Kılıçdaroğlu: ''En güzel başkanlık sistemi ABD'de var, oturalım konuşalım''

Kılıçdaroğlu: ''En güzel başkanlık sistemi ABD'de var, oturalım konuşalım''
Güncelleme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "Bizim istediğimiz demokrasi. Amerika’da başkanlık sistemi var değil mi? En güzel başkanlık sistemi Amerika’da var. Oturalım konuşalım. Oradaki başkan büyükelçi bile tayin edemiyor. Onu da tartışalım" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hürriyet'ten Abdulkadir Selvi'nin sorularını yanıtladı.

Selvi'nin "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili eleştirileriniz var. Siz ne öneriyorsunuz, ne düşünüyorsunuz? Tam olarak bu anlaşılamadı" ifadesi üzerine "23 Nisan konuşmasında 6 madde saymıştım. O altı maddenin bir şekliyle gerçekleşmesi gerekiyor. Örneğin Cumhurbaşkanının tarafsızlığı gibi, örneğin yargının bağımsız olması gibi temel altı madde. O altı madde aynı zamanda vakit geçirmeksizin neler yapılması gerektiğini de ifade eden maddelerdi" dedi. 

Kılıçdaroğlu aslında parlamenter sistemden yana olduklarını belirtse de mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi için de şu ifadeleri kullandı:

Bizim istediğimiz demokrasi. Amerika’da başkanlık sistemi var değil mi? En güzel başkanlık sistemi Amerika’da var. Oturalım konuşalım... Oradaki başkan büyükelçi bile tayin edemiyor. Onu da tartışalım. Devasa kurumlar var orada. O kurumların benzeri Türkiye’de de olmalı. Merkez Bankası’na müdahale etmeyecekseniz, Gelir İdaresi Başkanı’na “Şu benim rakibim bunun hesaplarını denetleyin, vergi açısından öbür rakibi değil onu koruyun” derseniz bu olmaz. 

Abdulkadir Selvi'nin yazısının tamamı için...