İncirlik Rusya'ya mı açılacak ?

İncirlik Rusya'ya mı açılacak ?

Türkiye ve Rusya'dan İncirlik Üssü ile ilgili peş peşe açıklamalar geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun dünkü sözlerinin ardından 'İncirlik Üssü Ruslara mı açılıyor' sorusu gündeme gelmişti. Bu sözler üzerine Kremlin kendileriyle henüz böyle bir temas kurulmadığı açıklamasını yaptı. Bakan Çavuşoğlu, bugün Başbakan Binali Yıldırım'la birlikte katıldığı basın toplantısında sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün TRT Haber'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme süreci sonrası Rusya'nın Soçi kentinde biraraya geldiği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la görüşmesinin detayları sorulan Çavuşoğlu, görüşmenin ikili ve ekonomik ilişkilerle bölgesel konular bakımından son derece faydalı olduğunu belirtti.

İNCİRLİK MESAJI MI?

Türkiye ile Rusya arasında 'ortak bakanlar kurulu' anlamına gelen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasının hazırlıklarını Rus mevkidaşı Lavrov'la birlikte yapacağını söyleyen Çavuşoğlu, kendisini Soçi'de ağırlayan meslekdaşınıAntalya'ya davet ettiğini anlattı. IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye'nin Rusya ile işbirliğine hazır olduğuna dikkat çekti. Çavuşoğlu, “DEAŞ terör örgütüne karşı biz herkesle işbirliği yaparız. Başında beri biz mücadelemizi yapıyoruz ve DEAŞ'a karşı aktif mücadeleye katılmak isteyenlere de biliyorsunuz İncirlik Hava Üssü'müzü açtık. Rusya ile de aynı işbirliğini niye yapmayalım? Çünkü bu terör örgütü hepimizin düşmanıdır ve bununla da mücadele etmemiz gerekiyor. O nedenle bu mekanizmaların tekrar hayata geçirilmesi bölge için de terörle mücadelemiz için de herhangi bir olumsuz vakanın yaşanamaması bakımından da son derece önemlidir. Bu konuda da Sergey Lavrov'un da söylediği gibi mutabık kaldık." dedi. Çavuşoğlu'nun bu sözleri 'İncirlik Ruslara mı açılıyor' sorusunu beraberinde getirdi... 

KREMLİN'DEN İNCİRLİK AÇIKLAMASI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise "İncirlik üssünün Rusya'ya açılması konusunda Türkiye ile resmi görüşme henüz yapılmadı. Askeri makamlar arasında bu hususta resmi temas kurulup kurulmadığını bilmiyorum. Yanılmıyorsam, yok" diye konuştu.

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamasının şüphesiz önemli olduğunu da belirten Peskov, "İlgili organlarımız, bunu siyasi ve askeri açıdan analiz edecek" diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: BÖYLE BİR İFADEM OLMADI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Ankara'da Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte katıldığı basın toplantısında konuyla ilgili bir soruya yanıt vererek "Benim böyle bir ifadem olmadı. Herkesle işbirliği yapabiliriz dedik. Dolayısıyla sayın Cumhurbaşkanımızın Putin’e daha önceki dönemlerde de "Endişeniz DAEŞ’se gelin birlikte mücadele edelim" sözünü hatırlattık. Bundan sonraki süreçte Rusya ile işbirliği yapabileceğimizi söyledik. İncirlik havaüssüyle ilgili bir ifadem olmadı." diye konuştu.