İşte Erdoğan'ın masasındaki yeni dönemin şifreleri

İşte Erdoğan'ın masasındaki yeni dönemin şifreleri

AK Parti’de kongre sonrasında Türkiye’yi yeni anayasa ve başkanlık sistemine taşıyacak dönemin yol haritası belirlendi.

AK Parti'de, 22 Mayıs'taki olağanüstü kongrede genel başkanın yanında partinin MKYK'sı ve tüm yetkili organları için seçim yapılacak. Bu kurulların, parti ve grup yönetimi ile Bakanlar Kurulu'nun nasıl şekilleneceği, isimler tercih edilirken nelere dikkat edileceği de netleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'deki ihtisas komisyonlarının başkan ve üyelerini Külliye'de ağırlarken "Türkiye, tarihi bir dönemeçten geçiyor. Ülkenin üzerinde oynanan oyunlar var. Türkiye'nin gücü, AK Parti'nin gücü ile orantılı. Bizim hareketimiz güçlü olmazsa Türkiye güçlü olmaz" diyerek yeni dönemin nasıl yapılanması gerektiğinin çerçevesini çizdi. Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklara göre partiden hükümete kadar tüm organlar "Güçlü Türkiye"nin hayata geçirilmesine göre şekillendirilmesi benimsendi. AK Parti kulislerinde yeni dönem "5G Dönemi" olarak isimlendirildi. Yani "Güçlü Türkiye", "Güçlü Cumhurbaşkanı, Güçlü hükümet, Güçlü parti, Güçlü Meclis Grubu." 5G dönemi şöyle inşa edilecek:

GÜÇLÜ TÜRKİYE: Kamuoyuna, "Türkiye'nin gücü, AK Parti'nin gücü ile orantılı. Bizim hareketimiz güçlü olmazsa Türkiye güçlü olmaz" mesajı sıkça tekrarlanacak.

GÜÇLÜ CUMHURBAŞKANI: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da gündeme getirdiği sistem sorunu çözülecek. Güçlü Türkiye'nin kurulması için öncelikli olarak sistem sorunum çözülmesi gerektiğinin altı çizilecek. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi ile birlikte aslında Türkiye'nin yeni bir döneme başladığı, anayasa ve yasaların da buna uygun hale getirilmesi gerektiği vurgulanacak. Başkanlık sistemine geçiş için gerekli düzenlemelerin vatandaşın onayına sunulması sağlanacak. Çift başlı yönetimin ortadan kaldırılması için yeni anayasa hayata geçirilmeye çalışılacak. Bu gerçekleşene kadar terörle mücadeleden dış politikaya kadar Türkiye'nin sorunlarının çözümünde halkın oyları ile seçilen Cumhurbaşkanı'nın etkin olması sağlanacak. Güçlü cumhurbaşkanının ne kadar önemli olduğu, 7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönemin kriz olmadan aşılması, terörle mücadeledeki başarılar örnek verilerek anlatılacak.

GÜÇLÜ PARTİ: Parti meclisi konumundaki MKYK'da partinin ağır topları ile partiyi ve tabanı iyi bilen isimlere yer verilecek. MKYK'da 10'un üzerinde ismin değişmesi bekleniyor. Böylece daha etkin rol alacak güçlü bir MKYK oluşacak. MYK'da yeni seçilen MKYK'ya göre yenilecek. Burada da yeni isimler göreve gelecek.

GÜÇLÜ HÜKÜMET: Yeni kabinede işi en iyi yapacak, çabuk karar alıp uygulayabilecek isimler göreve getirilecek.

GÜÇLÜ MECLİS GRUP YÖNETİMİ: TBMM'de önümüzdeki dönemde yeni anayasa, iç tüzük gibi son derece önemli düzenlemeler gündeme gelecek. HDP başta olmak üzere muhalefetin giderek artan hakaretleri, her dakika kavga ortamını körükleyen tavırlarına karşılık verebilecek şekilde yeni bir grup yönetimi oluşturulacak. Tecrübeye öncelik verilecek.

BÜROKRASİYE TAZE KAN

7 Haziran seçimleri sonrasında koalisyon ihtimali belirince bürokrasinin çalışma hızı yavaşlamıştı. Yeni dönemde öncelikli olarak bürokrasideki tıkanıklığı aşma yönünde çalışma yapılacak. Kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonun artırılacağı belirtildi. Aynı zamanda bürokrasideki tıkanıklığı aşmak için üst düzey kadroların yeni ve tecrübeli isimlerle takviye edilmesi bekleniyor.

ÖNCELİK ANAYASA VE BAŞKANLIK

AK Parti'de kongre heyecanı yaşanıyor. 14 yıllık iktidar yolculuğunda 3. Genel Başkanı'nı seçecek olan AK Parti önce vitrinini yenileyecek. Ankara Arena Spor Salonu'nda 22 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olağanüstü kongrede bugüne kadar olduğu gibi tek aday olacak. Aynı kongrede partinin en önemli karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda (MKYK) büyük değişikliğe gidilmesi bekleniyor. Kongrede genel başkan seçiminin yanı sıra 50 asil 25 yedek üyeden olan MKYK, 11 asil 5 yedekten oluşan Merkez Disiplin Kurulu, 5 asil 2 yedekten oluşan Siyasi Erdem ve Etik Kurulu'na seçim yapılacak. Kongrede yeni genel başkanın yanı sıra Davutoğlu'nun da bir konuşma yapması bekleniyor. Yeni genel başkan yakın çalışma arkadaşlarından oluşan MYK üyelerini ise MKYK içinden belirleyecek. AK Parti'de görev değişiminin ardından yeni genel başkan vakit kaybetmeden yeni hükümeti kuracak. Bu kapsamda kabinede de revizyon bekleniyor. Yeni dönemde AK Parti'nin öncelikli konusu yeni enayasa ve başkanlık olacak. Yine PKK, DAEŞ terör örgütleri ve paralel yapıyla ilgili etkin mücadele devam edecek.