Gülen'in iadesi için ilk tarih verildi

Gülen'in iadesi için ilk tarih verildi

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşının iadesine yönelik sürecin şubat ayını bulabileceğini söyledi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili  Özhan, görüşmelerde bulunduğu İtalya’nın başkenti Roma’daki temaslarını ve  gündemdeki gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.
  
Özhan, İtalya temaslarının verimli geçtiğini ancak bazı bilgi  eksiklikleri de tespit ettiklerini belirterek "Birçok meselede, çok sayıda maddi  bilgi eksiklikleri var. Bu konuda da maalesef çok ilgi gösterip, gerçekten sarih  bilgiye, resmin tamamına ulaşmak yerine farklı bir şey tercih etmiş durumdalar.  Çok kaba bir Türkiye okuması var. Çok genel-geçer, çok medya üzerinden bir  Türkiye okuması var. Bu bilgileri verdikçe şaşırdılar, etkilendiler, bazı şeyleri  düzelttiler. Bundan da biz memnun olduk." dedi.
 
Türkiye-İtalya ilişkilerini, Akdeniz dünyasındaki iki büyük ülkenin  ilişkileri olarak gördüklerini dile getiren Özhan, "Mülteci krizinden iki ülke de  doğrudan etkileniyor. Libya meselesinde bizim ortak eğilmemiz gereken sorunlu  alanlar var. Bunların hepsini dile getirdik. Oldukça verimli geçtiğini  söyleyebilirim. Bu anlamda bu bilgi transferlerinin, bu işbirliği taleplerinin  ilişkileri geliştireceğini düşünüyoruz. İnşallah da öyle olur." diye konuştu.

Gülen'in iadesi için ilk tarih verildi - Resim : 1
 
"İlişkileri dondurmak" çıkışına tepki
 
 Türkiye’nin AB üyelik sürecinde dün AB Komisyonu tarafından açıklanan  ilerleme raporunda yapılan eleştiriler ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü  Kati Piri’nin "İlişkileri dondurmak vereceğimiz tek yanıt" çıkışı hatırlatılan  Özhan, "AB’ninki çok ilginç bir yaklaşım. AB’nin, Türkiye-AB ilişkileri ya da  Türkiye’nin AB sürecinin durdurulmasını talep etmesi kadar ironik bir şey olamaz.  Yani yarım yüzyıldan fazladır ilerlemeyen bir şeyin, nasıl durdurulacağını ben de  merak ediyorum. Oldukça ilginç bir yaklaşım." ifadelerini kullandı.
 
 AB'nin pek çok önemli konuyu pas geçip, tek bir şeye odaklanmasının  kabul edilemezliğine vurgu yapan Özhan, "15 Temmuz kanlı darbe girişimi  sonrasında ya da bölgemizde 600 binden fazla Suriyeli hayatını kaybederken ya da  Mısır’da darbe olurken ya da çok büyük bir mülteci krizi çıkmışken, dışişleri  bakanlarını toplayıp, Türkiye ile birlikte neler yapabileceğini konuşmamış bir  birliğin, 11 milletvekilinin tutuklanmasıyla ilgili toplanmış olması bizim  açımızdan kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.
 
  TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Özhan, Türkiye olarak AB’den,  Türkiye’de düzenlenen terör eylemleri için örneğin, 11 milletvekilinin  tutuklandığı günün sabahında hayatını kaybeden 11 vatandaş için bir araya gelmesi  ve bu intihar eylemini gerçekleştiren PKK terörü ile onun Avrupa başkentlerindeki  görünürlüğünü engellemeleri için toplanmaları beklentisi içinde olduklarını ancak  bunun gerçekleşmediğini dile getirdi.
 
Özhan, Avrupa’nın içine düştüğü kapanma krizinin derinleşeceğini  düşündüklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
 
 "Brexit sonrası yaşanan bu kırılganlığın artacağını düşünüyoruz.  Amerikan seçimlerinin de AB’ye yansımasıyla beraber, kendi krizlerini  derinleştireceklerini düşünüyoruz. Bunu da özellikle yarım yüzyılı aşan ve hiçbir  şekilde doğru düzgün ilerlememiş olan bu sürecin tabiatına bakarak söylüyoruz.  Zaten on yıllardır ilerlemeyen bir şeyi durdurmaları ne çok anlamlı ne de çok  mümkün görünüyor."

Gülen'in iadesi için ilk tarih verildi - Resim : 2
 
 ABD’deki seçimler
  
ABD’de Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın zaferiyle sonuçlanan  başkanlık seçimine de değinen TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Özhan, "Amerikan  başkanının seçilmesi Türkiye-ABD ilişkileri için de önemli bir aşamadır." dedi.
 
 Trump’ın kampanya dönemi boyunca dile getirdiği ve oradan ortaya çıkan  Amerika profilinin, dünyanın yakinen tanıdığı bir Amerika profili olduğunu  söyleyen Taha Özhan, "Bu profilden dolayı, Amerika içerisinde çok fazla tartışma  çıkmasına da şaşılacak bir durum yok. Biz ümit ederiz ki kampanyaya kadar ortaya  çıkan o profil dünyada yeterince sorunun kaynağı olan profil durumundadır, o  profilden uzaklaşırlar ve biraz daha iş birliğini, ortaklaşa iş yapma becerisini  ortaya koyacak bir profil çıkarabilirler." ifadelerini kullandı.
  
Donald Trump ile başlayacak yeni dönemde FETÖ elebaşının iadesi  sürecine yönelik öngörüleri de sorulan Özhan, şu yanıtı verdi:

"Öncelikle orada geçiş döneminin bitmesi gerekiyor. Bu da herhalde  şubat ayını bulacak. Şubat ayından sonra bu konuda görüşmeler yapılabilir. Şu  aşamada, bu beklenti dile getirilmelidir ama Amerika’daki bu geçiş hükümeti işi  bitmesi gerekiyor. Çünkü şu an Trump sadece seçilmiş başkan. Görevi devraldıktan  sonra bir başkan olarak elbette ki bu dosya kendisine gönderilmelidir."

AA