Hükümet'in af çalışmasının ayrıntıları

Hükümet'in af çalışmasının ayrıntıları

Hükümet, 1 Ocak 2016’dan önce işlenen suçlarda 5 yıl ceza indirimi düzenlemesi üzerinde çalışıyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından cezaevlerinin doluluk oranının artması nedeniyle af çıkarılması ve bu amaçla infaz yasasının değiştirilmesi için hazırlıklara başlandı. Yeni bir Kanun Hükmünde Kararname'nin Resmi Gazete'de yayımlanması ile cezaevlerindeki hükümlülerin ceza miktarlarından 5 yıl düşülmesi öngörülüyor. Devam eden davalardaki tutuklular da bu değişikliklerden etkilenecek.

Sözcü gazetesinden Deniz Ayhan'ın haberine göre yapılması planlanan düzenlemeye göre af, 1 Ocak 2016 tarihinden önce işlenen suçlar için geçerli olacak. Üst sınırı 5 yıla kadar cezayı gerektiren suçlardan yargılananların davaları düşecek. Yeni düzenleme, terör suçları, cinsel saldırı suçları ve çocuk suçlarını kapsamayacak. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları hakkında da uygulanmayacak. 5 yıllık indirim, verilen her bir ceza için ayrı ayrı değil, toplam ceza üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak.

Üst sınırı 5 yıl olan suçlarda, henüz takibata geçilmemiş ya da soruşturmasına girişilmemiş ve davası açılmamış dosyalarda ise davanın açılması ve kesin hükme bağlanması ertelenecek; varsa tutukluluk hali sona erecek. Haklarında yakalama, tutuklama, mahkumiyet kararı bulunup da firarda olan kişiler ise kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde resmi mercilere başvurup teslim olmadıkları takdirde bu düzenlemelerden yararlanamayacak.

‘ADALETİ GÖZETECEĞİZ…'

AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay da ceza indirimi çalışmasını doğruladı ve “Adalet Bakanlığı'nın bünyesinde cezaevlerinin durumu, suç ve ceza dengesindeki adaleti de bozmayacak bir takım çalışmaların yapıldığını biliyoruz. Bu çalışmalar kısa süre içerisinde bitirilecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır” diye konuştu.

Sözcü