İşte Davutoğlu'nun seçim hükümeti planı

İşte Davutoğlu'nun seçim hükümeti planı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun erken seçim hükümeti için planları netleşiyor..

Milliyet yazarı Serpil Çevikcan, seçim hükümetinin kurulması sürecinde Başbakan Davutoğlu'nun hızlı davranacağını, HDP ile erken seçim hükümeti için kesinlikle görüşmeyeceğini kaleme aldı.

 İşte Çevikcan'ın yazısından bazı bölümler:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim hükümeti kurulacağı ve tekrar seçimin 1 Kasım’da yapılacağını duyurmasının ardından yol haritası da netleşti.
 
HDP’liler için hassas terazi
 
Önünmüzdeki hafta başından itibaren HDP’li mi yoksa HDP’siz mi seçim hükümeti kurulacağı netleşecek.
 
Önce Cumhurbaşkanı Başbakan’ı seçim hükümetini kurmakla görevlendirecek, ardından Davutoğlu, bağımsız atanması zorunlu olan Adalet, İçişleri ve Ulaştırma dışındaki bakanlıklar ile Meclis Başkanlığı’nın saptadığı sayıları gözeterek üç partiden isimlere tekliflerini yapacak.
CHP ve MHP’nin yanıtı zaten “hayır” yönünde. 
 
Davutoğlu’nun HDP’den hangi 3 isme teklif götüreceği kritik öneme sahip.
 
Bugüne kadar “makuliyet” çizgisinden çok sapmayan Davutoğlu’nun, 2 ay da olsa kabinede ortaklık edeceği HDP’li isimleri seçerken çok hassas bir terazi kullanacağı kesin. Kesin olan bir başka unsur da, Başbakan’ın isimler konusunda HDP yönetimiyle bir ön görüşme yapılmasını kesinlikle istemediği.
 
Burada bir kriz çıkarsa ki çıkma olasılığı yüksek; bu durumda “Ak Parti seçim hükümeti” gibi bir tablo ile karşı karşıya kalacağız.
 
Bu noktada, geçici bakanlar kurulunda yer alacak isimler konusunda çalışmanın hummalı biçimde sürdürüldüğünü de not edelim.
 
Çünkü, Türk siyasetinin ilk kez yaşayacağı bu deneyimin anayasal sınırlamaları var.

5 günün dolmasını beklemeyecek
 
114. maddeye göre Cumhurbaşkanı’nın seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde mevcut Bakanlar Kurulu görevden çekiliyor.
 
Arada yeni hükümeti kurmak için 5 gün var. Türkiye’nin gündemi boşluk kaldıracak durumda değil.
Başbakan Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan seçim hükümetini kurmak için görev alır almaz süreci hızla işleteceği ve 5 günün dolmasını beklemeden hükümet listesini oluşturacağı kaydediliyor.
 
Bu arada, seçim hükümetinde yer alacak hem Ak Partili hem de CHP, MHP ve belki HDP’li üyelerin yerini dolduracak bağımsız isimler konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile istişare edebileceği belirtiliyor.
 
HDP’li üç üye eğer hükümette yer alacaksa bu istişare kritik öneme sahip.
 
Seçim sonrasını da düşünecek
 
Seçim hükümetinde yer alacak isimler konusunda çok fazla spekülasyon var. Dün temas ettiğim kaynaklar, teknokrat ya da bürokrat ağırlıklı bir kabine oluşturulacağı yolundaki iddiaları doğrulamadı.
 
Başbakan, söz konusu hükümetin 1 Kasım’daki seçimlerden sonra yeni Meclis toplanıncaya kadar görevde kalacağı göz önünde bulunduracak. 
 
Yeniden bir koalisyon zorunluluğu ortaya çıkarsa uzun bir süre görevde kalması zorunluluğu dikkate alınacak.
 
Özellikle kritik bakanlıklarda koltuğa oturacak isimlerin seçiminde, karşılaşılabilecek olağanüstü gelişmeler gözetilecek.