Kars seçimleri bıçak sırtında ! Cumhur İttifakı MHP ve HDP at başı gidiyor

Kars seçimleri bıçak sırtında ! Cumhur İttifakı MHP ve HDP at başı gidiyor
Güncelleme:

31 Mart yerel yönetim seçimlerinde, seçimin en çekişmeli yaşandığı illerden biri de Kars. Kars’ta Cumhur İttifakı MHP, HDP, CHP ve DSP adayları kıran kırana mücadele ederken, asıl yarış Cumhur İttifakı MHP ve HDP arasında. Şimdilik Cumhur İttifakı MHP 1,6 puan önde.

Kars, Türkiye’nin en ilginç siyasi yapılarından birine sahip. Her seçimde en az 4 parti çekişirken, siyasi tercihlerde, etnik yapı en büyük belirleyici faktör oluyor.

31 Mart seçimlerine Cumhur İttifakı MHP Çetin Nazik ile giriyor.

HDP’nin adayı, Ayhan Bilgen, CHP’nin adayı Taner Toraman, DSP’nin adayı ise, Naif Alibeyoğlu.

Yaklaşık 55.000 seçmenin olduğu Kars’ta, tüm partiler arasında, çok yoğun bir oy geçişkenliği var. Her seçimde, adayların etnik yapısına göre, tercihler hızla değişiyor.

Bu nedenle, Kars’ta her seçim farklı sonuçlar doğuruyor. Bu durum nedeniyle, her seçimde Kars’ın seçim sonucu merak ediliyor.

Moody - AR, Araştırma Şirketi, seçim kampanyasının başladığı ilk günden bu yana, anket yaparak, Kars’ın siyasi nabzını tutuyor.

Daha önce, 31 Mart yerel seçimlerine katılacak olan tüm partilerin adayları netleştikten sonra 1 Şubat 2019’da ve Cumhur İttifakının sağlandığı tarihten hemen sonra 26 Şubat 2019’da olmak üzere 2 kez Kars anketi yapan Moody-AR, Seçim yarışının son virajına girildiği 18 Mart 2019’da son bir anket yaptı.

Bu anketin sonucu şöyle çıktı:

Cumhur İttifakı MHP........% 30,2
HDP...................................% 28,6
DSP...................................% 17,8
CHP...................................% 17,3
İYİ Parti.............................%  3,5
Diğer.................................%  2,6

Tablonun net bir şekilde gösterdiği gibi, yarış Cumhur İttifakı MHP ile HDP arasında at başı gidiyor. Gerçi Cumhur İttifakı MHP şu an 1,6 puan önde ama, seçim günü tuttuğu partinin seçimi kazanamayacağını gören ciddi sayıda bir seçmenin, Cumhur İttifakı MHP ya da HDP’den birine oy vermesi bekleniyor.

Bu seçmenin tercihini belirleyen temel faktörler ise, “ Etnik tercihleri ve bu iki partiden, sevmediği partinin kaybetmesi güdüsü “ olacak.

Moody-AR’ın bu anketle ilgili, ayrıntılı raporu aşağıda. Lütfen üşenmeyip, bu raporu baştan sona okuyun. Çünkü bu raporda sadece ayrıntılı anket sonuçlarını değil, aynı zamanda Kars siyaseti hakkında ilginç sosyolojik bilgileri de bulacaksınız.

MOODY-AR ARAŞTIRMA ŞİRKETİ 31 MART 2019 YEREL YÖNETİM SEÇİMLERİ KARS İLİ AYRINTILI SEÇİM RAPORU

Moody-Ar Araştırma Şirketi 2012 yılı sonlarında kurulmuş olup yaklaşık 7 yıldır faaliyet yürütmekte olan, hiçbir siyasi parti ile bağlantısı bulunmayan bağımsız bir kamuoyu araştırma şirketidir. Ülkemizde kamuoyu araştırması yapan şirketler içerisinde çok yeni olmasına rağmen, yaptığı objektif anketler sonucunda tutarlı ve gerçeğe yakın tahminleri ile birçok kamuoyu araştırma şirketini geride bırakarak kendini ispat etmeği başarmıştır. Nitekim 30 Mart 2014 yerel yönetim seçim sonucunu %1.8 hata payı ile, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu %1.2 hata payı ile, 7 Haziran genel seçim sonucunu %2.3 hata payı ile, 1 Kasım genel seçim sonucunu %1.6 hata payı ile, 16 Nisan referandum sonucunu %1.4 hata payı ile ve 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği genel seçim sonuçlarını da %2.1 hata payı ile doğru tahmin etmiştir. Moody-Ar Araştırma Şirketi kurulduğu günden itibaren her seçimde Türkiye’nin 81 ilinde seçmen sayıları dikkate alınarak %5 hata payı ile belirlenen denekler üzerinde anket yaparak seçim tahminlerinde bulunmaktadır. Her seçimde olduğu gibi 31 Mart 2019 tarihinde yapılması planlanan yerel yönetim seçimleri için de kamuoyu araştırması yapılmaktadır.

Bugün durağımız Kars. Kars Türkiye’nin enteresan şehirlerinden birisi. Kars’ta birçok etnik unsur ve farklı mezhebe sahip insanlar tüm Türkiye’ye örnek olacak şekilde kardeşçe ve birbirlerinin inanç ve etnik yapılarına saygı göstererek yaşamaktadırlar. Kars’ın bir diğer enteresan yönü ise tüm partilerin neredeyse eşit seçilme şanslarına sahip olması. Nitekim 30 Mart 2014 yerel yönetim seçimlerinde belediye başkanlığını MHP kazanmasına rağmen, sahip olduğu 3 milletvekilinin 2 tanesini Ak Parti ve 1 tanesini de HDP çıkarmıştır. Bu enteresanlığın 31 Mart 2019 tarihinde yapılması planlanan yerel yönetim seçimlerinde de devam ettiği görülüyor. Türkiye’nin hiçbir şehrinde Kars’ta olduğu gibi 6 farklı siyasi parti 31 Mart 2019 yerel yönetim seçimlerine girmemektedir. Bu partilerin hepsinin adayları Karslılarca tanınmış ve iddialı adaylar.  Kars’ta MHP ve Ak Parti Cumhur ittifakı kapsamında ortak aday olarak Çetin Nazik’i aday gösterdi. Çetin Nazik eğitimci ve iş adamı. Kars’a uzun yıllar hizmet etmiş birisi. HDP’nin Kars adayı tüm Türkiye’nin yakından tanıdığı HDP milletvekili ve aynı zamanda grup sözcüsü Ayhan Bilgen. CHP, uzun yıllar partiye hizmet eden ve partinin tabanından gelen eğitimci bir adayla seçime katılma kararı aldı. CHP’nin adayı Taner Toraman. DSP, daha önce 2 dönem belediye başkanlığı yapan Naif Alibeyoğlu’nu aday gösterdi. İyi Parti’nin adayı eski bir MHP’li ve 2 dönem MHP’den belediye başkanı adayı olan Settar Kaya. Vatan partisi ise yine iddialı bir adayla seçime katılıyor. Vatan partisinin adayı daha önce MHP’de siyaset yapan ve 1 dönem belediye başkanlığı yapmış olan Tuncay Mutluer.

31 Mart 2019 tarihinde yapılması planlanan yerel yönetim seçimleri için Moody-Ar araştırma şirketi tarafından yaklaşık 55.000 seçmene sahip olan Kars ilinde;1 Şubat 2019, 26 Şubat 2019 ve son olarak ta 18 Mart 2019 tarihlerinde yerel yönetim seçim anketleri yapılmıştır. %5 hata payı ile 55.000 seçmeni temsil eden örneklem hacmi 382 olarak hesaplanmış olup, boş ve eksik doldurulması muhtemel anketler dikkate alınarak her üç seçim anketi için toplam 500’er adet anket uygulanmıştır. Bu anketler, Kars’ın 23 mahallesinde her bir mahallenin seçmen sayıları ile orantılı olarak yapılmıştır. Yapılan 500’er anketin eksik ve boş olanları çıkarıldığında 1 Şubat 2019 tarihinde yapılan seçim anketi için 444 adet tam dolu anket, 26 Şubat 2019 tarihinde yapılan seçim anketi için 413 adet tam dolu anket ve 18 Mart 2019 tarihinde yapılan seçim anketi için de 427 adet tam dolu anket dikkate alınmıştır. 444, 413 ve 427 sayılarının tamamı minimum örnek büyüklüğü olan 382’den oldukça fazla olup, elde edilen sonuçlar oldukça tutarlıdır. Ankette deneklere 8 adet soru sorulmuş ve elde edilen sonuçlar hem tablo hem de grafik olarak sunulmuştur. Herhangi bir karışıklığa sebebiyet vermemek için sadece en son 18 Mart 2019 tarihinde yapılan seçim anketinin soruları ve katılımcıların verdikleri cevaplar detaylı olarak verilmiştir. Karşılaştırma imkânı sağlaması açısından diğer anketlerin “31 Mart 2019 Yerel Yönetim Seçimlerinde oy vermeyi düşündükleri parti” sorusu tablo ve grafik halinde sunulmuş ve gerekli yorumlamalar yapılmıştır.

Kars seçimleri bıçak sırtında ! Cumhur İttifakı MHP ve HDP at başı gidiyor - Resim : 1

Kars seçimleri bıçak sırtında ! Cumhur İttifakı MHP ve HDP at başı gidiyor - Resim : 2

Kars seçimleri bıçak sırtında ! Cumhur İttifakı MHP ve HDP at başı gidiyor - Resim : 3

Kars seçimleri bıçak sırtında ! Cumhur İttifakı MHP ve HDP at başı gidiyor - Resim : 4

Kars seçimleri bıçak sırtında ! Cumhur İttifakı MHP ve HDP at başı gidiyor - Resim : 5

Kars seçimleri bıçak sırtında ! Cumhur İttifakı MHP ve HDP at başı gidiyor - Resim : 6

Kars seçimleri bıçak sırtında ! Cumhur İttifakı MHP ve HDP at başı gidiyor - Resim : 7

Kars seçimleri bıçak sırtında ! Cumhur İttifakı MHP ve HDP at başı gidiyor - Resim : 8

KARŞILAŞTIRMALI ANKET SONUÇLARI

31 Mart 2019 tarihinde yapılması planlanan yerel yönetim seçimleri için Moody-Ar araştırma şirketi Kars ili için 1 Şubat 2019, 26 Şubat 2019 ve son olarak ta 18 Mart 2019 tarihlerinde yerel yönetim seçim anketleri yapmıştır. 1 Şubat 2019 ve 26 Şubat 2019 tarihlerinde yapılan anketler kamuoyu ile paylaşılmamış bu çalışmada karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.

Kars seçimleri bıçak sırtında ! Cumhur İttifakı MHP ve HDP at başı gidiyor - Resim : 9

Kars seçimleri bıçak sırtında ! Cumhur İttifakı MHP ve HDP at başı gidiyor - Resim : 10

Kars seçimleri bıçak sırtında ! Cumhur İttifakı MHP ve HDP at başı gidiyor - Resim : 11

- İlk anket Kars’ta 31 Mart yerel yönetim seçimlerine katılacak olan tüm partilerin adayları belli olduktan takriben 15 gün sonra yapılmıştır. Bu ankette HDP’nin 24 Haziran seçimlerinde Kars belediye sınırları içerisinde almış olduğu oy ve Ayhan Bilgen gibi bir isimle seçime katılacak olması durumu HDP’ye bir ivme katmıştır. CHP’nin adayının ise Kars’ta yaşayan hem partisinin tabanında hem de şehirde sevilen bir şahsiyet olarak kabul görmesinden dolayı CHP ilk ankette ikinci olarak görülmüştür. Ak Parti adayı her ne kadar, Ak Parti 24 Haziran seçimlerinde sandıktan 1. Parti olarak çıkmış olsa da hem tabanda hem de şehirde bir karşılık görememiş ve Ak Parti anketten 3. Çıkmıştır. 2014 Yerel yönetim seçimlerinde sandıktan 1. Parti olarak çıkan MHP ise 24 Hazirandaki ağır yenilginin ve partisinden ihraç edilmiş belediye başkanının faturasını birlikte ödeyerek anketten 4. Parti olarak çıkmıştır. Anketten 5. ve 6. Olarak çıkan DSP ve İYİ Parti adayları ise şehirde tanınmış ve belirli oranda karşılıkları olmasına rağmen partilerinin tabanı olmaması itibariyle ankette böyle bir sonuçla karşılaşmışlardır.

- İkinci anket 26 Şubat 2019 tarihinde, yani Ak Parti’nin Kars’ta adayını çekerek MHP ile İttifak yaptığı tarihten takriben bir hafta sonra yapılmıştır. Ak Parti’nin seçimden adayını çekmesi sonucunda HDP, CHP, DSP ve MHP’nin oylarını artırdığı ancak en fazla artışın DSP ve MHP’de olduğu gözlemlenmiştir. Yine bu ankette İYİ Parti’nin de bir miktar oy kaybettiği görülmüştür. İlk yapılan ankete göre HDP ve CHP 1. ve 2. lik sıralamalarını korumuş Cumhur İttifakının desteğiyle MHP oylarını %50 gibi ciddi bir oranda arttırarak 3. Sıraya yerleşmiştir.

- 31 Mart 2019 Yerel yönetim seçimlerinde son viraja girilen 18 Mart 2019 tarihinde yapılan son ankette Cumhur İttifakının ciddi yansımaları görülmüş, hükümetin Sayın Cumhurbaşkanın ve kabinenin desteği ve daha önce İYİ Parti ve CHP’ye kaptırdığı oyları geri alması sonucunda MHP son ankete göre oylarını %40’a yakın bir oranda arttırarak 1. Parti olmuştur. Bu anket sonuçlarına göre MHP’nin yanı sıra oylarını ciddi bir şekilde arttıran diğer parti ise DSP’dir. CHP ve İYİ Parti’nin ise ilk anketlere göre oylarını düşürdüğü görülmüştür.

- 31 Mart 2019 Yerel yönetim seçim yarışında son viraja girilen bu günlerde Kars’ta her ne kadar DSP oyunu ciddi bir oranda arttırıyor ve bir sürpriz yapma ihtimali olsa da seçim yarışının MHP ile HDP arasında geçeceği görülmektedir.

- Kars ili belediye sınırları içinde toplam seçmen sayısı 55.000 olup daha önceki seçimlerde oy kullanma oranı % 82 dikkate alındığında 31 Mart 2019 yerel yönetim seçimlerinde kullanılması muhtemel oy sayısı 45.000’dir. 18 Mart 2019 tarihinde yapılan son anket sonuçları ve Kars ili belediye sınırları içinde sandığa yansıması muhtemel seçmen sayısı göz önüne alındığında 31 Mart 2019 Yerel yönetim seçimleri için şöyle bir tahmin yapılabilir:

MHP..................13.586
HDP...................12.861
DSP.....................8.006
CHP....................7.781
İYİ Parti..............1.553
Diğer..................1.161

Seçiniz...