İstanbul, Ankara ve İzmir'de son seçim anketi !

İstanbul, Ankara ve İzmir'de son seçim anketi !

3 büyük ildeki son seçim anketinin sonuçları açıklandı.

AK Parti’nin, halk nezdindeki güçlü desteği artarak devam ediyor. Türkiye genelinde 54 bin kişi ile gerçekleştirilen geniş kapsamlı kamuoyu yoklamasında, “Bu Pazar genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna yüzde 51.5 AK Parti, yüzde 23.3 CHP, yüzde 12.4 MHP ve yüzde 6.4 BDP cevabını verdi. Çözüm süreci sayesinde, terör birinci gündem olmaktan çıktı.

Star gazetesinden Hamza Erdoğan'ın haberine göre MAK Danışmanlık tarafından Türkiye genelinde toplam seçmen sayısının binde 1’i oranında denekle yüz yüze ve telefonla yapılan görüşmelerle belirlenen kamuoyu yoklaması sonuçları, toplumun gündeminin önceki yıllara oranda büyük değişiklik gösterdiğini ortaya koydu. Ankette ilk olarak deneklere gündemde sıkça yer alan 10 ayrı konuyla ilgili sorular yöneltildi.

Terör artık liste başı değil

Ardından da 2014 yerel seçimleriyle ilgili ayrıntılı sorular soruldu. “Bu Pazar genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna cevap verenlerin oranı 51.5’i ile AK Parti, 23.3’ CHP, 12.4 MHP ve 6.4 BDP olarak sıralandı. Türkiye’de yıllardır ‘en önemli sorunlar’ listesindeki bazı konular da değişti. “Türkiye’nin en önemli gündemi nedir?” sorusunda yüzde 31 Suriye ve Mısır, yüzde 30 hayat pahalılığı, yüzde 14 Ergenekon ve Balyoz davaları, yüzde 13 çözüm süreci, yüzde 7 ise ahlaki yozlaşma şıkkı işaretlendi. Yüzde 10’luk seçim barajı konusunda deneklerin yüzde 31’i ‘düşürülmeli’, yüzde 50’si ise ‘düşürülmemeli’ derken, yüzde 19’luk kesim kararsız kaldı.

Yüzde 58 Ergenekon diyor

Ankete göre, yüzde 58’lik kesim, Ergenekon sanıkları ile ilgili mahkeme kararını adaletli bulduğunu kaydederken, yüzde 27’si ise olumsuz buldu. Yüzde 15’lik bölüm ise kararsız kaldı ya da görüş belirtmek istemedi. Yeni anayasa çalışmaları için katılımcıların yüzde 62’si referandumda ‘evet’, yüzde 28 ise ‘hayır’ oyu vereceğini belirtti.

Halka göre muhalefet başarısız

Toplumun yüzde 66’sı muhalefet partilerini başarısız bulurken, başarısız bulanların yüzde 45’i buna ‘lider yetersizliği’ gerekçesini gösteriyor.

Başörtüsüne büyük destek

Dikkat çeken sonuçlardan biri de   başörtüsünün kamu kurumlarında ve TBMM’de serbest olmasına dönük destek. Katılımcıların yüzde 64’ü kamu kurumlarında, yüzde 60’ı ise TBMM’de başörtüsünün serbest olması gerektiğini belirtiyor. Ankete göre toplumun yüzde 56’sı cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesinin uygun olmadığını, yüzde 18’i ise uygun olduğunu düşünüyor.

İSTANBUL'DA AK PARTİ AÇIK ARA ÖNDE

Ankette büyükşehirler ile ilgili  vatandaşlara partilerinde kimi aday olarak görmek istediği soruldu. İstanbul’da AK Parti’nin oranı yüzde 45. Oy vereceklerin yüzde 37’si Kadir Topbaş’ı, yüzde 35’i ise Binali Yıldırım’ı aday görmek istiyor.

Oranı yüzde 36 olan CHP’de partililer en çok yüzde 34’le Gürsel Tekin ve yüzde 31’le Mustafa Sarıgül’ü destekliyor.

MHP’nin İstanbul’daki oyu yüzde 5, istenen aday ise yüzde 41’le Meral Akşener.

ANKARA CHP İÇİN HAYAL !

Ankara’da AK Parti’nin oyu yüzde 45, CHP yüzde 29 görünüyor. AK Parti’lilerin yüzde 41’i ‘Melih Gökçek’ diyor. Yüzde 21’li CHP’de istenen aday Muharrem İnce.

İZMİR'DE AK PARTİ CHP'Yİ YAKALADI

İzmir’de de AK Parti’nin oyu yüzde 43’lere çıkarken, CHP yüzde 45 görülüyor. Binali Yıldırım yüzde 57’lik oranla açık ara önde. CHP’de ise yüzde 34 ile mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ilk sırada.

BU PAZAR GENEL SEÇİM OLSA HANGİ PARTİYE OY VERİRSİNİZ ?

AK Parti % 51,5
CHP  % 23,3
MHP % 12,4
BDP % 6,4
Diğer % 6,4