Kılıçdaroğlu: Hükümetin darbeden haberi olduğu kesin

Kılıçdaroğlu: Hükümetin darbeden haberi olduğu kesin

CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan darbe girişimi ile ilgili çok konuşulacak açıklama.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu kadar kapsamlı bir örgütlenmeden, darbeden... Bir askeri yetkilinin, MİT’e gidip, ‘darbe olacağını bildirmesi’ gibi gerçekler de su yüzüne çıktı. Önümüzdeki süreç içerisinde bu konu biraz daha netleşecektir. Kaygıları, kuşkuları haklı kılan bazı gelişmeler var ama bunları yüzde 100 doğrudur diye dillendirmeyi doğru bulmuyorum. Hükümetin haberinin olduğu kesin” dedi.

Rusya’nın Sesi Radyosu’na canlı yayın konuğu olarak, gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

BYLOCK’ÇU AKP’LİLER KORUNUYOR

“(AK Parti içerisinde ByLock kullananlar) Dört bakan ve çok sayıda milletvekili var. Elde bu tür bilgiler var ama bunların belgeyle desteklenmesi gerekiyor. Biz, ByLock şifresi çözülüp, buradan bilgi elde ediliyorsa, bunların neden kamuoyuna açıklaması yapılmıyor iktidar tarafından, bunu sorgulamak istiyoruz. Koruma kalkanı var. Milletvekilleri, bakanlar, belli kişiler korunabiliyor.

HER ORTAMDA TUTUKLANABİLİRİZ

Baskıcı dönemlerde Bülent Ecevit, Deniz Baykal tutuklanmıştır, hapse atılmıştır, sorgulanmıştır, mahkemeye çıkarılmıştır. Bugün yaşadığımız koşullar benzer koşullardır. Her zaman, her ortamda gözaltına alınabiliriz, tutuklanabiliriz. Çünkü mahkemeler bağımsız değildir, siyasi otoritenin talimatına göre karar vermektedir. Siyasi otorite yani AKP, yargıyı toplumu sindirmek için sopa olarak kullanmaktadır. Bu tablo ortadayken, ‘Hayır, kimse bana dokunamaz.’ diye bir söylem dile getirmeyi çok doğru bulmuyorum.

YENİKAPI’DAN PİŞMAN DEĞİLİM

Yenikapı’ya gitmekten pişman değilim, niye pişman olayım? Yenikapı’da 12 madde halinde, bir daha Türkiye’nin bir darbe olayıyla karşılaşmaması için nelerin yapılmasını gerektiğini tek tek açıkladım. Orada söylediklerimin tamamı doğrudur, tamamına bugün de katılıyorum, altına imzamı atıyorum.

İDAM TARTIŞMALARI

İdamı gündeme getiriyorsun, Fetullah Gülen iade edilmesin diye. Hem iç politikada kullanıyorsun bunu hem de Gülen’in iadesini istemediğini dolaylı olarak ifade ediyorsun. İdamı gündeme getirdiğiniz andan itibaren Gülen’in iade edilmemesinin kapısını açmış, karşı tarafın elini güçlendirmiş oluyorsun.”