İşte CHP'nin Meclis'teki ilk işi

İşte CHP'nin Meclis'teki ilk işi

CHP'nin Meclis'teki ilk icraatı 4 eski bakanı Yüce Divan'a göndermek olacak

CHP’nin yeni Meclis’teki ilk hamlesi adı yolsuzluğa karışan AKP’li dört eski bakanı Yüce Divan’a göndermek olacak. Yemin töreninin ardından Meclis Başkanlık Divanı’na verilecek önerge ile soruşturma süreci başlatılacak.

CHP, yolsuzluk iddiaları ile haklarında Meclis soruşturma süreci başlatılan ancak Yüce Divan talebiAKP oyları ile reddedilen eski bakanlarla ilgili stratejisini netleştirdi.

Bugün gazetesinden Ezelhan Üstünkay'nın haberine göre eski bakanlarla ilgili süreç, hükümet kurma masasında ön şart olarak ileri sürülmeyecek. Süreç, parlamento çatısı altında bağımsız olarak işletilecek. Milletvekili yemin töreninin ardından Meclis Başkanlık Divanı’na verilecek önerge ile soruşturma süreci başlatılacak. CHP’de, dört eski bakandan en az üçünün Yüce Divan’a gitmesi gerektiği görüşü dile getiriliyor.

Reddedilen Meclis soruşturma önergesinin yeniden verilip verilmeyeceği konusunda Anayasa hukukçuları arasında süren tartışmayı dikkate alan CHP, önceki önergelerde yer almayan “haksız mal varlığı edinme” suçlamasına yer verecek.

CHP, eski bakanlarla ilgili Yüce Divan önergelerinin, AKP’li vekiller tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararına atıfla reddedilmesini de dikkate aldı. CHP, önerge ile eş zamanlı olarak, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 268. maddesinde değişiklik öngören yasa değişikliği teklifi de verecek. Teklif, savcının takipsizlik kararına itirazın, Sulh Ceza Hakimliği yerine en yakın ağır ceza mahkemesine yapılmasını içeren değişiklik öngörüyor. Yasa değişikliğinin ardından yapılacak itiraz ile takipsizlik kararının ortadan kaldırılması, eski suçlamalarla ilgili dava açılmasının da önünü açacak.

Eski bakanlarla ilgili 24. dönemdeki Meclis soruşturma sürecinin etkili isimlerinden savcı kökenli, CHP eski İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, “MASAK raporunda, mal varlığında izah edilemeyen artış saptandı. Bu artışı da izah edemiyorlar. Bununla ilgili önerge de yok. 24. dönem parlamentosunda AKPoyları ile reddedilen suçlamalarla ilgili olarak  yeniden önerge verilebilir. Anayasa Mahkemesi’nin, ‘delillerin tümünün toplanması gerektiğine’ ilişkin kararları var. 17/25 Aralık sürecinde de delillerin tümüne ulaşılamadı” dedi.

AKP ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ

Meclis aritmetiği değiştiği için kurulacak olası komisyonda AKP ağırlığı da olmayacak. Yüce Divan’a gitmeme kararı veren 15 üyeli komisyonun 9 üyesiAKP’li vekillerden oluşuyordu. Yeni Meclis’te komisyonda muhalefetin sandalye sayısı artacak. Parti kurmayları, “Muhalefetin ortak kırmızı çizgisi yolsuzlukiddiaları olacaktır” dedi. Önerge için, 55 vekilin imzası yeterli.

ARINÇ: 4 BAKANIN DOSYASI YENİDEN AÇILABİLİR, GEÇMİŞTE ÖRNEĞİ VAR

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bir gazetecinin “4 eski bakan hakkındaki iddiaların yeniden gündeme getirilebilir mi” şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Arınç, “4 Eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu Raporu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oylanmış, ancak Yüce Divan’a gitmeleri konusunda bir karar çıkmamıştır. Bunun yeniden Meclis’e gelmesi hukuken mümkün olabilir mi? Ben 1995’ten beri parlamentodayım evet böyle olabildiğini gördüm.

Ana-Yol hükümeti kuruldu 3-5 ay devam etti sonra Refah-Yol hükümeti kuruldu, daha sonra Mesut Yılmaz ve Ecevit hükümetleri geldi. O hükümetler döneminde dosyaların yeniden açıldığını, çıkarıldığını, Meclis Soruşturma Komisyonları marifetiyle yeni bir sürecin başladığını gördüm. Doğrudur yanlıştır ama örneği vardır” dedi.

Farklı koalisyon formüllerinin olabileceğini söyleyen Arınç, partilerin kırımız çizgilerinin ‘şu olmazsa olmaz’ gibi söylemlerinin siyaseten uygun olmayacağını belirtti. Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim kırmızı çizgim şudur, bundan aşağısını kabul etmem anlayışı veya bazı partilerin kapıyı kapalı tutma anlayışı doğru bir anlayış değildir. Henüz hükümet kurma çalışmaları başlamadı. Önce kesin sonuçlar açıklanacak. Sanıyorum AK Parti'den başlamak üzere Sayın Genel Başkanımız’a hükümeti kurma görevi verilecek.”