YSK 41 bin 132 seçmenin araştırılmasına karar verdi

YSK 41 bin 132 seçmenin araştırılmasına karar verdi
Güncelleme:

AK Parti'nin İstanbul seçimleri için yaptığı "olağanüstü itirazı" görüşen YSK, AK Parti'nin KHK'dan ihraç edilen seçmenlerle ilgili itirazını redderdeken "41 bin 132 kısıtlı seçmen" ve "memur olmayan sandık üyeleri" iddialarının ise araştırılmasına karar verdi.

Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK), AK Parti ve MHP İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi talepli olağanüstü itirazlarına ilişkin mesai sürüyor. Son dakika habere göre YSK, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceğine hükmetti. Ayrıca, AK Parti'nin kısıtlı seçmen iddiasıyla ilgili 41 bin 132 seçmenin araştırılmasına karar verildi.

31 Mart Mahalli İdareler Seçimi'ne ilişkin YSK'nın olağan itiraz süreci biter bitmez, AK Parti ve MHP, özellikle İstanbul için olağanüstü itiraz sürecinde dilekçelerini YSK’ya sunmuştu. AK Parti, itiraz dilekçesinde oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğunu, oy kaydırmaları yapıldığını, kayıp oy pusulalarının bulunduğunu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığını, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığını iddia etmişti. AK Parti, İstanbul'da seçimin iptali noktasında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudan ihraç edilen seçmenlerin bulunduğu listeyi içerir ek dilekçeyi de YSK'ya iletmişti.

AK Parti'nin itirazında en büyük dayanak olan "kanun hükmünde kararname" (KHK) ile ihraç edilen seçmenlerin oy kullanamayacağına ilişkin, YSK kararını verdi.

Kararı, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, sosyal medya hesabından duyurdu. Erdoğdu, “YSK KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceğine karar verdi…” dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK YORUM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) KHK'lilerle ilgili aldığı kararla ilgili olarak açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu, ''YSK’nın KHK ile ilgili aldığı karar, doğru bir karar. Daha önce de benzer kararlar var'' dedi.

BİNALİ YILDIRIM: YORUM YOK

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı

Binali Yıldırım, YSK’nin kararına ilişkin , ''YSK’nın kararına yorum yapmam yanlış olur. Süreç tamamlanmış değil, kanaat belirtmem doğru olmaz. Çünkü işin konusu benim” dedi

KHK'LI SEÇMEN KARARI

Toplantıdan ara kararlar çıktı. Kurul, AK Parti'nin KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanamayacağına yönelik itirazını reddetti.

İşte AK Parti'nin İstanbul seçimlerine itiraz dilekçesiİşte AK Parti'nin İstanbul seçimlerine itiraz dilekçesi

KISITLI SEÇMEN İDDİASI ARAŞTIRILACAK

Ayrıca,  AK Parti'nin kısıtlı seçmen iddiasıyla ilgili 41 bin 132 seçmenin araştırılmasına karar verdi.

İTİRAZ DİLEKÇESİNDE 5 İDDİA

İstanbul'daki seçimlerin yenilenmesini isteyen AK Parti'nin 44 sayfalık olağanüstü itiraz dilekçesinde, oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti.

AK PARTİ'DEN EK DİLEKÇE

AK Parti, İstanbul seçiminin iptali için YSK'ye, KHK ile kamu hizmetinden çıkarılan seçmenlerin bulunduğu listeyi içeren ek dilekçe de sunmuştu.

AK Partinin ardından MHP de YSK'ya başvurarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptalini istemişti. 

OY FARKI 13 BİN 729 

İstanbul İl Seçim Kurulu'nun birleştirme tutanaklarına göre; Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 765; Binali Yıldırım ise 4 milyon 156 bin 036 oy almıştı. Aradaki fark 13 bin 729 olarak gerçekleşmişti. 

İHA