İşte AK Parti'nin Başkanlık formülü

İşte AK Parti'nin Başkanlık formülü

AK Parti'nin Başkanlık Sistemi için 2 farklı formül üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

AK Parti’nin başkanlık sistemiyle ilgili yol haritası netleşiyor. 10 -15 maddelik bir değişikliğin düşünülebileceğini vurgulayan Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, “60-70 maddelik tümüyle yeni bir anayasa da olabilir” dedi.

Star gazetesinden Şerife Güzel'in haberine göre MHP lideri Devlet Bahçeli’nin gruptaki sürpriz çıkışına Başbakan Binali Yıldırım’ın hızlı cevabı üzerine AK Parti, başkanlık sistemine yönelik Anayasa değişikliğiyle ilgili yol haritasını netleştirmeye başladı. Hazırlanacak olan Anayasa değişikliğinin tümüyle yeni bir Anayasa’yı mı, yoksa başkanlık sistemini içerecek dar kapsamlı bir paketi mi kapsayacağı AK Parti’nin, pazartesi günü yapılması planlanan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında ve devamında da Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) değerlendirecek. Başbakan Binali Yıldırım’ın liderlerle kuracağı temaslarla da paketin çerçevesinin çizilmesi sağlanacak. 

10 GÜNDE HAZIR

Görüşmeleri ve müzakereleri yürütecek isimlerin başında gelen Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti’nin bir hafta-10 gün içinde metni hazır hale getirebileceğine dikkat çekerken, öncelikle, “yeni Anayasa mı, paket mi?” sorusuna yanıt verileceğini bildirdi. Şentop, “İdeal olanı yeni Anayasa’dır. 60 maddeye zaten yeni Anayasa yapılır. Mevcut Anayasa gibi 100 maddeyi geçen bir Anayasa anlamak yanlış olur. Tüm Anayasayı, 60-70 maddelik bir metne dönüştürmek mümkün. Doğru olan bu. Ama görüşme yapılır” dedi.

PAKETİN ÖZÜ

Yeni  Anayasa’yı Meclis’te mevcut prosedürle görüşmenin kolay olmayacağını, onun için 10-15 madde civarında bir değişiklik düşünülebileceğini belirten Şentop, paketin özünü oluşturacak “hükümet sistemi”yle ilgili maddelerin “başkanlık” ya da “yarı başkanlık” sistemi üzerinden değerlendirilebileceğini ifade etti. Mevcut Anayasa’da 37 maddede düzenlenen bu konunun (hükümet sistemi), yeni pakette 10 maddede düzenlenebileceğini vurgulayan Şentop, “Mevcut Anayasa’da, Cumhurbaşkanının görev ve yetkileriyle ilgili kısmı 8 madde, bakanlar kuruluyla ilgili kısmı 7 madde olmak üzere toplamda 37 madde. Ancak  yeni metinde Hükümet sistemi en fazla 10 maddede düzenlenebilir” diye konuştu. Şentop, Bahçeli’nin de atıfta bulunduğu geçmiş dönemde mutabakat sağlanan 60 maddeyle ilgili ayrı bir değerlendirme yapılması gerektiğini kaydetti.

YILDIRIM İLE BAHÇELİ TEMASI YOK

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “başkanlık sistemi” çıkışının, Başbakan Binali Yıldırım’a da sürpriz olduğu öğrenildi. CHP ve HDP’nin, “MHP ile AK Parti arasında pazarlık” iddialarının aksine Bahçeli’nin, çıkışı öncesinde Yıldırım’la ya da AK Parti kurmaylarıyla bir temasının olmadığı öğrenildi. Bahçeli’nin, konuyu kendi partisinin Başkanlık Divanı toplantısında dahi tartışmaya açmadığı kaydedildi.  Bahçeli’nin, hafta sonunu İstanbul’da geçiren Yıldırım ile yakın zamanda telefonla ya da aracılar vasıtasıyla bir görüşme yapmadığı kulislerde dile getirildi. Hafta başı Ankara’ya gelen Başbakan Yıldırım’ın, yakın kurmaylarıyla görüşmelerinde dahi konudan bahsetmemesi, bu konuda herhangi bir bilgisinin olmadığı şeklinde yorumlandı. Yıldırım’ın da Bahçeli’nin grup konuşmasıyla öneriden haberdar olduğu kaydedildi.

Star