İnsan hakları raporuna Erdoğan damga vurdu !

İnsan hakları raporuna Erdoğan damga vurdu !

ABD, her sene yayınladığı ülkelerin insan hakları uygulamalarına ilişkin geleneksel raporunu açıkladı.

2014’te Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin 63 sayfalık raporda, bir numaralı sorunun yolsuzluk soruşturmalarına karşı hükümetin başlattığı uygulamaların olduğu belirtildi. Raporda Başbakan Davutoğlu’nun adı sadece üç kez anıldı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ise 32 kez atıf yapıldı.

 

Hürriyet'ten Tolga Tanış'ın haberine göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin sunumuyla açıklanan raporda basın özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü konularında Türkiye’ye eleştiriler getirildi.

Yolsuzluk soruşturmalarına karşı hükümetin uygulamalarının bir numaralı sorun olarak gösterildiği raporda Türkiye ile ilgili öne çıkan noktalar şöyle:

Yargı ve emniyet, uygunsuz ve önyargılı bir görüntü verirken politize oldu.

Hükümet, bir yolsuzluk soruşturmasına karşılık, bazı üst düzey hükümet yetkilileri ve ailelerini araştıran binlerce polis ve savcının görevini değiştirdi, soruşturmayı başlatan savcılar görevlerinden uzaklaştırıldı. Hükümet, soruşturmayı kapattı ve toplanan delilleri yok etti, soruşturmaya dâhil olan birçok polis, hükümeti devirme komplosuyla suçlandı.

Ceza yasaları ve terörle mücadele kanunu, ifade, basın ve internet özgürlüğünü kısıtlayacak biçimde birçok yazıyı engelledi.

Nisan’da geçen bir yasa, gazetecilerin suistimalleri ortaya çıkarmasını ciddi biçimde kısıtlarken MİT’in bilgi toplama konusundaki yetkilerini artırdı. MİT, şimdi mahkeme kararı ya da onay için bir yargı süreci olmadan ülkedeki her kurumdan bilgi edinebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eleştirel haberlere karşı sık sık gazetecilere isim vererek saldırdı.

Medya sahiplerinin ekonomik çıkarlarını tehdit etmek için vergi denetimi üzerinden sağlanan baskı, bağımsız ve ana akım medya sahiplerinin medya şirketlerini iktidar partisinin müttefiklerine satmasına neden oldu.