İstanbul, gurme şehir Gaziantep lezzetleriyle buluşuyor

İstanbul, gurme şehir Gaziantep lezzetleriyle buluşuyor

İstanbul, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilmeye hak kazanan Gaziantep’in dünyaca ünlü mutfağıyla buluşuyor.

24 Eylül – 8 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek etkinlikte, yaklaşık 500 farklı yemek türünü içinde barındıran eşsiz lezzetlerin sunulduğu Gaziantep mutfağı, Shangri-La Bosphorus (IST TOO), Istanbul’un ödüllü Executive Şefi Olivier Pistre’nin Fransız dokunuşları ve Gaziantep’in deneyimli şefleri Ragıp Güzelbey ve Doğa Çitçi’nin hazırladığı özel menü ile Gaziantep Yemek Festivali IST TOO’da buluşacak.

Gaziantep Yemek Festivali, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılacağı özel bir davetle başlayacak. Festivalde iki hafta boyunca, katmerden kebap çeşitlerine, baklavadan çorbalara ve daha pek çok yöresel lezzet sunulurken, Antep usulü şerbet ve menengiç kahvesi menünün vazgeçilmezleri arasında yer alacak.

DÜNYA ŞAMPİYONU FRANSIZ ŞEF PİSTRE’NİN MENÜSÜNDE ANTEP MUTFAĞI

Gaziantep dünya üzerinde ilk çağlara dayanan tarihiyle pek çok medeniyeti ağırlamıştır. Bu medeniyetlerdeki kültürel çeşitlilik Antep'in mutfagina da yansımıştır. 500 kadar yemek çeşidini barındıran Gaziantep mutfağı yemek çeşitlerindeki zenginliği dışında kurutulmuş gıdalar (patlıcan,domates,biber..) ve baharat çeşitliliği ile de tam bir mutfak şehri olarak biliyor.

20 yılı aşkın süredir Michelin yıldızlı restoranlarda görev yapan, International Catering Cup yarışmasında 2014 yılında Fransa Sampiyonu, 2015 yılında ise Dünya Sampiyonu olan Fransız Şef Olivier Pistre, Gaziantep Mutfağı’na olan hayranlığını festivale özel hazırladığı menüye yansıtıyor.

Misafirlerin beğenisine sunulacak olan menüde gastronomi açısından Türkiye’nin sahip olduğu imkanların zenginliğiyle bu tatların tüm dünyaya açılacağına inanıyor.

ANTEP YEMEKLERİNİ ÜÇ LEZZET USTASI HAZIRLAYACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi adına UNESCO yaratıcı kentler ağı kapsamında Gaziantep'in gastronomi kültürü ile ilgili girişimlerde önemli görevler almış olan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Egitim Merkezi' nin kurucusu ve belediyenin danışman koodinatörlüğünü yapmakta olan Ragıp Güzelbey, 53 yılı aşkın süredir Gaziantep, Türk ve dünya mutfakları üzerinde araştırmalar yapıyor ve “Antep mutfağı çeşitliliği, farklı aromaların birbirleri ile buluşmasıdır” şeklinde yorumluyor. 

25 yıldır aşçılık mesleğini sürdürmekte olan Doğa Çitçi ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin  Koordinatör Şefliğinde görev alırken Güzelbey liderliğinde gerçekleştirilen Paris merkezli UNESCO'da yaptığı sunumlarla Gaziantep kültürünü dünyaya tanıtıyor. Bu üç lezzet ustasının hünerli elleri ve uluslararası vizyonlarıyla hazırladığı  Gaziantep yemekleri, Dünya ve Analdolu mutfak kültürü dergisi La Cucina Italiana’nın destekleri ile Shangri-La Bosphorus, Istanbul’da lezzet severleri bekliyor.