Gökçek'ten Tarık Akan'a dava !

Gökçek'ten Tarık Akan'a dava !

"Melih Gökçek'te IŞİD mantığı var" diyen usta sanatçı Tarık Akan'a dava..

Osman Gökçek'in "Berkin Elvan'ın katili sizsiniz" dediği sanatçılar arasında yer alan Tarık Akan, "Melih Gökçek'in kafasında heykele tüküren ve heykelleri kaldıran bir IŞİD mantığı var. Oğlu da aynı mantıktadır" diye yanıt vermişti. Akan'ın bu sözlerine dava açıldı.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre “Berkin Elvan’ın katili sizsiniz” diyen Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’e, “Melih Gökçek’in kafasında heykele tüküren ve heykelleri kaldıran bir IŞİD mantığı var. Oğlu da aynı mantıktadır” diye yanıt veren sanatçı Tarık Akan’a “hakaret” suçundan dava açıldı. Akan’ın Melih Gökçek’e sövdüğünü iddia eden savcılık, “Ulusal ve uluslararası kamuoyunda büyük tepki gören, terör nitelikli eylemler gerçekleştiren bir örgüt örneğinden yola çıkılarak yapılan benzetmede eleştiri sınırlarının aşıldığını” savundu.

İstanbul ’daki Gezi Parkı gösterileri sırasında polisin attığı biber gazı fişeğiyle başından vurulup hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölüm yıldönümü öncesinde, aralarında Tarık Akan’ın da bulunduğu bir grup sanatçı, “Berkin Elvan için hayatı durdur” başlıklı kısa bir video klipte yer almıştı. Bu filmden sonra Melih Gökçek’in oğlu ve AKP Ankara Milletvekili Adayı Osman Gökçek, sahibi olduğu Beyaz TV’ye çıkarak, Akan’ı hedef almıştı. Gökçek kendi kanalındaki TV programında, “Başta Tarık Akan olmak üzere asıl provokatörler ve Berkin Elvan’ın sonunun sorumluları bu zihniyetlerdir” dedi. Gökçek, Yeni Akit’in haberine göre de “Berkin Elvan’ın katili sizsiniz. Tarık Akan, Berkin Elvan’ı bu kadar düşünüyorsan, kendi çocuklarını göndersene… Allah aşkına bu sahtekârlıktan uzaklaşın” diye konuştu.

Tarık Akan da Oda TV adlı internet sitesi tarafından yöneltilen soru üzerine yanıt hakkını kullanarak “Melih Gökçek’in kafasında heykele tüküren, heykelleri kaldıran bir IŞİD mantığı var. Oğlu da aynı mantıktadır” dedi. Bu üzerine baba oğul Gökçekler Akan’dan şikâyetçi oldu. Akan, ifadesinde, Osman Gökçek’in kendisini kastederek “Berkin’in katili ve sahtekâr” dediğini ve bunun üzerine hakarete varmayacak ölçüde yanıt hakkını kullandığını belirtti.  

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Akan hakkında ‘hakaret’ savıyla dava açtı. İddianamede, Akan’ın düşünce açıklama özgürlüğünün dışına çıktığı savunularak, “Ulusal ve uluslararası kamuoyunda büyük tepki gören, terör nitelikli eylemler gerçekleştiren bir örgüt örneğinden yola çıkılarak yapılan benzetmede eleştiri sınırlarının aşıldığı, eleştiri için gerekli bulunmayan değer yargılarında bulunmasının sövme suçunu oluşturduğu” ileri sürüldü. Bakırköy 43. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması, 9 Ekim 2015’te görülecek.

Avukat Turgut Kazan, o tarihte milletvekili adayı olan Osman Gökçek’in de seçilebilmek için Akan’a saldırdığını, müvekkilinin yanıt hakkını kullandığını söyledi. Melih Gökçek’in geçmişte bir heykel için “Böyle sanatın içine tüküreyim. Ahlaksızlığın adını sanat koymuşlar” dediğini hatırlatan Kazan, Akan’ın da bu söze gönderme yaptığını vurguladı. Bu ifadenin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını anlatan Kazan, “Türkiye’de savcılıklar AKP tarafından temsil edilen bazı makamların koruyucu bürosu gibi çalışmaktadır. Bu da hukuk devleti için çok çarpıcı ve dramatik bir durum yaşadığımızı gösteriyor” dedi.