Kılıçdaroğlu'ndan Türkçe ezan açıklaması

Kılıçdaroğlu'ndan Türkçe ezan açıklaması
Güncelleme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Türkçe ezan okunması tartışmalarına ilişkin ilk kez konuştu.

Türkçe ezan tartışmasını gündeme getiren CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, 'kesin ihraç' talebiyle disipline sevk edilirken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkçe ezan tartışmasını doğru bulmadığını belirtti. Kılıçdaroğlu, "Dünyanın her yerinde de ezan Arapça okunur. Ve ezana saygı gösterilir" dedi.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'ye konuşan ve Türkçe ezanı gündeme getiren Öztürk Yılmaz'ın disipline oy birliğiyle sevk edildiğinin altını çizen Kemal Kılıçdaroğlu, bu tartışmanın başlatılmasına sert tepki gösterdi.

"Bu tür tartışmaları asla doğru bulmam. CHP olarak bu tür konuların tartışılmasında hassasız." diyen Kılıçdaroğlu, CHP'nin 16 Nisan 1950 tarihli Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülen ezanın Arapça okunabilmesine ilişkin yasa teklifine olumlu oy verdiğini hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, “Ezan nasıl okunmalı, Türkçe mi Arapça mı?” şeklindeki soruya şu cevabı verdi:
"Efendim, Arapça ezan-Türkçe ezan tartışmasının bırakılması lazım. Arapça ezan, İslam dinimizin evrensel bir değeridir. Dünyanın neresinde okunursa okunsun ezanın İslam'ın bir çağrısı olduğunu ifade eder. Ki dünyanın her yerinde de ezan Arapça okunur. Ve dünyanın her noktasında ezana saygı gösterilir. Bütün dünyada Arapça olarak okunur. Ve ezan okunduğunda dünyanın her tarafında saygı gösterilir. Biz politikacılar bir yerde konuşma yapıyorsak ezan okunduğunda saygımızdan dolayı konuşmamızı keser, ezanın bitmesini bekleriz. Çünkü bir toplum gelenekleri, görenekleri ve inançlarıyla yaşar. Biz CHP olarak toplumun değerlerine saygı gösteririz."

Hürriyet