Hak-iş 5. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması

Hak-iş 5. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması

Cumhurbaşkanı Erdoğan:( 4)- "DAİŞ terör örgütünün internete koyduğu şov amaçlı videolar karşısında ortalığı ayağa kaldıranlar neden Esed'in devlet terörünün katlettiği masum çocukları ve kadınları görmezden geliyorlar? Rusya'nın uçaklarıyla bombardıman et

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "DAİŞ terör örgütünün internete koyduğu şov amaçlı videolar karşısında ortalığı ayağa kaldıranlar neden Esed'in devlet terörünün katlettiği masum çocukları ve kadınları görmezden geliyorlar? Rusya'nın uçaklarıyla bombardıman ettiği Bayırbucak Türkmenlerini, oradaki Arapları, oradaki kardeşlerimizi niçin görmezden geliyorlar? Yine çoğunluğunu kadınların ve çocukların oluşturduğu Akdeniz'in ve Ege'nin karanlık sularında yitip giden hayatlar, ağızlarından kadın haklarını, hümanizmi düşürmeyenlerin niçin umurlarında değil" dedi.

Erdoğan, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Hak- İş tarafından ATO Congresium’da düzenlenen "5. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması"nda konuşma yaptı.

"Bu millete 'şöyle de yaparım, böyle de yaparım' anlayışını dayatanlar, hem kadınlarımızın hem de halkımızın düşmanıdır. Bu mesele, hayat tarzı meselesi değildir. Tam tersine bu mesele ülkemizin ve milletimizin geleceği meselesidir" diyen Erdoğan, "Hani bir de 'Türkiye'ye özgü başkanlık, Türkiye'ye özgü anayasa' diyoruz ya, işte bu konuda da Türkiye'ye özgü bir model geliştirmek ve uygulamak mecburiyetindeyiz. Kadın haklarını, illa batıdaki formatta ve üslupta ifade etmek, savunmak, hayata geçirmek zorunda değiliz" ifadesini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kendi tarihi ve kültürel birikimimiz ışığında, yanlışları düzelterek, eksikleri tamamlayarak, kadının bir insan, bir birey, bir fert olarak varlığını güçlendirecek adımları hep birlikte atabiliriz. İnanın bana, böylesi çok daha etkili olacaktır. Eğer Batı'da gerçek anlamda bir kadın hakları savunuculuğu olsaydı, bugün Suriye'de yüz binlerce kadının çocuklarıyla birlikte hayatlarını kaybetmesine böyle sessiz kalınmazdı.

DAİŞ terör örgütünün internete koyduğu şov amaçlı videolar karşısında ortalığı ayağa kaldıranlar neden Esed'in devlet terörünün katlettiği masum çocukları ve kadınları görmezden geliyorlar? Rusya'nın uçaklarıyla bombardıman ettiği Bayırbucak Türkmenlerini, oradaki Arapları, oradaki kardeşlerimizi niçin görmezden geliyorlar? Yine çoğunluğunu kadınların ve çocukların oluşturduğu Akdeniz'in ve Ege'nin karanlık sularında yitip giden hayatlar, ağızlarından kadın haklarını, hümanizmi düşürmeyenlerin niçin umurlarında değil? Bakınız, aranızda ülkemizdeki mülteci kamplarından gelen Türkmen, Arap ve Kürt hanım kardeşlerimiz var. Bu kardeşlerimizin her biri, 5 yıldır Suriye'de yaşanan zulüm ve katliamın en yakın şahitleridir. Onların acısına, göz yaşlarına duyarsız kalanların, kadın haklarından bahsetmelerinin hiçbir anlamı yoktur."

Mültecilere kapılarını kapatan ülkeleri eleştiren Erdoğan, "Sınırlarına çektikleri tel örgülerle, kapattıkları kapılarla en sert polis müdahaleleriyle kadınları ve çocukları çaresizliğe terk edenlerin, Suriye'deki DAİŞ şovlarına karşı hassasiyeti bize asla inandırıcı gelmiyor. Biliyoruz ki bunların aslında 'kadın' diye, 'çocuk' diye, 'mazlum' diye, 'mağdur' diye bir dertleri yok. Onların derdi başka" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, "Biz, ne onlar gibi meseleye bakabiliriz, ne de onlar gibi davranabiliriz. İnancımız ve tarihimiz, böyle bir hoyratlığa, böyle bir vicdansızlığa, böyle bir ahlaksızlığa izin vermez. Sonuna kadar Suriye başta olmak üzere dünyanın her köşesindeki mazlumların, mağdurların yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

- "Celladına aşık kurbanların ihanetine rağmen..."

Afrika'daki bazı ülkelere yaptığı ziyaretlere ilişkin bilgi aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Her biri ayrı yer altı zenginliklere sahip bu ülkelerdeki insanların, nasıl zor bir hayat yaşadıklarını kendi gözlerimizle gördük. Altı zenginlik, üstü sefalet kaynayan Afrika'daki sömürge düzeni, çok daha ağır bir şekilde bugün Suriye'ye ve tüm Ortadoğu'ya, Kuzey Afrika'ya uygulanmak isteniyor. Biz, buna asla rıza göstermeyeceğiz. Celladına aşık kurbanların ihanetine rağmen, bölgede kurulmak istenen bu düzene karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu mücadeleyi, en çok da kadınlarımız için vereceğiz. Çünkü onlar özgürleştirilmek adına yeni bir köleliğe maalesef teslim edilecekleri modern kölelik düzenini değil, insan sıfatına layık bir hayatı hak ediyorlar."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın kutlanacak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü tebrik ederek, "Hak-İş Konfederasyonumuza, Sayın Başkan'a, yönetim kurulu üyelerine, kadın komitesine, bu güzel buluşmaya vesile oldukları için şükranlarımı ifade ediyorum. Buradan ülkemizdeki muhacir kardeşlerimiz başta olmak üzere, Suriye'nin ve Irak'ın tüm yiğit kadınlarını gönülden selamlıyorum. Toplantıya yurtdışından gelerek iştirak eden tüm misafirlerimizden, ülkelerine, oralarda yaşayan kardeşlerimize selamlarımızı iletmelerini özellikle rica ediyorum. Uluslararası 5. Kadın Emeği Buluşması'nın hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

- Kadın korumalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla katıldığı programda güvenliğini sağlayan korumaların kadın olması dikkati çekti.


(Bitti)