İki anket firmasından HDP açıklaması!

İki anket firmasından HDP açıklaması!

KONDA’nın sahibi Erdem HDP’nin barajı aşacağını sandığını belirtirken, Optimar’ın sahibi Daşdemir’e göre ise aşamayacak.

Partilerin dün YSK’ya aday listelerini sunmasıyla birlikte seçimlerin önemli bir aşaması geçilmiş oldu. Tüm partilerde mevcut milletvekillerinin önemli bir kısmı aday gösterilmezken, partiler toplumun hemen hemen tüm kesimlerinden aday göstermeyi tercih etti.

Rûdaw muhabiri Hikmet Durgun’a konuşan konuşan KONDA Araştırma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem, HDP’nin milletvekili aday listesini değerlendirdi.

Erdem, alistelerinin, bir partinin seçimlerde alacağı oyları, tek yönde ve büyük miktarda etkileyeceğini düşünmediğini dile getirdi.

Tarhan Erdem, “HDP yüzde 10’luk barajı aşar mı?” sorusuna, “HDP'nin adaylarından bağımsız barajı geçeceğini sanıyorum” yanıtını verdi.

Seçmenin, uzun deneyimiyle doğru sonucu belirleyeceğini ve sandığa gideceğini ifade eden Erdem, İktidar ve muhalefetin aşırı ve ölçüsüz söz ve niyetlerine, seçmenin oy vermeyeceğini söyledi.

Daşdemir: celal doğan oy getirir

Rûdaw muhabiri İnan Gedik’e konuşan Optimar’ın Yönetim Kurulu Başkanı Daşdemir ise, daha önce yaptıkları ankete göre HDP’nin barajı geçemediğini anımsatarak “Bu aday listesine göre HDP, baraja halen uzak” dedi.

Listede partiye oy kazandıracak iki önemli ismin Celal Doğan ile Sırrı Süreyya Önder olduğunu belirten Daşdemir, “Önder’in Ankara’dan aday olması dikkat çekici ve önemli. Oyları en çok artıracak aday ise Celal Doğan görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Soldan gelen adayların oyları ciddi bir oranda etkilemeyeceği tespitinde de bulunan Daşdemir,Mardin, Mersin ve Urfa’ya dikkat çekti. Daşdemir, şöyle dedi: “Mithat Sancar’ın Mardin’de oyları değiştirebileceğini sanmıyorum. Dengir Mir Mehmet Fırat’ın da Mersin’den HDP’ye oy getireceğini sanmıyorum. Sadece Osman Baydemir’in Urfa’da oyları yükseltme potansiyeli var. Ancak Ak Parti’de Urfa’da Nurettin Nebati, Mazhar Bağlı gibi ciddi adaylarla seçimlere giriyor. Bu isimler Baydemir’in etkisini azaltacaktır.” Daşdemir, “Sonuç olarak Leyla Zana gibi partinin toparlayıcı bir isminin aday gösterilmesi de HDP açısından olumlu ancak bu liste barajı aşmaya yetmez” dedi.