Hdp Grup Başkanvekili Baluken:

Hdp Grup Başkanvekili Baluken:

"(Dokunulmazlık tartışmaları) Bu açık bir şekilde mevcut ateşe benzin dökmektir. Bunu kabul etmek mümkün değil"- "Türkiye'nin AB sürecini son derece önemsiyoruz"

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, dokunulmazlık tartışmalarına ilişkin, "Bu açık bir şekilde mevcut ateşe benzin dökmektir. Bunu kabul etmek mümkün değil" dedi.

Baluken, Meclis'te gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan görüşmeleri anımsatarak, hükümetin muhalefetten destek istemek yerine, kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek bir demokratikleşme paketiyle ortaya çıkması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin AB sürecini önemsediklerini vurgulayan Baluken, "AB süreciyle ilgili bu kadar önemli tartışmaların olduğu bir dönemde halen milletvekillerinin dokunulmazlığıyla ilgili bir gündem konuşuyoruz. Partilerin siyaset yapamaz duruma düşürülmek istendiği bir siyasi ortamda çalışma yürütmek durumunda kalıyoruz" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "İçişleri Bakanı'nın 'her sokağa bir polise zimmetleyeceğiz' yönündeki açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Baluken, 30 yıldır her gelen hükümetin yeni güvenlik konseptlerini hayata geçirdiğini anımsatarak, "Kürt meselesi bu tarz güvenlik konseptleriyle değil, özgürlük alanlarını yasal güvencelere kavuşturarak, eşit temelde bir anayasal düzenleme yaparak çözülecek bir meseledir" değerlendirmesinde bulundu.

- Dokunulmazlık tartışması

Bir gazetecinin dokunulmazlık tartışmalarını sorması üzerine Baluken, kendileri hakkındaki fezlekelerin siyaset yapma hakkını kullanmalarından kaynaklanan dosyalar olduğunu ve yüz kızartıcı suçlarının bulunmadığını kaydetti.

İdris Baluken, "AB ile ilgili sürecin tartışıldığı bir dönemde, Türkiye'de her gün temel sorunların çözümsüzlüğe gittiği bir dönemde, AKP Hükümeti talimatlandırdığı savaş güçlerine dokunulmazlık getirip, milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırmak istiyor. Bu açık bir şekilde mevcut ateşe benzin dökmektir. Bunu kabul etmek mümkün değil" dedi.

Bir gazetecinin "Sine-i millet olur mu?" şeklindeki sorusu üzerine Baluken, parti organlarının henüz bir araya gelerek tartışma yürütmediğini belirterek, şunları söyledi:

"Biz, AKP'nin bizim önümüze getireceği engellere bakarak demokratik, siyasi çözüm ısrarımızdan vazgeçecek değiliz. Biz halkımızla birlikte geliştireceğimiz tutumlarla AKP'nin getirmeye çalıştığı bu engelleri boşa çıkaracağımızı düşünüyoruz. HDP'yi konuşamaz, söz söyleyemez bir durumda tutmaya çalışıyorlar. Bizim cezaevlerinden korkacak bir durumumuz olmadığını kendileri de biliyor. Hatta o cezaevlerinin yanına bir virgül koyup ölümü de gösterebilirler. Ondan da korkmuyoruz, çekinmiyoruz. Orhan Doğan ve arkadaşlarını buradan götüren hükümetin akıbetine baksınlar. İş akıbet olayına gelirse, AKP bu süreçleri çok daha dikkatli bir şekilde değerlendirmek zorundadır."

Anayasa Mahkemesinin gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki kararının sorulmasını üzerine de İdris Baluken, "Mahkeme olumlu bir karar verdi" diye konuştu.