İlahiyatçılar ayağa kalktı !

İlahiyatçılar ayağa kalktı !

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e uçak da tahsis edileceğini açıklayan Erdoğan'ın "Vatikan" örneği tepki çekti.

İlahiyatçılar ve siyasiler Erdoğan’ı ‘Diyanet’i Vatikanlaştırmak’ ve ‘Ruhban sınıfı yaratmaya çalışmakla’ suçladı. Papa’nın da özel uçağı olmadığı ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “dini lider” olarak nitelendirdiği Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e zırhlı Mercedes’ten sonra uçak da tahsis edileceğini açıklaması ve “Vatikan’da dini liderin özel uçağı var” örneği vermesi tartışma yarattı.

Papa’nın özel uçağı olmadığı ortaya çıkarken; Prof. Dr. İştar Gözaydın, “Papa aynı zamanda bir devlet başkanı. Vatikan’la karşılaştırmak İslamın ruhuna aykırı” dedi. Yazar Ayşe Sucu, “Diyanet Vatikanlaşıyor mu” sorusunun altını çizdi. CHP İstanbul milletvekili adayı Eren Erdem de “Erdoğan’ın halifelik hayalini Mehmet Görmez üzerinden şekillendirmeye çalıştığını görüyoruz” dedi.

Erdoğan, önceki gün katıldığı bir TV programında “Mehmet Görmez Bey sadece Türkiye’nin dini lideri değildir. İslam dünyası içerisinde bu coğrafyanın saygın bir dini lideridir. Vatikan’da dini liderin, özel uçağı var, özel araçları var, zırhlı araçları var” dedi.

İslam'ın ruhuna aykırı

“Diyanet-Türkiye Cumhuriyeti’nde Dinin Tanzimi” adlı bir kitabı bulunan Prof. Dr. İştar Gözaydın, “Vatikan” benzetmesine şu eleştirileri yöneltti:

“Müslümanlıkta Vatikan anlamında bir ‘dini lider’ kavramı yok. Vatikan hiyerarşik, kurumsallaşmış bir din yapısıdır. Papa aynı zamanda bir devlet başkanı. Diyanet İşleri Başkanlığı sadece kamu hizmeti sunmak için yapılandırılmış. Onun ötesinde bir anlam atfetmek tamamıyla İslamın ruhuna aykırı. Katolik inancı çok farklı bir yapıdır. Hiyerarşik bir kurumsallaşmadır onunla karşılaştırmak ayrıca dinen de çok sakıncalıdır”

Yazar Ayşe Sucu ise, “‘Dini lider’ siyasi bir kavramdır. Kuran’la bu tabir çelişir. İslamda her kul Allah’la muhataptır. Ruhban sınıfı da yoktur İslamda” dedi.

Vatikanlaşıyor mu ?

Sucu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Allah ile kul arasına kimse giremez. Diyanet din hizmetlerini yerine getiren, halka hizmet veren anayasal bir kurumdur. Burada şu soruyu sormak lüzumu hissediyorum: Diyanet Vatikanlaşıyor mu? Allah’ın vekâletliğine mi soyunuyor? Esas konuşulması gereken konu bu… Diyanet’in insanlara tebliğ ettiği dinin temel esaslarıyla çelişen konularla gündemde kalmasını, uzun yıllar bu kurumda hizmet etmiş birisi olarak üzüntüyle izliyorum. Zırhlı Mercedes’ten uçağa geçtik… Nerede tevazu? ‘İsraf haramdır’ ayeti? Diyanet halka bunları gündemde kaldığı konularla mı anlatacak?”

CHP Milletvekili Aykan Erdemir, Erdoğan’ın açıklamalarını “Diyanet’in otoriter rejimin yeni müttefeki olarak partizan siyasete çekilme çabası Erdoğan’ın otoriter rejim girişiminin tıkandığının kanıtıdır. Diyanet üzerinden ruhban sınıfı inşa etme çabası” diye eleştirdi.

Halifelik hayali

Eren Erdem de, şu görüşleri dile getirdi: “Erdoğan koltuğunu korumak için Vatikan gibi ruhban sınıfı yaratarak bölgede hegemonya kurmaya çalışıyor. Mehmet Görmez iktidarın taleplerini dinin kaidelerinden üstün gördüğünü göstermiştir. Eğer Vatikanvari anlayışla Diyanet dizayn edilirse bölgede bundan en büyük zararı Türkiye görecektir. Erdoğan’ın halifelik hayalini Görmez üzerinden şekillendirmeye çalıştığını görüyoruz.”

Papa’nın özel uçağı yok

Bloomberg’in, “Erdoğan Mercedes’in ardından bu defa da en yüksek Türk imama uçak sözü verdi” başlıklı haberinde Papa’nın özel bir jeti olmadığı anımsatılıyor. Vatikan’dan resmi bir yetkilinin ifadelerinin aktarıldığı haberde, “Papa dış seyahatlerinde Alitalia’yı kullanır ve dönerken de ziyaret ettiği ülkenin milli hava yolunu kullanır” denildi. Haberde Papa’nın Türkiye ziyaretinde de Renault Symbol’ü seçtiğine dikkat çekildi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları dün de Papa’nın tarifeli değil özel uçak kullandığında ısrar etti.