İşte BDP’nin istediği “özerk Kürdistan”ın son haritası

İşte BDP’nin istediği “özerk Kürdistan”ın son haritası

BDP’li Gültan Kışanak’ın “Demokratik cumhuriyet, özerk Kürdistan istiyoruz” dediği bölgenin haritası da var...

HABER3.com ÖZEL HABER - BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Antalya’da yaptığı açıklamada “Dümdüz bir yolumuz var. O da demokratik cumhuriyet, özerk Kürdistan’dır” diye konuşmuştu. Bu sabahki haberimizde o konuşmanın detaylarını size duyurmuştuk.

İmralı’ya gidecek ikinci heyet konusunun hükümet tarafından ‘hikayeye çevrildiğini’ öne süren Kışanak, “Bizim partimizde bütün arkadaşlarımız halkın, mücadelenin sorumluluğunu taşıyabilecek kadar deneyim ve birikime sahiptir” demişti. Kışanak, şöyle devam etmişti:

Bizim çetrefilli, anlaşılması zor bir yolumuz yok. Dümdüz bir yolumuz var. O da demokratik cumhuriyet, özerk Kürdistan’dır. Artık 21’inci Yüzyılda bir tek kişinin ağzından bir ülke yönetilemez. Bu yetkileri yerellere, bölgelere devredeceksiniz, demokratik bir sistemi kabul edeceksiniz. Biz Kürt halkı olarak kendi özerkliğimizi, dilimizi, tarihimizi özgürce yaşamak istiyoruz. Ama bu yetmiyor. Herkes kendi özerkliğini, özgürlüğünü yaşamalıdır.

BDP’li vekilin bahsettiği sözde Kürdistan bölgesi, ilerleyen süreçte hükümetle PKK arasındaki diyalog sürecinde bir seçenek olarak gündeme gelebilir.

Öyle ki BDP’nin, açılım açısından böylesine hassas bir dönemde bu kadar sert bir çıkış yapması normal değil...

Peki BDP’nin talepleri arasında olan “özerk Kürdistan” bölgesi neresi ?

Şimdiye kadar basında ve internet ortamında çok sayıda sözde Kürdistan haritaları yayınlanmıştı. Ancak aşağıdaki harita, sadece bir kaç ay öncesine ait. Yani çok güncel. Ayrıca TBMM Genel Kurulu’nda açığa çıkmış olmasın da ayrıca dikkat çekici.

“Özerk Kürdistan istiyoruz” diyen Kışanak’ın elinde tuttuğu bu harita, Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında kalkınma bölgelerinden bahsedilirken gösterilmişti.

111.20130211132402.jpg

Kürsüye bu haritayla gelen Kışanak, Doğu ve Güneydoğu illerinin bütçeden yeterii kadar pay alamadığını söylemişti. Kışanak, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerin kırmızı ile belirtildiği bir Türkiye haritasını göstermişti. Harita Genel Kurul Salonu’nda uğultuların yükselmesine neden olmuştu.

Sizin için o haritaya biraz “zum” yapalım.

Kışanak’ın kalkınma bölgeleri sınırları dışında çerçeve içine alıp, kırmızıya boyadığı alanda Türkiye Cumhuryeti’nin 15 ili bulunuyor. “Özerk Kürdistan istiyoruz” çıkışıyla örtüşen bu haritadaki iller ise şu şekilde:

Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Diyarbakır, Batman, Siirt, Bitlis, Muş, Bingöl, Ağrı, Van, Iğdır, Kars, Ardahan.

Bakalım açılım ve müzakere sürecinde özerklik pazarlık konusu olacak mı ve bu harita kesinlik kazanacak mı...