Kılıçdaroğlu'ndan öneri: "Erdoğan geride durması lazım"

Kılıçdaroğlu'ndan öneri: "Erdoğan geride durması lazım"

Başbakan Yıldırım ile görüşen Kılıçdaroğlu Batı'da Erdoğan düşmanlığı söz konusu olduğu için Erdoğan'ın geri durması gerektiğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, KHK’larla ilgili olarak CHP ve MHP liderlerini bilgilendirdi.Kılıçdaroğlu’nun Yıldırım’a, “Batı dünyasında Erdoğan karşıtlığı üzerinden yaklaşım söz konusu. Bu süreçte Cumhurbaşkanı’nın geride durması lazım” dediği öğrenildi.

Hürriyet'in haberine göre AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı KemalKılıçdaroğlu’nun başbaşa görüşmesi yaklaşık bir saat 10 dakika sürdü. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, Batı dünyasında darbe girişimi sonrasında yapılan değerlendirmeleri de aktararak, “Özellikle Batı medyasında, Türkiye’deki darbe girişimi konusunda Erdoğan karşıtlığı üzerinden bakan bir yaklaşım söz konusu. O yüzden bu süreçte Cumhurbaşkanı’nın biraz geride durması lazım. Böyle olursa darbe girişiminin parlamenter sisteme karşı yapıldığını birlikte daha iyi anlatabiliriz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Sıfır kilometre bir devlet yapılanmasıyla bizim yürümemiz gerekiyor” sözlerini de anımsatan Kılıçdaroğlu, “Ne demek sıfır kilometre devlet yapılanması? Sanki darbe sadece Cumhurbaşkanı’na karşı yapılmış gibi bir algı oluşturuluyor. Bu doğru değil” tepkisini gösterdi.

HARP OKULLARI KAPATILMADI

Kılıçdaroğlu’nun kanun hükmünde kararnameler (KHK) konusundaki sitemlerine yanıt veren Başbakan Binali Yıldırım’ın, “Darbe riski halen geçmedi. Biz bu riskli ortamı, tamamen ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. O yüzden bu adımları atıyoruz. Zamana karşı yarışıyoruz. Kaldı ki bazı konular yanlış yorumlanıyor. Örneğin harp okulları kapatılmadı. Sadece Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan üniversite kapsamına alındı. Yoksa her şey eskisi gibi sürecek. Ancak askeri liseler kalıcı olarak kapatıldı” dediği kaydedildi. 

BELEDİYE ARAÇLARI ÇEKİLSİN

Kılıçdaroğlu, askerin sivil otoritenin emrine girmesine kendilerinin de olumlu baktığını dile getirerek, “Ancak bunun yöntemi bu olmamalı. KHK’larla yaptığınız birçok düzenleme olağanüstü hal döneminin sonrasını da kapsıyor. Oysa bu düzenlemelerin OHAL süresiyle sınırlı kalması gerekiyor. İkincisi belediye araçlarının kışlaların önünden bir an önce çekilmesi gerekiyor. Bu görüntüler TSK mensuplarını rencide ediyor. TSK’nın yapısının değiştirilmesine ilişkin KHK’lar TBMM’de partilerin görüşü alınarak düzenlenebilirdi. Yangından mal kaçırır gibi yapılması doğru değil ” dedi. 

ÇIKAN HABERLERE GÜCENİYORUM

İki lider, yargı bağımsızlığı konusu öncelikli olmak üzere anayasa konusunda yapılacak değişikliklerin kapsamını belirlemek üzere birer hukukçunun görevlendirilmesini kararlaştırdı.  Kılıçdaroğlu, Yıldırım’a, basına yansıyan, “Kılıçdaroğlu’nun evini koruyan polisler paralel çıktı” haberden duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi. Kılıçdaroğlu, “Size yakın gazetelerin yaptığı bu tür haberlere kırılıyorum, güceniyorum. ‘Yeni bir ilişki dönemi başlıyor’ diyorsunuz, ancak sizin gazeteniz bizi itibarsızlaştırıyor. Evimin önündeki polisi ben mi belirliyorum” dedi.  

ENDİŞELERİ NOT ETTİ

Görüşme sonrası iki lider basına ortak açıklama yaptı. Yıldırım, “Hükümetimizce çıkarılan kanun hükmündeki kararnamelerin detayları hakkında bilgi verdim. Sayın Genel Başkan, bu konudaki bazı hassasiyetlerini, düşüncelerini, endişelerini bizimle paylaştı. Bu konuyu gerek bundan sonraki uygulamalar gerekse bugüne kadar yapılanlar açısından dikkate alacağız” dedi. Kılıçdaroğlu da “OHAL uygulaması ile ilgili yayınlanan KHK’larla ilgili düşüncelerimizi ve endişelerimizi Sayın Başbakan’a aktardık. Sayın Başbakan not ettiler, sanıyorum temaslarımız devam edecek” diye konuştu. 

VERİMLİ GÖRÜŞME

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yıldırım’ı, TBMM’deki makam katındaki asansörün girişinde karşıladı. Başbaşa yapılan görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmenin ardından ortak açıklamada Başbakan Yıldırım, darbe girişiminin ardından hükümete desteklerinden dolayı CHP, MHP ve medyaya teşekkür etti. Edinilen bilgiye göre Bahçeli görüşmede, Başbakan Yıldırım’a askeri yapıdaki değişikliklerle ilgili uyarılarda bulunarak, KHK düzenlemelerinin ortak akıl ve istişare ile yapılmasını ayrıca Mehmetçiğin itibarsızlaştırılmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Bahçeli görüşmenin ardından “15 Temmuz’dan bugüne, özellikle OHAL uygulamaları ve ona paralel olarak yapılmış olan KHK’lar üzerinde ilgili görüşlerimizi almışlardır. Çok verimli bir görüşme oldu” diye konuştu. 

ELİF’TEN KARANFİL

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu parti genel merkezinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ise TBMM’deki makamında ziyaret etti. Bahçeli ve Yıldırım’a, AK Parti Grup Siyasi Danışmanı Cenk Sarıgöl’ün 4,5 yaşındaki kızı Elif Zümra çiçek verdi. Bahçeli ve Yıldırım, Elif’i yanaklarından öpt

Hürriyet