Koalisyonu o anket belirleyecek !

Koalisyonu o anket belirleyecek !

Ankara kulislerinde konuşulan erken seçim ve koalisyon iddialarını Star Gazetesi yazarı Mustafa Kartoğlu köşesine taşıdı.

Star gazetesi yazarı Mustafa Kartoğlu, Ankara'da konuşulan koalisyon ve erken seçim kulislerini bugünkü köşesine taşıdı. 

Koalisyon ihtimal dahilinde diyen Kartoğlu, AK Parti ve CHP'nin kesin kararlarını vermek için en son anket sonuçlarını beklediğini yazdı. Hem AK Parti hem de CHP'nin olası bir erken seçimde oy oranlarında değişiklik olup olmadığını görmek istediğini aktaran Kartoğlu şunları yazdı:

"...Koalisyon ihtimali ne kadar? Siyasi bir cevap olsun; 'hala ihtimal dahilinde' Ne bekleniyor?

İki parti de kamuoyu yoklamalarına bakıyor ve olası bir erken seçimde tablonun değişip değişmeyeceğini gözlüyor. Tablo değişmedikçe koalisyon ihtimali artar.

Tablo değişiyor mu?

Su anda ciddi bir değişiklik gözlenmiyor. MHP'nin hükümet sorumluluğundan kaçma veya AK Partili bir hükümeti desteklememe algısı MHP tabanından AK Parti ve CHP'ye 2,5-3 puanlık geçiş olduğunu gösteriyor. Aynı şekilde HDP tabanından da iki partiye daha az oranda da olsa dönüş gözleniyor. Ancak bu bir erken seçim için hiçbir partiyi istahlandırmıyor.

Kurulacaksa veya kurulmayacaksa ne zaman açıklanır?

Bugünden itibaren her an bir Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesi beklenebilir. İki liderin görüşmesi 'parti organlarında son değerlendirme' için kararla sonuçlanmayabilir ancak ciddi işaret verir.

Erken seçim olursa '45 günle sınırlı' zorunlu erken seçim mi olur?

Büyük ihtimalle olmaz. Zira Cumhurbaskanı'nm seçim kararı alması halinde, AK Parti'nin başbakanlığında, milletvekili sayılarına göre CHP MHP ve HDP'nin de bakan verdiği bir seçim hükümeti kurulmak zorunda. MHP HDP ile aynı kabinede yer almak istemeyecek. Bu durumda bakan vermeme hakkı var, yerlerine bağımsız bakanlar atanır. Ancak böyle bir hükümetle seçime gitmeyi de AK Parti istemiyor.

Azınlık hükümetiyle erken seçim ne anlama geliyor?

İste bu öne çıkan ikinci ihtimal: TBMM kararıyla erken seçime gitmek. Bu hem bugünküAK Parti hükümetiyle 'azınlık hükümeti' olarak seçime gitmeyi sağlar, hem de 45 günde seçime gitme şartını ortadan kaldırır. Ancak her iki durumda da secim Kasım ayını geçmez.

Azınlık hükümetiyle 6 ay sonra seçim formülü güçlü mü?

Tam olarak değil. AK Parti'de 'olası' 3 aylık veya 6 aylık bir azınlık hükümeti konusunda tercih yapmış değil. Ayrıca MHP de erken seçim kararma destek için 'uzun süreli olmama' şartını getirebilir. Ancak bu AK Parti-MHP görüşmesine bağlı. AK Parti Suriye ve PKK sorunlarındaki sıcaklığın biraz soğuduğu ortamda secime gitmeyi daha uygun bulursa MHP'ye bu yönde teklif götürebilir.

Koalisyon kurulamazsa da seçim barajı düşürülebilir mü?

CHP bu yönde bir kanun teklifi TBMM'ye verdi. Koalisyon halinde bunun olacağı söylenebilir. Ancak hükümet kurmasalar bile olası bir AK Parti azınlık hükümetinde CHP'nin bu yönde AK Parti ile birlikte hareket edip etmeyeceği henüz gündeme gelmedi. Ancak bu mümkün olursa secim barajının düşürülmesi, PKK'nın HDP lehine sandık baskısı yapmasına karsı köylerdeki sandıkların ilçe-il merkezlerine alınması, hatta belki milletvekili basına düsen seçmen sayısının azaltılmasına yönelik değişiklikler yapılabilir.

CHP buna neden destek versin?

Son seçimde AK Parti ve CHP HDP ve MHP'ye oy kaptırdı. Özellikle HDP'ye 'barajı assın' diye oy verildi. Benzer bir endişe olası bir erken seçimde MHP seçmeninde de yaşanabilir; zira 'hükümetten kaçma' algısı MHP oylarında düsüse neden oldu. Barajın CHP'nin önerdiği gibi yüzde 5'e değilse de örneğin 7'ye düşürülmesi bu kaygıyı ortadan kaldırarak, AK Parti ve CHP'nin oylarını geri getirebilir. Ayrıca, PKK baskısıyla HDP'ye giden oylarda AK Parti'den daha az olsa da CHP oyları da var. Bu oyların 'sandık birleştirme' ile CHP'ye getirilmesi, CHP'nin Dogu ve Güneydogu'da yeniden görünür hale gelmesini sağlar. Ancak CHP'nin HDP ile 7 Haziran öncesi örtülü işbirliğini sürdürebileceği de unutulmamalı.