HDP'li Sancar'dan süreç açıklaması

HDP'li Sancar'dan süreç açıklaması

HDP Mardin Milletvekili Sancar, çözüm sürecini Erdoğan bitirdiğini söyledi.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Çözüm sürecinin önceden bitirileceği yönünde karar alındığını ve süreci bitirenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ileri süren Sancar, "HDP'yi barajın altında bırakmak için her şeyi yaptılar bütün dünya, Türkiye şahit. Kızıltepe'de gece saat 01'de bizim partililerin dükkânlarına çarpı işareti koyuyor. Çatışmaların çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Türkiye kaldıramaz. Süreci Cumhurbaşkanı Erdoğan bitirdi" dedi.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"SÜRECİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİTİRDİ"

Çözüm sürecini hükümetin bitirdiğini ifade eden Sancar, "Savaşı başlatıp üzerimize yıkmaya çalışıyor. Batıda oy oranımız düşmüyor. Bu süreci Cumhurbaşkanı Erdoğan bitirdi. Bu kadar balık hafızalı değiliz herhalde. 30 yılda neler yaşandı çok acı anılar var. Sürecin sağlam ayaklar üzerinde devam etmesi gerekiyordu. Dolmabahçe mutabakatı bu anlamda önemliydi" diye konuştu.

SÜREÇ BİTİRİLECEKTİ KARAR ÇOKTAN VERİLMİŞTİ"

Çözüm sürecinin önceden bitirileceği yönünde karar alındığını ileri süren Sancar, "Süreç bitirilecekti. Bu karar çoktan verilmişti. Cumhurbaşkanın bütün politikaları ortaya çıktı. Cihatçı örgütlere çok yatırım yapıldı" dedi.

"BÖLGEDEN OY KAYMASI OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUZ"

HDP'nin Güneydoğu'daki oylarında kayma olmayacağını belirten Sancar, "Bölgeden oy kayması olacağını düşünmüyoruz. Seçim güvenliğine ilişkin bir soruya, endişelerimiz hendeklerden dolayı değil. Sandık taşımaya itiraz etmeyeceğiz dedik. Bunun üzerinden kara propaganda yapıyorlar. Halkımız en ağır ve zor şartlarda iradesini ortaya koydu" dedi.

"KIZILTEPE'DE GECE SAAT 01'DE BİZİM PARTİLİLERİN DÜKKÂNLARINA ÇARPI İŞARETİ KOYUYOR"

Sancar, "Kızıltepe'de gece saat 01'de son derece düzgün konuşan birisi bizim partililerin dükkânlarına çarpı işareti koyuyor. Buna benzer daha bir çok şey yapıyor hükümet, AKP. Bir sürür kritik köye korucu tahsis edildi. Seçimi gölgelemek adına yapıldığı açıktır seçim güvenliğini tehdit ediyor ciddi oyunlar oynuyor hükümet. Bütün bu oyunları boşa çıkaracak donanımızı ve insanımız var" açıklamasında bulundu.

"HDP'Yİ BARAJIN ALTINDA BIRAKMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPTILAR BÜTÜN DÜNYA, TÜRKİYE ŞAHİT"

Sancar, "Biz barışı kuracak olan partiyiz. Alnımız açık. HDP'yi barajın altında bırakmak için her şeyi yaptılar bütün dünya, Türkiye şahit. Televizyonlara çağırılmıyoruz" dedi.

"ÇATIŞMALARIN ÇOK UZUN SÜRECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM TÜRKİYE KALDIRAMAZ"

Çözüm sürecinin devam edeceğini belirten Sancar, "Bu çatışmaların çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Türkiye kaldıramaz. Devam ederse çok şey tahrip olabilir. Defalarca masalar devrilebilir. Daha fazla uzamaz. Uzasa da masaya dönülecek. O masa kurulacak Meclis'te çok önemli bir ayağı olacak. Keyfi uygulamalara maruz kalmayacak" diye konuştu.

"PYD SÜRECİN KRİZE GİRMESİNDE ETKİLİ OLDU"

Sancar, "Sayın Yalçın Akdoğan çok iyi biliyor neler olduğunu. Adaya gidileceği ve silah bırakma konularına ilişkin bilgisi var. Hendek meselesi de masada çözülmüştü. Sözlerini tutmadıkları can sıkıcı bu döneme geri dönüldü. PYD bu krizin temel nedenlerinden biridir. Sürecin krize girmesinde etkili oldu. PYD'yi daha büyük bir tehlike olarak gördüler Suriye'deki ve Türkiye'deki Kürtleri çok incitiyor. IŞİD'in kollanması söylemler. Onun savaştığı tarafı güçlendirirsiniz. Kürt sorunun çözümünde Suriye Kürtlerini kardeş olarak görmezseniz Türkiye'de bu sorunu çözemezsiniz" ifadelerini kullandı.