İçişleri'nde değişiklik ! Süleyman Soylu getirildi

İçişleri'nde değişiklik ! Süleyman Soylu getirildi

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın görevi bırakması sonucu İçişleri Bakanlığı'na Süleyman Soylu getirildi.

Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı sürpriz görüşmenin ardından, İçişleri Bakanlığı’ndan ayrılan Efkan Ala’nın yerine Çalışma Bakanı Soylu’nun; Soylu’nun yerine ise Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Müezzinoğlu’nun getirildiğini açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın dün akşam yaptığı sürpriz görüşmeden mini kabine revizyonu çıktı. Başbakan Yıldırım tarafından İçişleri Bakanlığıgörevinden ayrılan Efkan Ala’nın yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun getirildiği; Soylu’nun yerine ise Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu’nun atandığı, sürpriz görüşmenin ardından açıklandı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan operasyonların odak noktasındaki İçişleri Bakanlığı, dün akşam saatlerinde sürpriz bir kararla el değiştirdi. 

2314177.jpg

Külliye’de açıklama

Ankara’da büyük yankı uyandıran kabine revizyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım’ın dün akşam saat 19.00’da gerçekleşen görüşmesinden sonra açıklandı. Her iki ismin programlarında olmamasına rağmen, Erdoğan’ın Yıldırım’ı kabul edeceği, 18.30 sularında duyuruldu. Yıldırım’ın eski bakanlarla bir araya geleceği yemek öncesi gerçekleşen zirve, Ankarakulislerini de hareketlendirdi. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından Yıldırım,Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kameraların karşısına geçti. Ancak, açıklamadan son dakikada haberdar olan gazeteciler toplantıyı takip edemedi. Yıldırım, Külliye’deki açıklamasını basın mensupları olmadan yaptı ve bu görüntü daha sonra servis edildi.

2314164.jpg

Başbakan Yıldırım, Külliye’de yaptığı açıklamada, “İçişleri Bakanımız Bursa Milletvekili Efkan Ala’nın istifasıyla boşalan bakanlığa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, boşalan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu atanmıştır. Kamuoyuna bu bilgileri sunuyorum. İçişleri Bakanlığı görevini bırakan Efkan Ala bakanımıza yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum. Görevlerine atanan bakanlarımıza da başarılar diliyorum” açıklamasını yaptı.

2314158.jpg

Erdoğan ile görüşme

İçişleri Bakanlığı’na getirilen Soylu ile Çalışma Bakanlığı’na atanan Müezzinoğlu’nun dün akşamki görüşmeden önce Külliye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğü öğrenildi. Müezzinoğlu’nun bakan olacağını ise önceki gün öğrendiği iddia edildi. Müezzinoğlu’nun göreve getirilmesinde kabinedeki Bursa dengesinin de etkili olduğu ifade ediliyor.

Terör vurgusu yapmıştı

İçişleri Bakanlığı koltuğunu bırakan Ala, dün Azerbaycan İçişleri Bakanı Ramil Usubov ile makamında yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlemiş, terör örgütleriyle yürütülen mücadeleye vurgu yapmıştı.

2314156.jpg

‘Benim için de sürpriz oldu’

Bakan Süleyman Soylu’nun yeni görevine ilişkin ilk açıklamasında, “Benim için de sürpriz oldu” ifadelerini kullandı. Başbakanlığın Twitter hesabından, Başbakan Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından açıkladığı karar da 3 tweetlik mesajla paylaşıldı. Efkan Ala, dün akşamki kararın ardından twitter’da kısa sürede Türkiye’de en çok konuşulan Gündemmaddesi oldu. 

Soylu’nun etkinliği

Ala’nın yerine Soylu’nun getirilmesinde ise, Soylu’nun 15 Temmuz akşamından itibaren FETÖ ile çok etkin biçimde mücadele etmesinin etkili olduğu ifade ediliyor. Ak Parti kaynakları, Soylu’nun icraatçı ve operasyonel davrandığını, Emniyet kökenli olmaması nedeniyle bütün isimlere eşit mesafede bulunduğunu, bu durumun da karar verme süreçlerinde etkili olacağının değerlendirildiğini ve kararın böyle alındığını kaydediyor.

Efkan Ala, son dönemde FETÖ ile ilgili yaptığı, “17-25 Aralık’ta 81 il emniyet müdüründen 74’ü bunlardandı. Daire başkanlarının tamamı bunlardandı onları da aldık. 5 bin civarında kişiye soruşturma açtık. Şu anda emniyette daire başkanlığı seviyesinde istihbarat örgütümüz var. 7 bin çalışanın 6 bin 500’ü bu FETÖ örgütüne bağlıydı” açıklamasıyla gündeme gelmişti.

Milliyet