Hükümetten Suriyeliler için TBMM'yi karıştıran teklif

Hükümetten Suriyeliler için TBMM'yi karıştıran teklif
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Akarca'nın TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nda Suriyeliler için getirdiği teklif komisyon üyeleri arasında tartışmaya neden oldu.

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nda, Türkiye’deki Suriyeliler hakkında olumsuz bir toplumsal algı oluşmasını önlemek amacıyla kurulan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD)’nin, 2019 yılında 700 gazeteci ile eğitim projesine CHP,  İyi Parti ve HDP' milletvekilleri vize verilmeyince tartışma çıktı.

 Alt Komisyon Başkanı AK Partili Atay Uslu başkanlığında yapılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Akarca ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak’ın katıldığı toplantıda gergin anlar yaşandı.

CHP, İYİ PARTİ VE HDP KARŞI ÇIKTI

Akarca'nın teklifine CHP'li, İYİ Partili ve HDP'li komisyon üyelerinden itiraz geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal da FETÖ örneği vererek teklife karşı çıkarken "Geçmişte sivil toplum kuruluşlarına bu görevler veriliyor diye terör örgütlerine teslim edilmedi mi? Edildi. Devlet hukukla yaşar arkadaşlar, devlet hukukla yaşar; devlet cemaatle, devlet şu dernekle, bu dernekle yaşayamaz" dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş "Devletin, enformasyon genel müdürlüğü var. Burada dünya çalışan var. O zaman bu dernek niye? Siz bu derneğe aktarım mı yapıyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi.

HDP’li komisyon üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu da, “Sivil toplum kuruluşunun açıklaması budur, hükûmet dışı kuruluşlar yani “sivil toplum” demeyelim o zaman. “Non -governmental organization” demek, hükûmet, otorite dışı kuruluşlar ve sivil toplumda demokratik bir şekilde görev yapan iktidardan bağımsız kuruluşlar demektir. Mahmut Bey’e ve Fahrettin Bey’e katılıyorum; bu, önemli bir sorun” sözleriyle CHP'li Tanal ile İYİ Partili Yokuş'a destek verdi.

SURİYELİ MÜLTECİ SAYISI 14 BİN KAT ARTTI

Öte yandan TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nda Sığınmacılar ve Dayanışma Derneği ( SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, Türkiye’de 2018 yılı Eylül ayı itibariyle 3 milyon 567 bin 658 Suriyeli olduğu bilgisini paylaşarak, Türkiye'de Suriyeli sığınmacıların yanı sıra 85 ülkeden gelen toplam 400 bine yakın sığınmacı da bulunduğunu belirtti.

Kampı terk eden Suriyelilere elden para dağıtılıyor iddiasıKampı terk eden Suriyelilere elden para dağıtılıyor iddiası

TÜRKİYE'DEN HER 20 KİŞİDEN BİRİ SURİYELİ

Ayrıca SGDD tarafından hazırlanan “Sayılarla Türkiye’de Mülteciler” kitapçığında verilen bilgilere göre, Türkiye 3 milyon 618 bin 624 rakamı ile iltica edilen ülke sıralamasında birinci sırada bulunuyor. Türkiye’yi 986 bin 942 kişiyle Lübnan, 666 bin 113 kişiyle Ürdün, 250 bin 708 ile Irak, onu Mısır ve K. Afrika ülkeleri izliyor.

Yine Suriyeli gerginliği ! Mahalleli sokağa döküldüYine Suriyeli gerginliği ! Mahalleli sokağa döküldü

EN ÇOK SURİYELİ İSTANBUL'DA

Türkiye’de mülteci yoğunluğunun en fazla olduğu 10 il ise İstanbul, Bursa, İzmir, Konya, Mersin, Adana, Hatay, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa olarak belirlendi.

Suriyeli genç kızdan iş adamına tuzakSuriyeli genç kızdan iş adamına tuzak

Seçiniz...