Kılıçdaroğlu: ''Kimse siyasal amaç peşinde koşmasın''

Kılıçdaroğlu: ''Kimse siyasal amaç peşinde koşmasın''

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Hükümetin TSK ile ilgili çıkarttığı KHK'ye tepki gösterdi.

CHP Genel Başkanı KEmal Kılıçdaroğlu, “Devleti yeniden yapılandırırken kurucu ayarlara iyi bakmak lazım. Hükümet, devleti kendi düşüncesine göre yapılandırıyor. Yeni kararlar alırken, etki-tepkiden çok aklın egemen olduğu bir düşünce atmosferini yaratmak zorundayız. Silahlı Kuvvetler'le ilgili kararnameler çıkarılmadan önce siyasi partilerin görüşleri alınmalıydı” dedi…

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geleceğiyle ilgili Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarmasına tepki gösterdi. Cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe girişiminin millet, TBMM, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, polis teşkilatı ve Silahlı Kuvvetler'deki Atatürkçülerle püskürtüldüğünü vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Kimse, darbe girişimini gerekçe gösterip, kendi siyasal amaçlarını gerçekleştirme peşinde koşmamalıdır” diye konuştu.

CHP lideri şu açıklamaları yaptı:

"DARBECİDEN FARKINIZ KALMAZ"

Darbe sonrası elbette ki bir hukuk sürecinin başlaması son derece normaldir. Devletin yeniden inşa edilmesinde artık bir zorunluluk ortaya çıkmıştır. Çünkü liyakat sisteminin çökmesi aslında devleti çökertmiştir.
Devletin yeniden inşası için karar alırken sıcak olayların etkisinde kalarak karar alma sürecine girilmemeli. Etki-tepkiden çok aklın
egemen olduğu bir düşünce atmosferini yaratmak zorundayız. Hukukun üstünlüğünü, liyakatı bir tarafa bırakıp kini, öfkeyi öncelerseniz darbecilerden bir farkınız kalmaz.

"‘BEN DEVLETİM' ANLAYIŞI OLMAZ"

Devlet hepimizin… Devleti yeniden yapılandırırken kurucu ayarlara iyi bakmak lazım. Yasa yapılırken TBMM'den geçirmeniz gerekir. Hükümet, Kanun Hükmünde Kararname'yle devleti kendi düşüncesine göre yapılandırıyor. 21. yüzyılda ‘Ben devletim' anlayışı olmaz.
TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin bulunduğu coğrafyaya çok iyi bakmak lazım. Bu coğrafyada güçlü ordu zorunlu… Kimse, darbe girişimini gerekçe gösterip, kendi siyasal amaçlarını gerçekleştirme peşinde koşmamalıdır. Böyle bir süreç Türkiye'ye daha büyük zararlar verir.

"MİLLETİN ÖNÜNDE ÖZÜR DİLEYİN"

Sağlıklı bir özeleştiri yapmadan, milletin önünde ‘Biz bu hataları yaptık, özür dileriz' demeden böyle bir yapılandırmanın içine girilmesi de ne kadar samimi, ayrı bir konu…
TÜRK Silahlı Kuvvetleri'yle ilgili kararnameler çıkarılmadan önce siyasi partilerin görüşleri alınmalıydı. Ordumuzun daha güçlü hale getirilmesi konusunda yüzlerce çalışma vardır. Bilimsel çalışmalar da bir yana bırakılıp farklı bir sürecin içine sokuluyoruz.

"GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARMALIYIZ"

‘AKIL akıldan üstündür' diye atasözümüz var. Çok önemli bir düzenleme yaparken birinden görüş almak insanı küçültmez, aksine yüceltir. Türkiye'nin kuruluşunda kan, gözyaşı vardır. Türkiye'nin kurucu değerlerinin ne kadar önemli olduğu bugün daha iyi görülüyor. Kurumların siyasallaştırılmaması, liyakattan uzaklaştırılmaması gerekir. Cemaatlere, siyasi örgütlere açık bir devlet yapılanmasının Türkiye'yi hangi felaketlere götüreceğini görmeliyiz. Geçmişten hepimiz ders çıkarmalıyız.

Sözcü