Kılıçdaroğlu: 'ABD Gülen'i iade etmeli'

Kılıçdaroğlu: 'ABD Gülen'i iade etmeli'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'nin Fethullah Gülen'i iade etmesi gerektiğini belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin ABD’den Fethullah Gülen’i talep etmesinin doğal olduğunu belirterek, “Hatta istemek zorundadır. Türkiye’nin saygınlığı açısından yaşananların hesabının verilmesi gerekmektedir” dedi.

Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz’daki kanlı darbe girişimi sonrasındaki gelişmeleri Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:

ABD’NİN İADE ETMESİ LAZIM

“Fethullah Gülen’in darbecilerle ilişkisi varsa, suç kanıtlanıyorsa, ABD’nin iade etmesi lazım. CHP’nin yargısı, istihbaratı yok. Devlette bu işin sorumluları, bağlantılı olduğunu söylüyor. Elde edilen bilgilerin, delillerin ABD’ye gösterilmesi lazım. Gösterildikten sonra da istenmesi doğaldır. Hatta istenmek zorundadır. Türkiye’nin saygınlığı açısından yaşananların hesabının verilmesi gerekmektedir.

CUMHURBAŞKANI’NIN ÜSLUBU 

Cumhurbaşkanı’nın darbe girişiminden sonra sergilediği kapsayıcı üslup umarım sürekli olur. Toplumun ihtiyacı var. Kitlelerin daha sağduyulu olması gerek. İktidar, ülkenin süratle normalleşmesi için çaba harcamalı. Ülkenin kendi gündemine dönmesi lazım. Çünkü çok sorunumuz var ve bu sorunları gidermeliyiz. Cumhuriyet tarihinin en kanlı darbe girişimi yaşandı. Siyasetçiler olarak bu girişime karşı çok net bir tavır koyduk. Parlamento çatısı altında birlik olduk. Ancak özeleştiri de yaparak durumu masaya yatırmalıyız. Nerede hata yaptık, bu hataların devam etmemesi için ne yapmalıyız? Özeleştiriyi mantıklı bir zemine oturtabilmek, sorgulamak lazım. İstihbarat zafiyeti deniliyor, ama aslında bir yönetim zafiyeti var. Ortaya çıkan, istihbarat zafiyetinin ötesinde... Devlet çökmüş. Liyakat sistemi çökmüş. Partiliyi, amca oğlunu, cemaatin üyesini atayayım derseniz bu tablo ortaya çıkar. Hollanda’da,Almanya’da darbe olmuyor da bizde niye oluyor? Demokrasi eksikliğinden... Böyle olaylardan sonra sorumluluk sahibi konumunda olanlar, görevini yapmayanları ayıklarlar. Ben ve CHP demokrasiden yana tavır koyduk. Birileri darbe yapmaya çalıştı. Biz de şiddetle karşı çıktık. Bu bizim görevimiz olduğumuz için yaptıklarımızı beylik lafların arkasına sığınarak kahramanlık gibi göstermeyi doğru bulmam. Pazar günü yapacağımız mitingde ben konuşacağım. Temel mesajımız, ‘Cumhuriyet’e ve demokrasiye sahip çıkıyoruz’ olacak.”