KHK ile Bakan Soylu'ya 2 yeni görev

KHK ile Bakan Soylu'ya 2 yeni görev

Yeni KHK’yla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya 2 yeni görev daha verildi.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni KHK’yla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Savunma Sanayii İcra Komitesi ve Savunma Sanayii Yüksek Koordinasyon Kurulu’nun toplantılarına katılma hakkı kazandı

KHK’yla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılan ticari pilot lisansı ya da havayolu nakliye pilotu lisansına sahip en az bin saat uçuşu bulunan diğer sınıflardaki subaylardan istekli olanlar tekrar subay olarak görevlendirilebilecek

Resmi gazete’de önceki akşam saatlerinde yayımlanarak yürürlüğe giren 675 ve 676 sayılı KHK’larda bir dizi düzenleme yürürlüğe girdi.

İşte o düzenlemeler:

- Sanık tarafından duruşmada dinlenilmesi talep edilen uzman kişilerden davayı uzatmak amacıyla yapıldığına kanaat getirilen talepler reddedilecek.

- Müdafiin mazeretsiz duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilecek.

- TMK kapsamına giren suçlardan mahkum olanların avukatları ile görüşmelerinde, toplumun ve ceza infaz kurumunun güvenliğinin tehlikeye düşürüldüğüne, örgütlerin yönlendirildiğine, örgütlere emir ve tâlimat verildiğine veya açık ya da şifreli mesajlar iletildiğine ilişkin belge elde edilmesi hâlinde, Cumhuriyet başsavcılığının istemi ve infaz hâkiminin kararıyla, üç ay süreyle görüşmeler teknik cihazla sesli veya görüntülü olarak kaydedilebilecek. Hükümlünün avukatına veya avukatın hükümlüye verdiği belge veya belge örnekleri, dosyalar ve aralarındaki konuşmalara ilişkin tuttukları kayıtlara el konulabilecek, görüşmelerin gün ve saatleri sınırlandırılabilecek.

- İnfaz hakimliği hükümlünün; kararda belirttiği süreyi üç aydan fazla olmamak üzere müteaddit defa uzatabilecek.

- Görüşmede örgütün yönlendirildiği ya da mesaj iletildiği anlaşılırsa, görüşmeye derhal son verilecek. Tutanak tutulan hükümlünün Cumhuriyet başsavcılığının istemiyle avukatlarıyla görüşmesi infaz hâkimince 6 ay süreyle yasaklanabilecek.

- İçişleri Bakanlığı, yurtdışı teşkilatı kurmaya yetkilendirilecek. Yurtdışında görevli 100 adet İçişleri Müşavirliği kadrosu ihdas edildi.

- Pasaport işlerini yürütmekle İçişleri Bakanlığı görevlendirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yürütülen pasaport ve sürücü belgesi hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler, bir yıl içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredilecek.

- Emniyet Genel müdür yardımcılarının sayısı iki artırılarak yediye kadar çıkarılabilecek.

- Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere, 28 yaşından gün almamış olmak kaydıyla, en az lise veya dengi okul mezunları, KPSS şartı aranmaksızın, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavları ile polis meslek eğitim merkezlerine alınabilecek.

- Savunma Sanayi Yüksek Koordinasyon Kurulu üyeleri arasına İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü de eklendi. Savunma Sanayii İcra Komitesi üyeleri arasına İçişleri Bakanı da eklendi.

- TSK’da çalışan sivil personelin ceza veremeyeceğine yönelik hüküm kaldırıldı.

- Kapatılan okul, yurt ve pansiyonların kullandığı, mülkiyeti ilgili kuruma ait taşınmazların 1 Ocak 2014’ten önce 3. kişilere devredildiği saptanırsa, bu devir muvaazalı kabul edilecek. Tapu Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçecek.

- Açığa alınanlarla ilgili kanunda öngörülen 90 günlük soruşturma süresi şartı kaldırıldı. Buna göre, soruşturmalarda süre sınırı olmayacak.

- El konulan dergi ve televizyonlara yönelik önceden açılmış davalar reddedilecek. Bu davaların yargılama giderleri ilgili tarafça ödenecek. Bu kişilere, idari makama ve idari yargıya başvuru hakkı tanınacak.

- Soruları çalınan sınavlarla ilgili olarak idareler aleyhine tazminata, avukatlık ücretine, yargılama giderine hükmolunamayacak.