese de kulislerde gözler Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a dönmüşken, Fatih Altaylı "yüzde 50'yi geçebilen tek kişi var" diyerek son seçim anketini açıkladı.

Seçimlere bir yıldan az süre kala gözler, kamuoyu araştırma şirketlerinin anketlerine çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve liderliğini üstlendiği iktidar partisinin birçok ankette, özellikle Eylül 2021'den itibaren belirgin hale gelen ekonomik krizin de etkisiyle erime yaşadığı görülüyor. 

Son olarak Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Türkiye'nin önemli kamuoyu araştırma şirketlerinden birinin başkanının dün kendisini aradığını söyledi. Bu kişinin muhalefete daha yakın olduğunu açıklamış biri olduğu bilgisini veren gazeteci, şunları paylaştı  :

"(...) Önünde fırından yeni çıkmış bir anket duruyordu. Henüz müşterilerine bile sunmamıştı. Israrım üzerine detayına girmeden anketteki bazı bilgileri paylaştı.

Cumhurbaşkanı aşağıdakilerden hangisi olmalı sorusuna verilen yanıtlarda yüzde 50 oranını geçebilen tek bir kişi vardı. Mansur Yavaş.

Onu takip eden isim mevcut Cumhurbaşkanı idi. Ancak yüzde 50’ye yaklaşamıyordu bile. Bir önceki ankette Akşener’in gerisinde kalan Kemal Kılıçdaroğlu öne geçmişti ve 3. sıradaydı.

'Meral Hanım'ın aday değilim sözlerinin etkisi' olarak görüyordu bu durumu.

Kılıçdaroğlu’nu az farkla Akşener, onu da İmamoğlu takip ediyordu. (...)"

'CHP YÜZDE 25'İN AZ ÜZERİNDE, HDP ESKİ SEÇİM KANUNUNA GÖRE BİLE BARAJ SORUNU YAŞAMIYOR'
Altaylı, söz konusu araştırmada, birkaç ay önce yüzde 26'ya kadar gerileyen AKP'nin 8 puana yakın artış sağladığının görüldüğünü dile getirdi:

 

"(...) 'AK Parti'nin başarısından çok muhalefetin başarısızlığı demek lazım' diye yorumladı bu durumu anketçi dostum. CHP yüzde 25’in az üzerinde idi.

İYİ Parti ise sağlam bir gerileme yaşamış, 6 puandan fazla kaybetmişti. Yüzde 13'e yakın bir oyu vardı. HDP eski seçim kanununa göre bile baraj sorunu yaşamıyordu.

MHP ise yeni seçim sistemine göre barajı kıl payı da olsa geçiyordu.

MHP’yi takip eden parti ise Zafer Partisi ya da Ümit Özdağ idi. Tek söylemle yüzde 4’ün üzerinde bir orana çıkmıştı. DEVA gerilemiş, Memleket Partisi yükselmişti. Yakın oy oranları vardı.

Yeniden Refah’ın yükselişi durmuş, istatistiki bir anlama sahip olmasa da oy kaybetmişti. Gelecek Partisi de çok ama çok düşük bir noktaya gerilemişti. (...)"
 PAYLAŞ

Fatih Altaylı'nın Habertürk'teki yazısının tamamı için...