İstanbul'daki tarım arazisi de imara açıldı

İstanbul'daki tarım arazisi de imara açıldı
Güncelleme:

İstanbul Beykoz'da 553 villa için imar izni verilen orman arazisinin bitişiğindeki 111 bin metrekarelik tarım arazi de imara açıldı.

Özel ormana 553 villa inşa edecek Kalyon Gayrimenkul yatırım iştiraki ZRS Yapı, projeye ilişkin hazırladığı dosyada bu alanı projeden çıkararak herhangi bir çalışma yapmayacağını taahhüt etmişti.

Beykoz’da 2 milyon 470 bin 186 metrekarelik tarla ve özel orman vasfındaki alana Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan alınan ön izinler doğrultusunda yapılacak 553 villa için ‘Çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir’ kararı verilmişti. 

Projenin inşaatını yapacak şirket hazırladığı dosyada proje sahasından söz konusu tarım arazisini çıkartarak projeye devam edeceğini bildirmişti. Şirketin yönetim kurulu üyeleri arasında 3. havalimanı projesini de yürüten Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Kalyoncu da yer alıyor. Villaların yapılacağı özel orman arazisinin sahipleri ise CHP’li İBB Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter ile İBB şirketlerinden KİPTAŞ. 

‘50 villa fazla yapsın diye...’

Bu sürecin ardından Beykoz Belediyesi’nin ocak ayı meclis oturumlarına skandal niteliğinde bir teklif geldi. Teklifte söz konusu arazi sahiplerinin tarım arazisinin ibadet alanı, eğitim alanı, yol alanı, park alanı, pasif yeşil alan ve ticaret alanı olarak kullanılmak üzere tarım dışına çıkartılması istendiği belirtildi.

İlkokul, cami, yol, park ve pasif yeşil alanların kamuya bedelsiz terk edileceği anımsatılan teklifte kamu yararı olduğu savunuldu. Teklif CHP’li meclis üyelerinin itirazına karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Teklife itiraz eden CHP’li meclis üyesi Aydın Habil arazi sahiplerinin bu alanları zaten proje içinde yapabileceklerini belirterek “Buraya sadece cami değil dükkân, ofis, süpermarket gibi tesisler de yapılacak. Birileri 40 - 50 tane fazla villa yapsın diye bu karar alınamaz” dedi. CHP’li meclis üyeleri kararı yargıya taşıdı.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, villa projesinin hemen yanı başında yer alan Beykoz Dereseki’deki ormanlık alanda yapılan ilk tahribatın adım adım fotoğraflarını da 9 Eylül 2018’de yayımlanan gazetemizin manşetinden duyurmuştuk. Görüntülerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kurduğu Nun Eğitim ve Kültür Vakfı’nın sahibi olduğu “Nun Okulları’’nın Beykoz’da 2. derece sit alanına 2015’te yapmaya başladığı kampusun yıl yıl genişlediği görülüyordu.

 
 

Cumhuriyet