İşte Davutoğlu'nun son vedası...

İşte Davutoğlu'nun son vedası...

AK Parti'nin kongresinde Başbakan Ahmet Davutoğlu veda konuşmasını yaptı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'de 3'üncü genel başkanın seçileceği 2'nci Olağanüstü Büyük Kongre'deki konuşmasında 'Genel Başkan ve Başbakan' sıfatıyla son kez hitap ederek, "Daha önce 2 kez sizlerle birlikte olduğum bu salonda zaferle sonuçlanmış bir seçimden kısa bir süre sonra yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi. Bu durumun sizin ve milletimizin maşeri vicdanında oluşturduğu rahatsızlığın da farkındayım. Ama meselemiz, derdimiz, davamız, bütün şahsi hallerimizin üzerindedir" dedi. Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasının ardından tribünlerden 'Bir Şarkısın Sen' şarkısının sözleri yükseldi.

"VERDİĞİMİZ SÖZÜ NAMUS BİLDİK, AKDİMİZE SADIK KALDIK"

Başbakan Davutoğlu, AK Parti'de yeni genel başkanın seçileceği 2'nci Olağanüstü Büyük Kongre'nin açılışında konuştu. Ankara Arena Spor Salonu'ndaki kongrede 'Genel Başkan ve Başbakan' olarak son konuşmasını yapan Davutoğlu, görevi boyunca verdiği sözlere sadık kaldığını belirterek, "Kurucu liderimiz, kurucu genel başkanımız, saygıdeğer Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra AK Parti'ye ikinci genel başkan olduğum kongremizde, 'Bu kongre bir veda kongresi değil, bir vefa kongresidir' demişti. O gün verdiğimiz sözü namus bildik. O günden bugüne akdimize sadık kaldık. O günden beri ülkemizin ve milletimizin hukukunu, partimizin ve Cumhurbaşkanı'mızın hukukunu büyük bir özenle koruduk. Sizlerle birlikte destansı başarılara imza attık. Yoğun bir siyasi mücadele verdik. Daima partimizin, davamızın birliğini gözettik. Son nefesimize kadar da bunu gözetmeye devam edeceğiz. Rabb'imize hamd olsun ki ilk günkü sözümüzde durduk, vaadimize sadık kaldık. Bu süreçte AK Parti çatısı altındaki dava arkadaşlarımızın birlik ve beraberliğini özenle koruduk" ifadelerini kullandı.

"TARİHİMİZİN EN BÜYÜK SEÇMEN DESTEĞİNİ KAZANIP PARTİMİZİ İKTİDARA TAŞIDIK"

AK Parti tarihinin en büyük seçmen desteğinin 1 Kasım seçimiyle alındığını vurgulayan Davutoğlu, "7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasında Türkiye'de daha önce hiç yaşanmamış bir seçim hükümeti tecrübesini başarıyla yönettik. Kaos bekleyenlere, istikrarsızlık pompalayanlara zerre kadar prim vermedik. Hiç şans tanımadık. Milletimizin 7 Haziran'da verdiği mesajı aldık. Parti olarak muhasebemizi yaptık ve gereğini yerine getirdik. 1 Kasım seçimlerinde bugünden sadece 6 ay öncesinde sizlerle birlikte büyük bir zafere imza atarak yüzde 49,5 oy ve 24 milyona yakın seçmen desteğiyle demokrasi tarihimizin en büyük seçmen desteğini kazanıp partimizi yeniden iktidara taşıdık. Hamd olsun ki kamuoyu anketleri bugün partimizin oy oranını yüzde 54-55 bandında göstermektedir. Bu başarıya sizlerle birlikte yürüdük" diye konuştu.

"TERÖRDEN TEMİZLENİNCEYE KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"

Başbakanlık görevi süresince yaptıklarına değinen Başbakan Davutoğlu, terörle mücadelede kararlılık vurgusu yaparak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Küresel piyasaların henüz toparlanmadığı, komşu ülkelerdeki istikrarsızlıkların devam ettiği ve terörün acımasız yüzünü bir kez daha gösterdiği dönemde devraldığımız görev zor bir görevdi. Cumhuriyeti döneminin en kapsamlı terör tehdidiyle karşı karşıya kaldık. PKK,DHKP-C ve DEAŞ başta olmak üzere kan döken, can alan terör örgütlerine karşı son derece etkin ve başarılı bir mücadele verdik. Ve dedik ki ülkemizin her dağı, şehri, ilçesi, sokağı terörden temizleninceye kadar mücadelemiz devam edecektir. Bu bizim şehitlerimize, milletimize sözümüzdür. Bu yolda kararlılıkla devam edileceğinden kimsenin şüphesi olmamalıdır"

"'VEDA' DEĞİL 'VEFA' KONGRESİ OLMALIDIR"

Başbakanlığa veda ettiği kongrenin bir 'vefa' kongresi olması gerektiğini belirten Davutoğlu, "Elhamdülillah, Rabb'ime mübarek Berat gecesinin sabahında hamd ediyorum. Verdiğimiz her sözü tuttuk. Ne vaat ettiysek hepsini gerçekleştirdik. Her ne yaptıysak sizlerle birlikte yaptık. Nasıl 1'inci Olağanüstü Kongre'ye 'vefa kongresi' dediysek, bugün gerçekleştirmekte olduğumuz 2'nci Olağanüstü Kongre'nin de bir 'vefa kongresi' olmasını diliyorum. Bu benim açımdan, AK Parti kadroları açısından, bizlere oy veren 24 milyon ak sevdalılar açısından bir 'veda' değil 'vefa' kongresi olmalıdır" açıklamasında bulundu.

"MAKAMLARA VEDA EDERİZ AMA DAVAMIZA ASLA VEDA ETMEYİZ"

Makamlara veda edilebileceğini ama ilkelere asla veda edilemeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, "Biz ahde vefayı her şeyin üstünde tuttuk. Makamlara, mevkiilere, koltuklara veda ederiz kardeşlerim; ama ahdimize, ilkelerimize, davamıza asla veda etmeyiz. Asla dönmeyiz. Asla bırakmayız. Biz geçici gündemlerin değil, kalıcı erdemlerin peşindeyiz. Ne yoldan saparız ne yoldaki tuzaklara düşeriz ne ufkumuzu, davamızı, aşkımızı, sevdamızı unuturuz. Biliniz ki hepimiz bir gün bu geçici fani dünyaya veda edeceğiz. Geriye sadece Rabb'imize ve milletimize verdiğimiz sözlere vefamız kalacak. Allah bizleri veda yolundan ayırmasın" dedi.

"BU HAREKETTE HİÇBİRİMİZ VAZGEÇİLMEZ DEĞİLİZ"

Konuşmasında AK Parti'de korunması gereken 'millet vicdanıyla uyum, insan onurunu korumak, AK Parti'nin ortak aklın ürünü olması, adalet, milli irade ve insanlığa merhametle yaklaşmak' diye sıraladığı 6 ilkeyi açıklayan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu harekette hiçbirimiz vazgeçilmez değiliz. Ama bu hareketin vazgeçmediği, vazgeçmeyeceği değerleri ve ilkeleri vardır. AK Parti asla bir kliğin, bir zümrenin partisi olmamıştır, olmayacaktır. AK Parti bütün Türkiye'nin partisi olmuştur, böyle olmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

"İKTİDAR SARHOŞLUĞUNA VEYA GÜÇ YOZLAŞMASINA ASLA DÜŞMEMELİYİZ"

Başbakan Davutoğlu, iktidarın bir emanet ve imtihan olduğuna dikkat çekerek, "Bu vazifeleri bize milletimiz verdi. O aziz milletimize sonsuz teşekkür borcumuz var. Aksini aklımızdan geçirirsek hakkaniyetsiz davranmış oluruz. Her emanet gibi iktidar da bir imtihandır. Bu imtihanı asla kaybetmemeli, iktidar sarhoşluğuna veya güç yozlaşmasına asla düşmemeliyiz. Bizim için önemli olan hangi kademede, hangi basamakta olduğumuz değil; kutsal davamız ve ilkelerimize sadakatimizdir" diye konuştu.

"BU DURUMUN MİLLETİMİZİN MAŞERİ VİCDANINDA OLUŞTURDUĞU RAHATSIZLIĞIN FARKINDAYIM"

Görevi devretmesinin ve Olağanüstü Kongre sürecinin arzu ettiği bir durum olmadığını vurgulayan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün partimiz adına yeni bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz. Daha önce 2 kez sizlerle birlikte olduğum bu salonda zaferle sonuçlanmış bir seçimden kısa bir süre sonra yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi. Bu durumun sizin ve milletimizin maşeri vicdanında oluşturduğu rahatsızlığın da farkındayım. Ama meselemiz, derdimiz, davamız, bütün şahsi hallerimizin üzerindedir. 1 Kasım seçimlerinde yüzde 49,5 oy ve 24 milyon seçmenin desteğini aldıktan 6 ay sonra Olağanüstü Kongre kararı alıp görevi devretme kararımın arkasındaki yegane gerekçe partimizin birlik ve bütünlüğüne verdiğim değer ve AK Parti hareketinin zarar görmesinden duyduğum endişedir. Hiçbir şey AK Parti'nin birliğinden beraberliğinde daha önemli değildir"

"KONGREDEN SONRA ŞÜKÜR SECDESİYLE KAPANIP NİYAZDA BULUNACAĞIM"

Başbakan Davutoğlu, "Rabb'im bu davaya 14 yıl boyunca Cumhurbaşkanı'mızın başmüşaviri, büyükelçi, dışişleri bakanı, başbakan ve genel başkan olarak ülkeme hizmet etme şerefi nasip etti. Sonsuz hamd olsun, şükürler olsun. Rabb'ime bu kongreden sonra şükür secdesiyle kapanıp niyazda bulunacağım" ifadelerini kullandı.

BİNALİ YILDIRIM'A TEBRİK

AK Parti Genel Başkan Adayı Binali Yıldırım'a yeni görevinde başarı dileyen Davutoğlu, "27 Ağustos 2014'te Sayın Cumhurbaşkanı'mızdan bu salonda devraldığım bu onurlu görevi, aziz emaneti bugün devredeceğim. Şimdiden yeni genel başkan adayımız, Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım'ı tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Bu sürecin AK Parti için hayırlı neticeler doğurmasını diliyorum" dedi.

HELALLİK İSTEDİ

Partililerden veda konuşmasının sonunda helallik isteyen Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu: "20 aydır davamıza hizmet etmeye çalıştım. Bundan sonra içinizde, aranızda aynı davaya hizmet etmeye devam edeceğim. Bu hareket, bu yol, bu dava şahsımızın değil; milletimizindir. Sizden ve aziz milletimizden yegane talebim haklarınızı helal etmenizdir. Kul olmak eksik olmaktır. Biz de öyleyiz. Bilmeden, istemeden kalbini kırdığım, incittiğim herhangi bir kardeşim varsa haklarını helal etmelerini diliyorum. Genel Başkan ve Başbakan olarak sizlerden helallik diliyor, haklarınızı helal etmenizi istiyorum. Bizim aramızdaki hukuk ebedi bir hukuktur. Bizim aramızdaki bağ, ebedi bir bağdır"