Kılıçdaroğlu'ndan sert açıklamalar

Kılıçdaroğlu'ndan sert açıklamalar

Kılıçdaroğlu, katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNNTürk'te Hande Fırat'ın sorularını yanıtlıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 'Canlı bomba olabilecek kişilerin listesi var' açıklamasını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Ankara'da kendini patlatan iki canlı bomba, o listede var mıydı, yok muydu" diye sordu. Ankara saldırısında sorumluluğun hükümette olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, dış politika eleştirisi de yaptı. "Ben Ortadoğu bataklığını ilk telaffuz ettiğimde tepki gösterdiler" diyen CHP lideri, "Şu an Türkiye o bataklıkta. Türkiye’de uyuyan hücreler var. Davutoğlu, kendisi bana söyledi. Uyuyan hücrelerin, bizim IŞİD’li diye gördüğümüz tipler değil; kravatlı, traşlı insanlar olduğunu söyledi. Ve zamanlama ile talimat neticesinde eylem yapmaya hazırlar dedi. Bunların hepsi biliniyor. IŞİD’in yuvalandığı yerler belli" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun sözlerinden satırbaşları şöyle:

"NEDEN GİZLİLİK GELİYOR"

"IŞİD'le işbirliği yapan ya da IŞİD'in yan kolu olan bir örgüt ismi gelmişti bize. O ismi Sayın Başbakan'a verdim.

Benim merak ettiğim neden bu dosyalara gizlilik kararı konuluyor? Bizim gerçekleri öğrenme hakkımız yok mu? Soruşturma tabii ki gizli olabilir. Ama yargı sürecinde davaya gizlilik kararı koyuyorsunuz, neden?

IŞİD'in camileri, türbeleri nasıl bombaladığını çok iyi biliyoruz. Bunlara sinirli çocuklar diyenleri de biliyoruz.

Korkuyor musunuz bir vatandaş olarak?

Hayır. Terör örgütleri korku dağları yaratarak geniş kesimleri sindirmek isterler. Korkarsak terör örgütüne hizmet etmiş oluruz. Buna teslim olmayacağız. Korku, asla. Yılmayacağız. Neden korkacağız? Eğer biz görevimizi yaparsak bütün bunların hepsini aşarız. Türkiye bölgesinde de dünyada da güçlü bir ülkedir. Ama bütün bu olanlar yönetim boşluğundan kaynaklanıyor. Gerçekten üzerinde durulursa bütün bunlar engellenebilir.

"SORUMLU HÜKÜMETTİR"

Bu işte asıl sorumlu hükümettir. Çünkü Türkiye'yi yöneten, bürokratları atayan, istihbarat bilgilerini alan hükümettir. Bunları kim yönetiyor? Bazıları devleti suçluyor. Devlet bir tüzel kişiliktir. Siyasi partiler devleti yönetmek için gelirler.

Devlet olmak için gelmezler. Atamaları siz yaparsınız. Hepsi yasal sınırlar içinde çalışırsa sorun çıkmaz. Varsa bir sorumluluk ortaya çıkarırsınız. Çağdaş demokrasilerde sorumlu kimse kendini görür ve görevi bırakır.

Sorumlu bürokrattır diyemezsiniz. Çünkü bürokratı tayin eden o kişi. Asıl yönetme gücü olanı bırakıp tayin ettiği kişiye sorumluluğu yıkarsanız bu olmaz.

"İNSANDA BİRAZ VİCDAN OLUR"

97 kişi hayatını kaybetmiş, Adalet Bakanı gülerek cevap veriyor. İnsanda biraz vicdan azabı olur. 97 kişi, 1-2 kişi değil. Güvenlik açığı yoktur dediğiniz andan itibaren o koltukta oturamazsınız. Açık yoksa bu 97 kişi nasıl öldü?

"O İKİ CANLI BOMBA LİSTEDE VAR MIYDI YOK MUYDU"

Sizin canlı bomba gömleği bulmanız sizi sorumluluktan mı kurtarıyor? Elimizde liste var diyor. Şu soruyu sormak isterim Davutoğlu'na; o iki canlı bomba o listede var mıydı yok muydu? Varsa daha büyük bir felaket var. Görüşmemizde bu iki ismin kim olduğu belli değildi ve var mıydı yok muydu açıklayamadı.

Canlı bomba listesi var ama eylem yapmadan tutuklayamayız diyor. Ahmet Şık bir kitap yazdı cezaevine atıldı. Böyle onlarca örnek var. Bir yönetici başarısızlığa gerekçe üretmeye başlamışsa, yönetemiyor demektir. Türkiye iyi yönetilmiyor.

"MİT İÇİNDE BİR GRUP GERÇEK GÖREVİNİ YAPMIYOR"

Bana bir kişi iyi yönetildiğini söyleyemez. Hangi açıdan iyi yönetiliyor. Bizim iyi bir yönetime ihtiyacımız var. Bütün vatandaşları kucaklayan yönetime ihtiyacımız var. 24 Ağustos 2012'de dönemi Başbakanına mektup yazdım. Suriye konusunda, Ortadoğu bataklığı konusunda uyardım. Bugün yaşananların yüzde 99.9 oranda nedeni budur. IŞİD'i telaffuz etmekten korkuyorlar. Ya yeni eylemler yaparsa diye korkuyorlar çünkü istihbarat zafiyeti var. MİT gerçek görevini yapmıyor, başka işlerle uğraşıyor. Bütün MİT’i kastetmiyorum. Orada bir grup sadece iktidar partisine hizmet ediyor."

"TÜRKİYE ORTADOĞU BATAKLIĞINDA... UYUYAN TAKIM ELBİSELİ, TIRAŞLI HÜCRE ELEMANLARI TALİMAT BEKLİYOR"

Ben Ortadoğu bataklığını ilk telaffuz ettiğimde tepki gösterdiler. Şu an Türkiye o bataklıkta. Türkiye’de uyuyan hücreler var. Davutoğlu, kendisi bana söyledi. Uyuyan hücrelerin, bizim IŞİD’li diye gördüğümüz tipler değil; takım elbiseli, kravatlı, tıraşlı insanlar olduğunu söyledi. Ve zamanlama ile talimat neticesinde eylem yapmaya hazırlar dedi. Bunların hepsi biliniyor. IŞİD’in yuvalandığı yerler belli. Diyarbakır bombacısının annesi defalarca polise gittiğini, oğlunun IŞİD militanı olduğunu bildirdiğini söyledi. Defalarca söylemiş ama hiçbir şey yapılmadı. Ta ki Diyarbakır’da bomba patlatana kadar. Bu işlerin sorumlusu ülkeyi yönetenlerdir. Ülkeyi onlar yönetiyor, ben yönetmiyorum.

"SİYASETTE YENİ BİR SÜREÇ BAŞLATMALIYIZ"

MHP’ye çağrı yaptık, ülkem adına bu talepte bulundum. Ülkem adına, bize oy vermiş 11 milyon vatandaşım adına talep ettim. İnsanlar ölüyor, bombalar patlıyor, gencecik çocuklar şehit ediliyor. Ben randevu istemeyeceğim de ne yapacağım. Sayın Davutoğlu davet etti, hay hay dedim. Bu zamanda bir araya gelmeyeceğiz de ne zaman geleceğiz. Siyasette yeni bir süreci başlatmamız lazım. Siyaset kavga alanı değildir. Bir araya gelerek her şeyi konuşabilmeliyiz.

"DEMİRTAŞ İLE cuma günü GÖRÜŞEBİLİRİZ"

HDP görüşmeyi kabul etti. Gün de verdiler. Perşembe dediler ama benim 3-4 hafta önceden belli olan bir programım vardı. Sayın Demirtaş’ın da takvimi uygunsa biz Cuma günü görüşmeyi önereceğiz.

ORTADOĞU SORUNU

Suriye’de sorun yoktu. Düğmeye Türkiye bastı. Büyük devletlerin bölgeye gelmesi normal. Ortadoğu’da güç sahibi olmak istiyorlar. Şimdi Türkiye hiçbir şey yapamıyor. ‘Gücümüzü test etmeye kalkmasınlar’ diyordu Davutoğlu, Artık o cümleyi kuramıyor. Uçağınızı düşürdüler, askerinizin başına çuval geçirdiler, Konsolosluğunuzu bastılar. Türkiye bunu hak ediyor mu?

Tüm radikal gruplar orada, hücreleri Türkiye’de. Yanlış yapıyorsunuz dedik. En sonunda Ankara’daki olay başımıza patladı.

''STAR GAZETESİNİN HAKLARINI SAVUNUYORUM''

Ben Star gazetesinin haklarını savunuyorum, Star’da tek satır haber yok.. Ben arkadaşlarımı bugün görevlendirdim. Madem ki failleri yakalanmış, gidin bakın Emniyet’e araştırın dedim.

Cumhurbaşkanının ne söylediği beni ilgilendirmiyor. Başbakan söylerse bakarım... Ortadoğu’da verilen her silah bize geri dönüyor... Bizim buradan TIR’larla gönderdiğimiz silahlar da bize döndü.

RUSYA’NIN TÜRKİYE HAVA SAHASINA GİRMESİ

Hiçkimse kendi hava sahasına başka bir ülkenin uçağını görmek istemez. Rusya’da bunu kabul etti, hata olduğunu söyledi. Bir kavganın olmaması bence olumlu bir sonuç. Rusya’nın Suriye’de bulunması, zaten Suriye’nin daveti üzerine olan bir şey. Suriye’nin Rusya için ne kadar önemli olduğunu da biliyoruz.
Biz Ortadoğu’ya mal satardık. Bütün bunlarla ilişkilerimiz bozuldu. En büyük zararı iş dünyası gördü.

PYD Terör örgütü MÜDÜR?

Bize yönelik bir saldırı olursa, adı ne olursa olsun terör örgütüdür. Uluslararası bir tanım vardır. PYD buna uyuyorsa terör örgütü deriz.

PKK’NIN EYLEMSİZLİK KARARI

PKK’nın silahlarını teslim etmesi lazım. Terör yoluyla bir hakkın elde edilmesi mümkün değil. Türkiye kendi sorununu çözebilecek kapasitededir. Teslim olacaklar. Tüm sorunlarını çözer Türkiye.
Hükümetin PKK ile ne görüşme yaptığını bilmiyoruz. Birinci sınıf demokrasiyi getirir, insan haklarına saygıyı getirirseniz çözülmeyecek sorun yok. Bu sorunu ancak ve ancak CHP çözer.

KÜRT SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR

4 temel kritere uyacaksınız. Samimi ve dürüst olacaksınız. Gizli kişisel bir ajandanız olmayacak. Halka hesabını veremeyeceğiniz vaatlerde bulunmayacaksınız. Bu sorunu parlamentoda çözüp halka bilgi vereceksiniz. Bunlar yanlışı burada yaptılar. İlk düğme yanlış iliklendi.

(Öcalan’la yapılan görüşmeler) Kendi sorunlarımızı çözebiliriz. Sorunun ne olduğunu biliyoruz. Neden birilerine danışıp akıl alıyoruz. Bizde akıl yok mu? Demokrasiden, düşünce özgürlüğünden neden korkuyorsunuz? Siz korkuyorsanız özgüveniniz eksik demektir. Birisi bir şey dedi diye Türkiye batmaz. Korkmayacaksınız. Bu sorunu çözemeyen politikacılardır. Asıl sorun politikacılarda. Gittikçe büyüdü sorun. Bu ülkenin kurucu partisi biziz. Ülkenin geleceğinden, bütünlüğünden biz sorumluyuz. Onun için bu sorunu biz çözeriz.

BAHÇELİ’NİN KOALİSYON AÇIKLAMASI

Bu güzel bir şey. Uzlaşma kültürüdür bir anlamda demokrasi. Sayın Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri için bize geldiğinde MHP ile görüşmelerini, bizimle koalisyonun zor olabileceğini iki kez söyledim.
Huzur içinde bir seçime gidelim. Düşünerek sandığa gidelim. Bu tabloyu yaratanların, 7 Haziran sonrasında hükümet kuramayanları demokratik yoldan cezalandıralım.

TÜRKİYE 3. SEÇİM GÖRÜR MÜ?

Davutoğlu’na şunu söyledim: Siyasi partilerin çözüm üretme becerilerin olmadığına yönelik bir kaygı oluştu toplumda ve bu çok tehlikelidir. Bunun faturası siyasilere çıkar. Demokrasi çok önemlidir. Ama demokrasi aynı zamanda bir dayatma kültürünü barındırmaz. ‘Hep benim dediğim olacak’ anlayışı demokrasi değildir.

Darbeler döneminin bittiğini düşünüyorum. Endişem vatandaşın siyasete güven duymaması. Vatandaş “bizi sandığa neden götürüyorsunuz?” diye soruyor. Vatandaşın ‘neden koalisyon kurmadınız’ ‘neden seçim hükümeti’ sorularını Davutoğlu’na sorması lazım. “400 vekili vermediniz bak kaos çıktı” diyorlar. ‘CHP’ye oy vermeyin dolar, faiz fırlar’ diyorlardı. Hepsi kendi dönemlerinde oldu. 13 yıldır iktidardalar. Bu ülkenin hangi temel sorununu çözdüler? Tam tersine yeni sorunlar ortaya çıkardılar.

CHP’NİN SEÇİM BEYANNAMESİ VE PASSOLİG KONUSU

Gençler özgürce maça gidebilecek. Bunun getirilmesinin nedeni gençleri fişlemektir. Gençleri olağan şüpheli olarak görmek çok tehlikelidir. Aleyhine slogan atsa ne olur atmasa ne olur? Hepimiz gençtik. Eskiden neyse aynısı geçerli olacak.

Fenerbahçeliyim ama kim başarılı oyun sergilerse onun kazanması güzeldir. Milli Takımımıza da başarılar diliyoruz. İnşallah galip gelirler.

KREDİ KARTI FAİZLERİNİN SİLİNMESİ VAADİ

Kredi kartı ve tüketici kredisi faizlerinin en az yüzde 80’ini sileceğiz. Bankalar tahsil edemedikleri alacaklarını varlık yönetim şirketine devrediyor. Onlar tahsil ediyor. 6 milyarlık alacağı 1 milyara satıyorlar. Finans uzmanlarını çağırıp konuştuk. Bunların hepsini yapacağız. Tüketici kredisi kullananlar için de geçerli. Vatandaşı borç batağından kurtaracağız.

1 KASIM SEÇİMLERİ

17 milyon yoksul değil 21 milyon yoksul var Türkiye’de. 720 TL’nin altında geliri olan bir aile olmayacak.
Şehit yakınları ve gazilerin sorunlarını çözeceğiz. Şehit yakınları ve gaziler vekillere sağlanan sağlık haklarından yararlanacaklar. Yarın bu konuda bir kanun teklifi meclise verilecek. Taşeron işçiliği kaldırmak bir yük değil, tersine devlet KDV yükünden kurtulacak. Eski bir maliyeciyim. 27,5 yılımı bu işlere verdim. Para nasıl harcanır bilirim.

ANKARA’DAKİ KATLİAM

Eğer bu ülkede demokrasinin derinlşeşmesini istiyorsak 2 bakanın görevlerini bırakması gerekiyor. Bu ülkeye çok büyük bir katkıca bulunacaklardır. Demokrasiye, acılara katkılara katkıda bulunacaklardır. ‘Hatamız var, ayrılıyoruz’ diyeceklerdir. Bir bakanın gülerek cevap vermesi kabul edinilemez. O Adalet Bakanı’Nın hemen çekilmesi gerekir. İçişleri Bakanı ‘güvenlik açığı yoktur’ diyor. Bu bile bir sorumsuzluktur. O çocuklar neden öldü? ‘Yelekleri bulduk’ diyorlar. Yelek patlamaz, yeleğin içindeki adamlar lazım bize.