Kılıçdaroğlu: ''Böyle düşünen varsa hemen ayrılsın''

Kılıçdaroğlu: ''Böyle düşünen varsa hemen ayrılsın''
Güncelleme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İstanbul İl Kongresi'nde önemli açıklamalarda bulundu.

CHP İstanbul İl Başkanlığı için Cemal Canpolat ve Canan Kaftancıoğlu yarışıyor. Kongrede konuşma yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Ben değil, biz mücadelesi yapılması gerekir" mesajı verirken 2019 seçimleri ile ilgili olarak da "Demokrasiden yana olan bütün güçlerin hangi siyasi partiden olursa olsun ortak ses çıkarması lazım" dedi

 Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) İstanbul 36. Olağan İl Kongresi başladı. Bostancı Gösteri Merkezi'nde yapılan kongrede, 654 il delegesi oy kullanarak İstanbul İl Başkanı'nı seçecek. Kongre öncesi Cemal Canpolat ve Canan Kaftancıoğlu adaylıklarını açıkladı. Kongreye katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında şu mesajları verdi:

"İSTANBUL MÜCADELESİ TÜRKİYE MÜCADELESİDİR"

İstanbul, dünyanın en adaletli kenti olacak, hedefimzi bu. İstanbuli yaşabilir bir kent olacak. 5 yılın sonunda çok daha farklı bir İstanbul olacak. Dünyanın en büyük metropolleriyle yarışan bir İstanbul olacak. İhanet edenleri temizleyeceğiz, İstanbul aşıklarını öne çıkaracağız. Gönlü İstanbul'dan yana olan herkesin İstanbul için çalışması lazım. İstanbul, üzerine titrediğimiz kentlerden biri. İstanbul mücadelemiz aynı zamanda Türkiye mücadelesidir.

"BİLGİYE DAYALI MUHALEFET İLE HALKA GİDİN"

Halka hem sorunları hem de çözümü anlatmak için gideceğiz. Bilgiye dayalı muhalefet ile halka gitmek lazım. 'Para var mı' diyebilirler. Evet para var. Bütün mesele para yerli yerinde kullanılmıyor. Kaynağımız da var, imkanımız da var. Eksiğimiz dürüst ve namuslu siyasetçi. Her arkadaşımın bunu böyle anlatması gerekir.

Dış politikada ciddi sorunlarımız var. En temel sorunlara çözüm üreten parti CHP'dir. Örnek isteyene örnek vereceksiniz. Çiftçinin sorununun nasıl çözülmesi gerektiğini söyleyen biziz. Emeklinin sorununu dile getiren biziz. 

Bize düna kadar 'Şu CHP, eleştirir, öneri getiremez' diyordu. Bugün artık bütün dünya da biliyor ki, CHP bir konuyu eleştiriyorsa o konuda çözümü de vardır. Türkiye'nin temel sorunlarından biri de işsizlik. 

Bunlar milli değil, gayri milli iktidar. Vergi vermemek için yurtdışında şirket kuranlar, yerli de olamazlar, milli de olamazlar.

ASGARİ ÜCRET ELEŞTİRİSİ

'Asgari ücret 2000 lira olmalı' dedik. 3 çocuklu, eşi çalışmayan bir aile düşünün. Milyonlarca aile var böyle. Nasıl geçinecekler?

Üretenlerin, alın terinin hakkını korumak bizim boynumuzun borcu. Kim üretiyorsa başımızın üstünde yeri var.

"BÖYLE EĞİTİM Mİ OLUR?"

Eğitim-öğretim iflas etmiş durumda. Hiçbir anne baba eğitim sisteminden memnun değil. Kendi çocuklarını kobay olarak kullanıyor. Sabah kalkıyorsunuz değişmiş. Böyle bir eğitim sistemi mi olur. Bir ülkeyi geri bırakmak istiyorsanız o ülkenin eğitim sistemini bozacaksınız. Bu hükümetin yaptığı da budur. Bu düzeni değiştireceğiz derken eğitim düzenini de değiştireceğiz. Herkes çocuğunu severek ve isteyerek arzu ettiği okula gönderecek. Hiçbir zaman taşımalı eğitim yaptırmayacağız. Nerede bir çocuk varsa yanında öğretmeni olacak.

"YARGI İFLAS ETTİ"

Kuvvetler ayrılığı ilkesini ayağa kaldıran biz olacağız.

Yargı... İflas eden bir yargı sistemi ile karşı karşıyayız. Dünyanın bütün demokrasilerinde kimin suçlu olup olmadığına hakim karar verir. Bugün geldiğimiz noktada suçluyu belirlayan organ sarayda oturan zevattır. Hitler Almanyasında hangi koşullar varsa bugün de o koşullar var. Direnme hakkımızı kullanarak bu düzeni yıkacağız.

"HERKES İÇİN ADALET"

Boşuna kilometrelerce yol yürümedik. Bu ülke için, çocuklarımız için yürüdük. Adalet isteyen herkes için mücadele edeceğiz. Adalet üzerine hepimizin titremesi gerekir.

"GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ"

Sanıyorlar ki üzerimize gelince geri adım atacağız. Hak, hukuk ve adalet için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizim gibi düşünmeyenlerle beraber yaşamak istiyoruz. Aç ve açıkta kimse kalmasın istiyoruz.

'30 milyar dolar Suriyeliler için harcandı' diyor. Nereye harcandı bu para? O nedenle saydam bir devlet istiyoruz. Her kuruşun hesabını veren bir hükümet istiyoruz.

Ege adaları dolayısıyla dünya kadar soru sordum, 'Bu adalar bizim mi Yunanistan'ın mı' diye. Her sözüme laf yetiştirir, buna cevap yok.

Süleyman Şah Türbesi'ni yerine getireceğiz ve bayrağı oraya dikeceğiz.

Hakimlere sesleniyorum. Hukuk devletini savunacak olanlar sizlersiniz. Siyasi otoritenin baskısı altında kalırsanız Türkiye'yi Hitler dönemine taşırsınız.

AYM'NİN ŞAHİN ALPAY VE MEHMET ALTAN KARARI

Sayın Yıldırım, AYM kararı için 'İlk derece mahkemesinin kararı geçerlidir' diyor. Yargıtay'ı da kapatın o zaman. Bu kadar mahkeme niye var... Adalet anlayışından bu kadar yoksun bir hükümet ile karşı karşıyayız.

"DIŞ POLİTİKA 180 DERECE DEĞİŞİR"

CHP gelirse dış politikada ne olur? 180 derece değişiklik olur. Kavgadan hep zarar görüyoruz. Barıştan yana olacağız. Gazi Mustafa Kemal boşuna mı 'Yurtta barış, dünyada barış' dedi. ABD ile müttefiksek Türkiye'yi güvenlik açısından riskli ülke olarak tanımlayamaz. Müttefiksek bize karşı olmamalı ve terör örgütlerine silah vermemeli.

"BÖYLE DÜŞÜNEN VARSA HEMEN AYRILSIN"

Bazen 'biz' değil 'ben' mücadelesinin yapıldığını görüyorum. Bu bizim tarihimize ve geleneklerimize aykırıdır. Bunu CHP içine aşılayan 12 Eylül darbecileridir. Eğer bir kişi 'Ben ne olacağım' diye düşünüyorsa hemen CHP'den ayrılsın.

"DEMOKRASİDEN YANA OLANLARIN SES ÇIKARMASI LAZIM"

2019'daki seçimler sıradan seçimler değil. Demokrasiden yana olan bütün güçlerin hangi siyasi partiden olursa olsun ortak ses çıkarması lazım. Otoriter rejimi savunmak Türkiye'yi karanlığa götürür.

ENİS BERBEROĞLU PANKARTI

Kongrenin yapıldığı salona Türk bayrakları, Atatürk ve Kılıçdaroğlu fotoğrafları asıldı. Enis Berberoğlu'nun fotoğrafının bulunduğu “Buluşacağız Özgürlükte Yarınlar Bizim" yazılı pankart dikkat çekti.

CHP'NİN İLK KONGRELERİ TAMAMLANIYOR

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP'de 3-4 Şubat'ta Ankara'da yapılacak 36'ncı Olağan Kurultay öncesi, ilçe kongreleri tamamlandı.

Ankara, İzmir, Adana, Aydın, Muğla, Denizli, Giresun, Şanlıurfa, Niğde, Düzce ve Diyarbakır'ın da arasında olduğu 77 il kongresini yapan CHP'de, dün Mersin, bugün de İstanbul ve Konya il kongreleri yapılacak. CHP'nin il kongreleri süreci, İstanbul ve Konya ile 80 ilde tamamlanmış olacak.

Adıyaman il kongresi, partiye üye olmayan delegelerin oy kullandığı gerekçesiyle iptal edilmiş ve ileri bir tarihte ertelenmişti. Dolayısıyla Adıyaman 36. Olağan Kurultay'da temsil edilmeyecek.

KRİTİK SEÇİM İSTANBUL'DA

En fazla delegeye sahip üç büyük ilden Ankara ve İzmir'de seçimler tamamlanırken, 178 delegenin belirleneceği İstanbul il kongresi ise Bostancı Gösteri Merkezi'nde başladı. Kongrede, doğal delegelerle beraber 654 delege yeni başkanı belirleyecek. Adaylar, toplam delegenin bir fazla oyunu arayacak.

İstanbul il kongresi 38 ilçede seçilen il delegeleriyle yapılacak. Bahçelievler ilçe kongresi yapılamadığından il kongresinde temsil edilemeyecek.

Kongre öncesinde Kılıçdaroğlu'nun, İstanbul'un 39 ilçe başkanıyla bir araya geldiği toplantıdan il başkanlığı için mevcut başkan Cemal Canpolat, PM üyesi Canan Kaftancıoğlu ve Gökhan Zeybek'in isimleri öne çıkmıştı. Adaylardan Zeybek, sosyal medyadan Kaftancıoğlu'nu destekleyeceğini açıklamıştı.

AA